StoryEditorOCM
Dalmacijatvrtka ‘verica trust’ na braču kupuje 1,1 milijun kvadrata krša

‘Medis Brachia’ - u Nerežišćima centar zdravstvenog turizma vrijedan 393 milijuna eura

Piše PSD.
22. prosinca 2009. - 22:09
Na području bračke općine Nerežišća švicarska tvrtka “Verica Trust” planira krenuti u izazovni projekt razvoja zdravstvenog turizma i za te potrebe već je otkupila 802 tisuće četvornih zemljišta od privatnika, a izrađena je i prostorno-programska studija.

Za realizaciju toga cjelovitog programa, nazvanog “Medis Brachia”, Švicarcima je potrebno osigurati više od 1,1 milijun četvornih metara zemljišta, a dio koji im sada manjka namjeravaju dobiti u koncesijski najam od Republike Hrvatske.

Investicija će se odvijati, pojasnio je Lovre Kuščević, nerežiški općinski načelnik, na principu javnoprivatnog partnerstva.

“Verica Trust” iz Švicarske je tvrtka koja upravlja zatvorenim investicijskim fondovima kojima se diljem svijeta financiraju ulaganja u projekte koji jamče dugogodišnje stabilne prihode.

Za realizaciju zone zdravstvenog turizma na Braču, u Splitu su osnovali tvrtku “Medis Investments” koja će voditi izgradnju i upravljati budućom destinacijom. Bračka unutrašnjost, ocijenili su investitori, idealna je za razvoj zdravstvenog turizma, ponajprije zbog klimatskih uvjeta i ekološki očuvane prirode s mnogo ljekovitog bilja.

Radi se o grani turističke djelatnosti koja koristi prirodne ljekovite činitelje i postupke fizikalne medicine radi unapređenja i očuvanja zdravlja.

Četiri klinike, helidrom, 850 soba u hotelu za starije...

Od 2012. do kraja 2015. na Braču će “niknuti” četiri klinike: za kirurgiju, internistička, za žene i za djecu s poteškoćama u razvoju. Sagradit će se hoteli i vile visoke kategorije, wellness&spa, shopping centri, objekti za sport, ugostiteljski objekti i parkirališna mjesta, a predviđena je i izgradnja helidroma.

Ljudima treće životne dobi bit će namijenjeno 850 hotelskih postelja, a poslovanje će se odvijati bez prekida, tijekom cijele godine.

Radi se o investiciji od 393 milijuna eura, od kojih 253 milijuna otpadaju na izgradnju zgrada, devet milijuna na krajobrazno uređenje, a čak 22 milijuna eura na izgradnju infrastrukture koja ostaje u javnoj uporabi.

Izgradnja će se dogoditi, najavio je načelnik Kuščević, u liniji od oko šest kilometara od mora, na kršu i goleti, tako da nema straha od uzurpacije obale.

Treba napomenuti kako je financijski učinak za državu, Županiju i Općinu Nerežišća više nego značajan, već sada su uprihođena znatna sredstva temeljem poreza na promet nekretnina, a ako projekt krene očekivanom dinamikom, tad od 2010. do 2021. godine investitor jamči 240 milijuna eura prihoda za državnu riznicu, tri milijuna za županijsku, a više od 20 milijuna eura trebalo bi se sliti u proračun Općine Nerežišća.

Osim izravnih prihoda, tu je korist od zapošljavanja, budući da projekt u konačnici zapošljava 875 ljudi, od kojih je velik broj visokoobrazovanih. Naravno, treba računati na povećanu potražnju za poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te na izvanpansionsku potrošnju, koja je na Braču prilično razvijena.

A sve to u trajanju od 12 mjeseci godišnje, što je prvi primjer cjelogodišnjeg turizma na našoj obali. Projekt je prezentiran općinskoj upravi te se otišlo na “više razine”. Prošloga je tjedna Općina Nerežišća, zajedno s potencijalnim investitorima, prezentirala taj projekt u Zagrebu, ispred Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva i Vladina Savjeta za prostorno uređenje.

Prethodno je o svemu upoznat i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader sa svojim suradnicima.

Zamah općine i otoka

Reakcije su više nego dobre. Prezentacije ovih projekata smo izvršili na najmoderniji način, ispred najodgovornijih ljudi za prostorno planiranje u ovoj državi i županiji. Želja nam je izvršiti prezentaciju i ekonomskom sektoru, odnosno Ministarstvu gospodarstva, te zajedno sabrati dojmove i donijeti najbolju odluku.

Moramo sve napraviti da omogućimo razvoj naše Općine i otoka Brača, a ovim projektom pružit ćemo radna mjesta našim ljudima i dovesti nove građane na naš otok. Naravno da je briga o okolišu prioritet i tu smo postavili vrlo stroga pravila, počevši od uvjeta gradnje pa do pročišćavanja otpadnih voda, zaključuje načelnik Općine Nerežišća Lovre Kuščević.

ivica radić / epeha

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:15