StoryEditorOCM

Ciklona Rea donosi jednu od najjačih bura u posljednje vrijeme

Piše PSD.
2. ožujka 2015. - 12:52
Klimatološko proljeće je došlo no to ne znači da možemo zaboraviti toplu odječu, naprotiv zahlađenje s burom i kišom koje stiže ovoga tjedna natjerat će nas na topliju obuću i odjeću. Najavljuje nam to Rade Popadić iz Crometea napominjući kako je za sve kriva ciklona Rea koja stiže u srijedu, a nosi nam jednu od najjačih bura u posljednje vrijeme.

- Do dolaska ciklone u utorak će biti pretežno sunčano, puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima, najviše dnevne temperature od 12 do 18 stupnjeva - kaže Popadić.

No pravo zahlađenje stiže u drugom dijelu srijede. U drugom dijelu dana jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, navečer će se proširiti i na Dalmaciju. Uz to navečer bi se mogla spustiti sniježna granica u zaleđu Kvarnera.

- U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu, a navečer i na dijelu srednjeg zapuhat će jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska. U isto vrijeme jugo će se zadržati južnije od Splita - navodi Popadić, a do večeri će i zahladiti.

U četvrtak u Dalmaciji promjenjivo oblačno, još ujutro s kišom, a u Zagori kišom i snijegom. Tijekom dana oborine će prestati, a najduže će se zadržati na jugu Dalmacije. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima koji mjestimice mogu prelaziti 130 km/h. Još samo ujutro na jugu Dalmacije jugo. Četvrtak treba pripaziti na temperature jer će minimalne jutarnje temperature zraka biti ispod nule, a danju do 10 stupnjeva.

Najava ciklone značit će puno onima na moru jer je za očekivati da će itekako poremetiti pomorski, ali i cestovni promet.

OJDANA KOHAREVIĆ 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:27