StoryEditorOCM

Europa će se sladiti bračkim varenikom

Piše PSD.
30. listopada 2015. - 08:56
U Ministarstvu poljoprivrede održano je svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju troškova postupka izrade specifikacije za dodjelu oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti za jedanaest hrvatskih proizvoda koji su ostvarili uvjete propisane natječajem za sufinanciranje iz travnja ove godine.

Među potpisnicima bila je i Poljoprivredna zadruga “Supetar”, koja je na natječaj za oznaku izvornosti prijavila brački varenik, tradicionalni proizvod od grožđanog soka koji bračke domaćice pripremaju već stotinama godina.

Varenik danas nezasluženo polako pada u zaborav, a može biti vrlo zanimljiv europskom gastronomskom tržištu tako da će ovaj projekt pomoći njegovoj promociji i popularizaciji izvan okvira otoka Brača.

Nakon potpisivanja održana je degustacija proizvoda za predstavnike medija koji su imali priliku kušati svaki od proizvoda i čuti priču o njegovoj specifičnosti i načinu proizvodnje, te planovima za budućnost.

Uz brački varenik u postupak izrade specifikacije ušle su i malostonske kamenice, lička i creska janjetina, zagorski mlinci, istarski med, goranski medun, slavonska kobasica, dalmatinska pečenica, dalmatinska panceta te meso crne slavonske svinje.

Oni proizvodi koji uspješno izrade specifikaciju pridružit će se društvu od tridesetak hrvatskih proizvoda koji su do sada uspješno prošli ocjenjivanje specifikacija i dobili traženu oznaku.

Jedna od najvažnijih vrijednosti oznake izvornosti je što čini proizvod prepoznatljivim, a s druge strane sprečava mogućnost plagiranja. Osim toga ostvaruje se regionalna prepoznatljivost i možda najvažnije: proizvodi sa zaštitom izvornosti ili podrijetla imaju znatno veću prodajnu vrijednost te mogu poslužiti kao dodatni izvor prihoda vrijednim bračkim poljoprivrednicima.
D.R.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:29