StoryEditorOCM

Kaštelanskim vatrogascima isporučena oprema za intervencije u slučaju onečišćenja mora

Piše PSD.
24. veljače 2015. - 15:15
Splitsko/dalmatinski župan Zlatko Ževrnja u utorak je DVD-u Kaštel Gomilica predao opremu za intervenciju koja će se koristiti uslijed iznenadnih onečišćenja mora.

Kaštelanski vatrogasci sada imaju svu potrebnu opremu za intervenciju uslijed iznenadnog onečišćenja mora.

Splitsko/dalmatinska županija kao jedan od partnera projekta HAZADR – jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje kod iznenadnih onečišćenja Jadranskog mora naftom, opasnim i štetnim tvarima, nabavila je opremu za intervenciju kod iznenadnih onečišćenja mora.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 23 i pol milijuna kuna, dok je Splitsko/dalmatinskoj županiji dodjeljeno milijun i pol kuna bespovratno.

- Jadransko more je prepuno plovnih putova kojima plove tankeri prema sjeveru što znači i potencijalnu opasnost od havarija i zagađenja mora. Vatrogasci predstavljaju operativne snage koje su spremne na intervenciju 24 sata. Spremni su i osposobljeni i za intervecije po pitanju ekologije, a uz ljude potrebna im je i oprema - izjavio je župan Ževrnja.

Kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić uputio je zahvalu županiji koja je dala povjerenje DVD-u Gomilica, a glavni vatrogasni zapovjednik Kaštela Milivoj Taslak kazao je:

- Isporučeno je ukupno tristo metara zaštitne plutajuće brane koja se koristi, da se opasne tvari poput ukljikovodika, ograde i tako spriječi njihovo širenje po moru. Brana je oceanskog tipa, može se koristiti na otvorenom moru. Viskoka je metar i 10 cm, izrađena je od materijala otpornih na štetne utjecaje UV zračenja, morsku sol i kemikalije. Osim brane je isporučeno vitlo koje služi za njeno skladištenje i impementaciju, a DVD Gomilica dobila je i dva kompleta za popravak u slučaju oštećenja brane, rekao je Taslak.

PIŠE JAKOV ŽARKO
SNIMIO ZVONIMIR BARIŠIN / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:08