StoryEditorOCM
Dalmacijasvečanost u marini kaštela

Flota mira: spomen ploča Tomi Buzovu

Piše PSD.
23. rujna 2015. - 18:56
Svoju dvadeset i prvu obljetnicu najveći jedriličarski projekt mira u svijetu ‘Mirno more’, na poseban način obilježio je jučer u Marini Kaštela, gdje su se okupili svi ovogodišnji sudionici ‘Flote mira’, a uz brojne radionice u kojima su sudjelovala djeca iz deset zemalja Europske unije, ove godine, jedan dan projekta organizatori su posvetili Tomi Buzovu, umirovljenom časniku iz Kaštel Novoga koji je 1993. godine pokušao spasiti život osamnaestero bošnjačkih suputnika u vlaku, te ga je taj čin ljudskosti koštao vlastitog života.

Marina Kaštela dala je njegovo ime jednom svom pontonu u blizini ‘Mirno More masline mira’, kako bi učinila čast čovjeku koji je pokazao hrabrost i brigu za druge u ratnoj bivšoj Jugoslaviji.

Iz više hrvatskih luka prošle je subote isplovilo 106 jedrilica s 950 sudionika, uglavnom djece koja se nalaze u sustavu socijalne skrbi i njihovih skrbnika i volontera. Četiri dana plovili su vodama Jadrana, a u utorak navečer svi su uplovili u Marinu Kaštela, gdje su im domaćini pripremili bogat i zanimljiv zabavni program.

Zadovoljstvo što su Kaštela i ove godine domaćin Flote mira izrazio je kaštelanski dogradonačelnik Mili Novak, koji je dodao kako se radi o projektu koji njeguje zajednički europski život i zajedničku europsku budućnost.

U ime organizatora Tena Romani kazala je kako je jučerašnji dan među djecom prošao u nizu raznih aktivnosti, sportskih događaja, radionica, kreiranja radioemisije, a sve s ciljem boljeg upoznavanja.

- Danas, kada isplovimo, iz Marine Kaštela u zrak ćemo pustiti tisuće ekološko prihvatljivih balona. Svi oni plovit će prema svojim lukama iz kojih su krenuli na ovo krstarenje, čime se zapravo završava ovogodišnja Flota mira - kazala je Romani.

Sreću i zadovoljstvo nije krio ni Joško Berket koji svake godine podržava ovaj projekt.

- Jako sam sretan i ponosan što je Flota mira na Svoju dvadeset i prvu godišnjicu i nakon toliko uspješnih godina, po treći put opet došla k nama u Kaštela. Svi ćemo zajedno dati sve od sebe, kako bi se sudionici Flote mira osjećali kao kod kuće.

Zahvaljujem vodstvu Flote mira što su nam dali mogućnost da im budemo domaćini, a vjerujemo kako će nam dolaziti i iduće godine - kazao je Joško Berket, vlasnik Marine Kaštela.

Piše: Jakov Žarko
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:38