StoryEditorOCM
Dalmacijabuka i prašina

Ogorčeni mještani Planog: Noću nam buše brdo, a kamioni koji nose kamen zagadit će nam cilo misto!

Piše PSD.
16. srpnja 2015. - 00:16
Iako su mještani Planog kod Trogira već odavno “naviknuti” na činjenicu da su brda koja okružuju njihovo mjesto idealna za vađenje kamena, o čemu svjedoče brojni kamenolomi, najnovije bušenje jednog od brda koje je počelo početkom lipnja na takozvanom istražnom prostoru Trogir izazvalo je novo ogorčenje.

Nije im, vele nam Nives Karanušić, izabrana članica još neformiranog Mjesnog odbora Plano, i mještanka Dragica Ivković, jasno što se događa i zašto je okolica njihova mjesta opet “napadnuta” bagerima i bušilicama.

- Početkom lipnja primijetili smo da se tijekom noći u brdu vidi svjetlo na nekoliko mjesta, počelo se govorkati po mjestu da se otvara nova kava. Otišli smo do Brankice Frankić, pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje, urbanizam i graditeljstvo u Gradu Trogiru, i ona nam je rekla da nema pojma ni o kakvim radovima i da možemo slobodno sve prijaviti policiji. Dala nam je dopis od 24. studenog 2014. godine u kojem stoji da Grad Trogir, na traženje Ministarstva gospodarstva, Uprave za energetiku i rudarstvo, ne može dati suglasnost za pokretanje procesa istraživanja karbonatne sirovine za industrijsku preradu jer uvidom u prostornoplansku dokumentaciju utvrđeno je da se traženi zahvat ne nalazi unutar područja “E3” odnosno površine za iskorištavanje mineralnih sirovina, započinju priču naše sugovornice.

Stipčić ‘ništa ne zna’

No, i nakon što su dobile taj dokument, bušenja pod okriljem noći su se nastavila te su one s još nekoliko mještana otišle jedne večeri u brdo vidjeti što se događa. Naišle su na radnike koji su im kazali da oni samo rade posao koji je naručila tvrtka “White rock” d.o.o. iz Kaštel Štafilića.

- Pozvali smo tada policiju koja je brzo došla i napravila zapisnik. Nakon pet dana dobili smo njihov zapisnik u kojem je stajalo da tvrtka “White Rock” d.o.o.” posjeduje rješenje nadležnih institucija koje je izdala Uprava za energetiku i rudarstvo.

U međuvremenu smo razgovarali s trogirskim gradonačelnikom Antom Stipčićem koji nam je rekao da ništa ne zna ni o kakvim radovima.

No, nastavili smo dalje “kopati” i dolazimo do podatka da je Grad Trogir 12. siječnja ove godine, dakle samo dva mjeseca nakon one “odbijenice”, naglo dao suglasnost Upravi za energetiku i rudarstvo da se ne protivi istražnim radnjama na tom prostoru s obzirom na to da je, kako stoji u tom dopisu, “donesena Odluka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Trogira u svibnju 2014. godine, a temeljem koje će se predmetni prostor planirati kao površina za iskorištavnaje mineralnih sirovina”.

- Kako sad to, pitamo se, što se dogodilo u ta dva mjeseca? - pita se Karanušić.

Njena sumještanka Dragica dodaje kako se “novi kamenolom sigurno neće otvoriti, jer će, ako triba, cilo misto ići na prosvjed”. Smatraju da su trogirske vlasti zloupotrijebile i prekoračile ovlasti dajući Ministarstvu obećanje da će se promijeniti prostorni plan, a onda će se traženi prostor planirati za iskorištavanje mineralnih sirovina.

Zanimljivo je i rješenje Uprave za energetiku i rudarstvo Ministarstva gospodarstva koje je kaštelanskoj tvrtki izdano 27. travnja ove godine, a u kojem stoji da im se odobrava istraživanje radi “davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina”. Država je, naime, za davanje dozvole za istraživanje od “White rocka” dobila pola milijuna kuna, a zauzvrat im je dala rješenje u kojem stoji, među ostalim, da je istražni prostor površine 35,96 hektara te se nabrajaju očitovanja i dopisi na osnovi kojih je doneseno pozitivno rješenje.

Obećavali brda i doline

Tu se, pak, uočava nelogičnost jer se tvrdi da je odobrenje za istraživanje izdano, među ostalim, i na osnovi očitovanja Grada Trogira od 24. studenog 2014. godine, dakle istog onog očitovanja u kojem Grad odbija dati suglasnost. Naravno, poslije se navodi i ovaj najnoviji dopis od 12. siječnja 2015. godine kojim Trogir daje suglasnost.

- Nikako da dobijemo odgovore što se tu ustvari događa? Znate, predstavnici te firme, koja se tada zvala “Kameni Trogir”, u trećem misecu prošle godine poslali su Mjesnom odboru pismo namjere u kojoj su tražili i našu podršku za taj njihov projekt, tvrdeći da će nakon izgradnje tvornice za preradu kamenog vapnenca zaposiliti oko 100 do 120 ljudi te da će nam pomoći pri završetku nedovršenom doma Mjesnog odbora Plano i opremiti eventualni vrtić koji bi se u tom domu nalazio.

Nudili su još i da će izgraditi dječje igralište, da će nam donirati kamen pa da ga mi prerađujemo i radimo suvenire od njega, da će donirati 200 eura svakom prijavljenom kućanstvu u Planom, i to svakog Božića za vrijeme trajanja radova te da će jednokratno davati 500 eura za svako rođeno dijete u Planom tijekom trajanja njihovih radova.

Ajde, recite, kako su nas pokušali kupiti, a kad su vidjeli da ne ide, samo su nas zaobišli. Kad bi ovo bilo realizirano, prošlo bi kroz misto dnevno oko 200 kamiona natovarenih kamenom, a možete misliti kakva je to buka i zagađenje - govore nam Karanušić i Ivković.

VLADIMIR URUKALO

Grad je dao suglasnost

Službeni odgovor Grada Trogira u vezi s ovom problematikom nismo dobili. No, zato su nam naše sugovornice iz Planog dostavile odgovor Grada na postavljeno vijećničko pitanje SDP-ova Dubravka Škokića na 14. sjednici trogirskog Gradskog vijeća, a u kojemu Brankica Frankić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, urbanizam i graditeljstvo u Gradu Trogiru, citira dopis od studenog prošle godine u kojemu se Grad Trogir protivi traženom zahvatu.

- Oni i dalje, ako je suditi po ovom odgovoru, zataškavaju da postoji taj dopis iz siječnja u kojem daju suglasnost. Zašto? - pitaju se naše sugovornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:29