Kod osoba koje dnevno konzumiraju tri do pet šalica kave zamijećen je manji rizik od prijevremene smrti od posljedica srčanih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti, a i manje su sklone suicidu, pokazalo je američko istraživanje.
Bez obzira na to je li riječ o kavi s kofeinom ili bez njega, taj napitak blagotvorno utječe na opće zdravstveno stanje, tvrde članovi harvardske Škole za javno zdravlje.
Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne piju kavu ili konzumiraju dnevno manje od dvije šalice, potom one koje ispijaju umjerene količine tog napitka te osobe koje dnevno popiju i do pet šalica.
"Bioaktivni sastojci kave smanjuju otpornost na inzulin i na upale", kazao je Ming Ding, glavni autor studije i doktorand u Odjelu za prehranu. "Ovo je djelomično objašnjenje za naše...
Bez obzira na to je li riječ o kavi s kofeinom ili bez njega, taj napitak blagotvorno utječe na opće zdravstveno stanje, tvrde članovi harvardske Škole za javno zdravlje.
Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne piju kavu ili konzumiraju dnevno manje od dvije šalice, potom one koje ispijaju umjerene količine tog napitka te osobe koje dnevno popiju i do pet šalica.
"Bioaktivni sastojci kave smanjuju otpornost na inzulin i na upale", kazao je Ming Ding, glavni autor studije i doktorand u Odjelu za prehranu. "Ovo je djelomično objašnjenje za naše...