StoryEditorOCM
Dalmacijapokret otpora

Majke iz Krušvara: Ako nam dici otmu školu, same ćemo sazidati novu

Piše PSD.
25. rujna 2015. - 00:01
Zatvorili su i područne škole u Ercegovcima i Sušcima, pa će tako i našu. I njima su obećavali kako je zatvaranje privremeno, no tih škola više nema. A di vam nema škole i dice, nema ni mista, ni života! – dočekale su nas majke mališana, njih dvadeset i dvoje, koji pohađaju prva četiri razreda područne škole u Krušvaru, u općini Dicmo, a pripadaju Osnovnoj školi “Ante Starčević”.

Kamen spoticanja

Uzbuđene i poprilično razočarane, no ne i rezignirane, jer su to žene od akcije, lavice koje brane svoju mladunčad, te su spremne i za prosvjed ako im djeca ne nastave s nastavom u dva razreda područne škole u toj zgradi ili nekom drugom prostoru u samom mjestu. Jer tu vam je kamen spoticanja već odavno, a sada je došlo i do kulminacije, pa se grupa roditelja, redom majki, ali s itekako bitnom podrškom i očeva, organizirala kako bi svojoj djeci omogućili obrazovanje u samom mjestu, a ne da autobusnim prijevozom idu do sedam-osam kilometara udaljenog Dicma, gdje se nalazi matična škola.

– Navozat će se dica kako budu išla od 5. do 8. razreda, pa onda u srednju školu. Neka ih barem sada puste, da kao mališi idu u ovu područnu školu, koja se nalazi u srcu sela, po sredini. Doduše, nekima je zgrada udaljena kilometar, nekima tri kilometra, no svi smo odlično organizirani i djecu prevozimo, pratimo do škole, a ako ih pošalju u Dicmo, morat će i po dva sata nakon nastave čekati školski autobus. I to prvašići, ove godine ih je devet upisano – zasuli su nas bujicom informacija majke koje ćemo redom nabrojiti.

Tu su čak dvije imenjakinje i prezimenjakinje Svjetlane Blajić, pa Josipa Župa, Irena Batarelo, Dragica Marketić, Sanja Juretić, Marija Simunić-Ćukušić, Jasna Bilandžić, Mirjana Ćurković, Željka Tadić, Jasna Župa, Žana Župa, Blaženka Župa, Ankica Župa, Ines Batarelo i Anita Batarelo.

Što se to zbiva u Krušvaru, pitomome mjestu Dalmatinske zagore, tako blizu Splita, a tako daleko što se tiče uvjeta osnovnoškolskog obrazovanja? Sada u dva razredna odjeljenja, u dvije učionice, dvije nastavnice razredne nastave: Sanja Štrk i Jelena Murat, uz profesore engleskog jezika i vjeronauka, rade s 22 učenika u zgradi izgrađenoj 1962. godine.

– Zgrada je građena u dva dijela i prije nekih osam godina popucali su zidovi, te je pokojni ravnatelj Boris Bošković pozvao stručnjake s Građevinskog fakulteta da snime situaciju. Ispitali su teren i tri kuta zgrade nisu imali tvrdi oslonac, samo jedan kut je bio na nosivom dijelu. Statika je oduvijek bila loša, i od tada nam obećavaju kako će se zgrada urediti, no ni pomaka – pred samom, spornom zgradom vraćaju nas u prošlost Jakov Batarelo i Jure Kokan, odmah u startu hvaleći i mlade roditelje koji su brojnim dobrovoljnim akcijama htjeli sami urediti zgradu i prikupiti donacije. Ujedno se i Jakov, koji je također bio učenik ove škole, a sada je tamo njegov unuk, pita:

– Što nisu zgradu sređivali ovo ljeto, kada nastave nije bilo, nego sada prijete zatvaranjem škole?

U ponedjeljak je jedna od učiteljica prijavila ravnateljici novu pukotinu duž zida učionice, pa se žurno zvalo građevinsku inspekciju, te se do kraja tjedna čeka i nalaz stručnog nadzora – je li građevina sigurna za nastavak rada u njoj ili ne!

– I u ponedjeljak nas je zvala ravnateljica na hitan sastanak u utorak u podne bez pojašnjenja o čemu je riječ. A tri godine otkad je na toj funkciji nije se odazvala ni na jedan naš upit, nije došla ni na jedan dogovor s nama, nije nas primila u matičnoj školi, iako je ona tamo bila godinama prije ravnateljske funkcije kao pedagoginja. I upoznata je sa svim događanjima ovih godina i kako se zgrada raspada. I kada smo lani tražili da mi, roditelji, uredimo učionice, opituramo ih, stavimo zavjese, skupimo kao mjesto novac za popravak zgrade u kojoj je do prije dvije godine umjesto zahodske školjke bio čučavac, pa nam dica nisu znala kako ga koristiti, ona nam je samo odgovarala sa – ne!

– Pa zimus je prokisnuo krov, niz skale je tekla voda, samo su krov privremeno pokrpali. A mi smo nudili kako ćemo krov popraviti tijekom ljeta, da nam da ključ od zgrade i imala bi škola krov do početka nastave. No opet ništa.

– Ma škola nema ni papire o vlasništvu, ima deset godina kako su nam obećali da će riješiti imovinskopravne odnose jer na zemlji gdje je izgrađena škola ima 27 vlasnika. Pa mi smo riješili u pola godine 56 osoba koje su se vodile za jednu parcelu, a oni u zadnjih osam godina navodno rješavaju tih 27. Kako ćeš i napraviti nešto kada nisi ni papire riješio? – jedna po jedna majka nas je zasula s bezbroj pitanja, a sve s glavnim upitom – zašto će se škola sada zatvoriti kada se već raspada cijelo desetljeće.

Složna obitelj

Svjesne su ove mlade majke, a neke imaju i troje, četvero djece, kako je sigurnost njihove djece upitna, no zatvaranje škole ne dolazi u obzir.

Ponosno nam kazuju kako se u njihovo mjesto vraćaju mlade obitelji, među nešto više od 500 stanovnika je tek pola staračkih kućanstava. Osim ovih 22 školaraca u područnoj školi, više od 30 djece iz Krušvara, uzrasta od petog do osmog razreda, putuje svaki dan do matične škole u Dicmo, nekih sedam-osam kilometara. A imaju oni i 24 srednjoškolca, te dosta djece u dicmanskom vrtiću kojega sada pohađa 64 mališana. Kada bi općina otvorila vrtić i u Krušvaru – bilo bi dice!

– Dogodine ćemo opet imati dvoje-troje prvašića, a u školskoj godini 2017. njih deset će u školske klupe. Obitelji s dicom doseljavaju, a oni gase školu. Pa tko je ovde lud?

– U mistu smo vam mi složna obitelj, donacijama smo rješavali zvonik i mrtvačnicu, sada su svi spremni donirati i novac za školu. Radit ćemo svi zajedno sve što treba za našu djecu.

No roditelji nisu ostali samo na obećanjima.

Kada im je u utorak rečeno kako je škola opasna za djecu, odmah su se majke uputile kod don Petra Dukića kako bi pronašli rješenje. A to je prostor župnog ureda, gdje se može urediti razred za školarce. One bi preko vikenda uz pomoć očeva sredile i WC, sanitarije su već pronašle, kao i majstore iz redova očeva i djedova, pa bi djeca dobila novi, sigurniji prostor za rad.

– Odlične su vam one naše dvi učiteljice i djeca ih vole. I zbog toga ne želimo da naši mališani putuju u Dicmo. Želimo svoju školu, i ne samo obećanja.

Spremne su majke organizirati i gradnju nova dva razreda – mjesna župa je već najavila donaciju u vidu zemlje gdje bi se gradilo, novac za malu zgradu dali bi svi mještani, brojni donatori, iseljeni Krušvarani...

No spremne su i za prosvjed.

– Želimo crno na bilo da će dicu vratiti u područnu školu. Ako krenu s građenjem i popravcima, da napišu kada će tome biti kraj, a ne stave ključ u bravu i nikome ništa. Svjesni smo mi kako je zgrada opasna, no što je pustih ovih godina nisu popravljali? Pa i aktualni načelnik općine bio je tajnik škole, zna i on kakva je situacija. Što nisu iznašli rješenje? Pa mi u dva dana imamo jednu soluciju – nastavu organizirati u župnom uredu, te drugu – gradnju dva nova razreda. Sve se može ako žele život i dječju ciku i igru u Krušvaru.

Sandra Barčot
Snimio Vladimir DUGANDŽIĆ / CROPIX

Ravnateljica: Nema snimanja

Zatražili smo od Dajane Maretić, ravnateljice Osnovne škole “Ante Starčević” Dicmo, kojoj pripada područna škola u Krušvaru, da snimimo unutrašnjost zgrade koja se raspada, odnosno najnoviju napuklinu u zidu jedne od učionice. Nažalost, ravnateljica je odbila našu molbu, zabranila nam je ulazak u školu, pa fotografiju škole imamo samo izvana.

Donacija čeka – 20 godina?!

Nevjerojatno zvuči i podatak kako je donacija od nekih sedam tisuća eura već godinama na bankovnom računu i samo čeka gradnju nove zgrade područne škole Krušvar. Riječ je o mještanki, rođenoj Blajić, koja živi u inozemstvu i tijekom rata je pomagala mještane, te je pred kraj 1995. osigurala novac za novu školsku zgradu. Nažalost, još uvijek, dva desetljeća nakon toga, čeka predračun za gradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:34