StoryEditorOCM
DalmacijaVLADAT ĆE ŽENSKA RUKA

Kristina Križanac vodi Sinj nakon Glavanovog preranog odlaska

Piše PSD.
21. srpnja 2015. - 13:48

Kako će se posložiti vlast u Sinju poslije prerane smrti sinjskoga gradonačelnika Ivice Glavana, kojega je teška i neizlječiva bolest zauvijek prekinula u obnašanju dužnosti samo nešto više od mjesec dana poslije proteka polovine mandata. To je pitanje još značajnije ako se zna da Gradsko vijeće Sinja nema predsjednika, već mjesecima funkcionira zahvaljujući samo jednom potpredsjedniku.

Izvršna gradska vlast formalno je bila u rukama Glavanovih zamjenika Kristine Križanac i Zlatka Ugrina. Za vrijeme spriječenosti u obavljanju poslova zbog liječenja, Ivica Glavan je 21. siječnja 2015. godine donio odluku kojom je odredio kako će ga Križanac i Ugrin zamjenjivati, s kojim ovlastima i za koje područje, u vrijeme njegove odsutnosti. Pritom je zamjenicu Križanac opunomoćio da ga kao zakonska zastupnica Grada u svojstvu punomoćnika zastupa i predstavlja u svim poslovima iz djelokruga Grada Sinja, kao i za potpisivanje svih akata iz nadležnosti i samoupravnog djelokruga Grada Sinja.

Nema dvojbe

Prema zakonskim propisima, Kristina Križanac mora preuzeti izvršnu vlast u Sinju ako ne želi da Sinjani idu na prijevremene izbore. To proizlazi iz Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Članak 40. toga zakona navodi: “Ako je prestanak mandata gradonačelnika nastupio nakon isteka dvije godine mandata, u toj jedinici lokalne samouprave neće se raspisati prijevremeni izbori, a dužnost gradonačelnika do kraja mandata obnašat će njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim.”

Sinjski gradonačelnik ima dva zamjenika. Koji će od njih preuzeti dužnost? I to je propisano u istom članku zakona: “Ako gradonačelnik ima više zamjenika, dužnost gradonačelnika obnašat će zamjenik koji je na kandidaturi za izbor gradonačelnika bio prvi naveden iza gradonačelnika.”

Iza Ivice Glavana prva je bila navedena Kristina Križanac. Stoga će ona po sili zakona obnašati dužnost gradonačelnika. Drugi zamjenik, Zlatko Ugrin, i dalje ostaje zamjenik gradonačelnika. On ni na koji način ne može obnašati dužnost gradonačelnika. Zakon, naime, kaže: “Ako prestane mandat zamjeniku koji obnaša dužnost gradonačelnika, u toj jedinici lokalne samouprave raspisat će se prijevremeni izbori za gradonačelnika.”
Za Kristinu Križanac u obavljanju svakodnevnog posla ništa bitnog se neće promijeniti u odnosu na nekoliko posljednjih mjeseci. Jedino što će imati veće ovlasti, a samim tim i odgovornost.

- Uložit ću sve svoje intelektualne i fizičke snage da nastavim uspješno voditi grad putem kojega je trasirao gradonačelnik Ivica Glavan - kaže Križanac.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:29