StoryEditorOCM
Dalmacijadinara

I Bandić je svraćao na sir iz mišine

Piše PSD.
3. studenog 2014. - 00:40
Za Kijevo se može reći kako ga još nisu dodirnule neke natruhe ubrzane civilizacije i urbanizacije. U mjestu nema bučnih kafića ni klubova, nema restorana ni trgovačkih centara. Ali, kada mu se priđe, pružit će lepezu dojmova ljepote podneblja u njegovoj izvornosti.

Načelnik općine Kijevo Ivan Stipan Bajan, koji tu dužnost obnaša već devet godina, reći će, kako je ta općina na krajnjem sjeveru Šibensko-kninske županije u svome razvitku išla korak po korak, riješivši sve važne probleme komunalne infrastrukture, usmjerivši se na poljoprivredu, stočarstvo, malo poduzetništvo i ruralni turizam. S ciljem, da se ljudi, poglavito mladi, vežu za svoj kraj, urede seoska domaćinstva i privuku goste u toplinu njihovih domova i divljinu netaknute prirode.

Pisana povijest

A mjesni župnik fra Ivan Buljević, ranije i gvardijan visovačkoga samostana, kaže da Kijevo spada među mjesta i gradove koji su najbolje pokriveni pisanom poviješću. Poput kapitalnoga djela Ante Jurića Arambašića “Veliki kijevski tabular”, uz još desetak izdanja drugih autora vezanih za Kijevo. Odšetat će župnik s namjernikom do nove župne crkve sv. Mihovila na kijevskoj Glavici, prave katedrale s dva zvonika, porušene od četnika 1992. godine i iznova sagrađene. Otamo puca pogled na Kijevo i brdo Bat, u podnožju kojeg je uzgajalište jelena lopatara u koncesiji braniteljske zadruge “Orlovača”. S druge strane je moćna Dinara.

Nezaobilazno je domaćinstvo Branka Bajala Jale, aktivista i radoholičara, mjesnoga poštara, umirovljenog prije godinu dana.

Uz Stipana Matoša, Krešimira Bagića i druge, suorganizator je poznatih kijevskih Književnih susreta, već punih dvanaest godina. Večeri privlače brojne posjetitelje, domaću književnu elitu, javne djelatnike, političare. Nerijetki su gosti Kijeva i Milan Bandić, Ivan Turudić, Petar Bajan, predsjednik Općinskoga suda Virovitice i druge viđene osobe. Ali i brojni planinari, izletnici i hodočasnici.

Veliko lovište

Branko Bajan je meštar od gastronomije, pa se kod njega svaka javna manifestacija nastavlja u prijateljsko druženje, uz sir iz mišine, pršut, janjetinu, vino iz bukare.

Bili smo u posjetu medarima i pčelarima, Mati i Anti Maloča, čija udruga ‘Vrijesak’ od 24 člana, raspolaže sa 450 košnica s najboljim planinskim medom.

Lovstvo nam je predstavio čelnik lovačke udruge Božo Jurić Čivro, koja gospodari s najvećim lovištem u Dalmacij, a djeluje od 1996. godine.

Spomenimo i međunarodno afirmirani kijevski folklor, plesove kola, mušku i žensku ojkalicu, sve u prelijepim nošnjama, što ga vodi Lidija Slvić, tajnica društva, te popularni boćarski klub “Kijevo” s trideset osvojenih trofeja na natjecanjima i turnirima u Hrvatskoj i izvan nje. A govoreći o bogatstvu prirode njihova Kijeva, Branko Bajan će citirati stih iz svoje pjesme: “Bilje s Dinare svojom lipotom, vraća snagu za životom”.

joško čelar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:23