Brojne generacije djece roditelji su nagovarali da jedu mrkvu uz uvjeravanje kako je to dobro za njihov vid, a sada znanstvenici tvrde da je konzumiranje grožđa dobro za oči i može smanjiti rizik od sljepoće kasnije u životu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Miami pokazalo je da grožđe štiti od kemijskog procesa poznatog kao oksidativni stres, koji oslobađa štetne molekule, slobodne radikale, u retinu.
Grožđe je bogato antioksidansima koji štite zdrave stanice od oštećivanja DNA i vjeruje se da su upravo ti sastojci korisni za vid. Dodavanje grožđa u prehranu pomaže očuvanju zdravlja retine, dijela oka u kojemu su stanice koje reagiraju na svjetlost, poznate kao fotoreceptori, a degenerativne bolesti retine mogu biti uzrok sljepoće.
Istraživanje provedeno na m...
StoryEditorOCM
Zdravljeukusan saveznik
Zaboravite mrkve, evo što uistinu čuva oštar vid
8. travnja 2016. - 11:11
886009_shutterstock_75128878
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?