StoryEditorOCM
Dalmacijasveti luka

Stanovnici najveće općine Splitsko-dalmatinske županije proslavili svoj dan

Piše PSD.
18. listopada 2015. - 15:46
Stanovnici općine Podbablje u Imotskoj krajini, inače najveće općine Splitsko-dalmatinske županije, svečano su obilježili blagdan svetoga Luke i dan svoje općine.

Slavlje je započelo polaganjem vijenaca kod velebnog spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Kamenmostu, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, te na spomen križ u okružju zavjetne crkve svetoga Luke.

Vijence su položili župan Zlatko Ževrnja te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik dr. Mario Ujević istaknuo je bitnu činjenicu, da je sadašnje vodstvo općine vratilo sedam milijuna kuna duga, koju je ostavila prethodna garnitura.

- Imamo proračun od pet milijuna, uspjeli smo vratiti sedam i još nas čeka vratiti toliko. No, i pored toga uz pomoć naše Županije uspijevamo servisirati najvažnije aktivnosti u općini uključujući studentske kredite, prijevoz učenika, javnu rasvjetu, uređenje lokalnih prometnica te niz drugih poslova od općeg interesa naših ljudi, istaknuo je Ujević.

Župan Zlatko Ževrnja istaknuo je odličnu suradnju Ppćine sa Županijom, ali i kritizirao sadašnju vlast koja je smanjila pomoć županiji za oko 30 milijuna kuna, te nije pratila niti jedan vitalni projekt lokalne samouprave Imotske krajine.

- Ne može se 95 posto novca držati u Zagrebu, a samo pet posto dijeliti općinama, gradovima i županijama, istaknuo je župan Ževrnja.

Na sjednici Općinskog vijeća predstavljen je novi grb i zastava općine, rad umjetnika Branimira Jonjića.

Slavlje stanovnika Podbablja nastavljeno je vjerskim obredom, svečanom procesijom i svetom misom koju je predvodio župni vikar župe Imotski fra Zoran Kutleša, uz nazočnost velikog broja vjernika.

U poslijepodnevnim satima, po tradiciji, održat će se i narodni dernek u okružju zavjetne crkve, a u večernjim satima i četvrta po redu smotra folklornih društava iz brojnih mjesta Dalmacije, te susjedne Bosne i Hercegovine.

Tekst i foto: Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 07:50