StoryEditorOCM
HrvatskaLUTANJA U IME ZAKONA

Rečenice iz filmova uskoro će biti uvertira u uhićenja i kod nas

7. travnja 2016. - 01:09
Zagreb, 051015. Maticina ulica. Predstavljanje novog operativno komunikacijskog centra i projekta u kojem policajci nose kamere na sebi i imaju laptope u automobilima. Na fotografiji: Detalj s prezentacije. Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska će uskoro krenuti u još jedne izmjene Zakona o kaznenom postupku, sedme po redu od donošenja zakona 2008. godine. Krajem svibnja, u saborsku proceduru trebale bi biti upućene promjene zakona koje su, ovaj put, uvjetovane europskim direktivama i u jednom dijelu će temeljito promijeniti početnu fazu kaznenog postupka, obavijesni razgovor koji obavlja policija.

Prema izmjenama koje proizlaze iz direktive Europske komisije iz listopada 2013. godine, s čijom primjenom Hrvatska već ozbiljno kasni, uređuje se pravo na pristup odvjetniku u kaznenom postupku. Prema tim izmjenama, osobu s kojom obavlja razgovor, a koju dovodi u vezu s kaznenim djelom, policija će morati upozoriti na pravo na odvjetnika prije početka razgovora i prije nego što je on formalno osumnjičen.

Osim to...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:29