StoryEditorOCM
Dalmacijatotalni raspad sustava

SDP: Spriječili smo uništenje Sućurja; HDZ: Norvežanima smo otvorili vrata

Piše PSD.
5. svibnja 2015. - 22:59
Igra živaca u Sućurju. Ako je vjerovati vlastima, lokalnom HDZ-u, Izmjene i dopune Prostornog plana Općine Sućuraj konačno su dobile većinom glasova zeleno svjetlo, dok iz opozicijskog SDP-a tvrde da Izmjene i dopune PP-a Sućuraj nisu dobile potreban broj glasova i da je tako propao još jedan pokušaj vlasti da predloženi prostorni plan prođe i zadnju, ali i najvažniju kontrolu - onu u lokalnoj sredini.Ukratko, na Hvaru opet show!

Investitori iz Norveške, po svemu sudeći, još će pričekati na gradnju hotela, apartmana, čega li već, jer ni to nije posve jasno, a nitko se ni sa stopostotnom sigurnošću ne može zakleti da će se na istočnoj strani Hvara ikada graditi nešto tako veliko kao što je kompleks koji su predvidjeli Skandinavci, a koji su se tu pojavili nakon domaćih špekulanata nekretninama.

Izvještaj kaže da Općinsko vijeće Sućurja u nedjelju nije prihvatilo taj važni prostornoplanski dokument iako je prethodno dobio potrebnu suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Time su, nakon višegodišnjih opstrukcija, odugovlačenja i političkih razilaženja, pa i radnja za koje se sumnjalo da su vezane uz kriminalni milje, tvrtki “Prima Property Croatia Nekretnine” (PPK), iza koje, tvrdi se, stoji sto posto norveški kapital, opet zatvorena vrata za realizaciju turističkog projekta Perna - Vinogradine (St. Juraj Bay) kod Sućurja.

Slijepa ulica

Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća Vjeran Bjelovučić (HDZ), a za Plan ruku su digli on i njegov stranački kolega Ante Franičević i Mate Jeličić (HNS – Liberalni demokrati). Vijećnica Ivanka Mihaljević (HDZ) bila je suzdržana, dok su Ivica Vujnović i Ivan Radovančić (Lista SDP-a) glasali protiv, a njihov kolega Ivan Vitali, inače nezavisni vijećnik, nije ni nazočio sjednici. Tako se kapitalna investicija teška čak 270 milijuna eura opet našla u slijepoj ulici.

- Mi u SDP-u svakako nismo protiv investicija, ako se ovo što se predlaže može tako nazvati, jer do sada se nije dogodilo ništa konkretno. Ponavljam, nismo protiv investicija, ali smo protiv ovako izmijenjenog i dopunjenog plana koji predviđa sto posto gradnju apartmana, premda je trideset posto trebalo otpadati na hotele. To znači da bi mjesto od 500 stanovnika imalo 6000 kreveta, što je protivno svakoj logici. Zašto se odustalo od obveze da investitor gradi i hotele? - pita Radovančić, vijećnik SDP-a, i upozorava da je opozicija glasala protiv zato što je veliki dio u Vinogradini nekada građevinske sada postao zelenom zonom, iako to nije tako bilo predviđeno Županijskim prostornim planom, a promjene su se dogodile na štetu mještana - jasan je Radovančić, koji je još jednom naglasio da socijaldemokati nisu protiv investicija, ali da se pri tome svi sudionici u donošenju Plana strogo moraju pridržavati pravila.

A, baš su pravila to oko čega se razilaze vijećnici, jer načelnik Ivan Slavić (HDZ) uvjeren je da su Izmjene i dopune Prostornog plana Općine - prošle većinom glasova.

- To je moje osobno mišljenje kao i mišljenje pravnih stručnjaka u Općini Sućuraj, jer za donošenje ovakve odluke nije potrebna kvalificirana, već je dovoljna tek obična većina. Ja ću tražiti dodatno očitovanje Ureda za državnu upravu i nadležnih županijskih službi, ali prema onome kako ja i moji kolege tumačimo ovu situaciju, Plan je dobio potrebnu većinu glasova. Prema poslovniku, članu 68., odluka se donosi većinom glasova, a prema članku 69., predsjednik vijeća pita tko je za, tko je protiv, a tko suzdržan, a mi smo prema tome imali većinu, jer se suzdržani glas broji kao neutralan - kaže Slavić, i navodi da je isto bilo kod odluke kad se glasalo o nabavi komunalnog vozila.

Obiteljski odmor

- I onda je rezultat bio isti, a odlučeno je također većinom glasova, pa zašto bi ovoga puta bilo išta drugačije? Ne traži se kvalificirana, nego obična većina, znači, po mome mišljenju, Plan je prošao - veli Slavić i dodaje da je zadovoljan što je investicija Norvežana konačno dobila blagoslov lokalne zajednice, a na dobrobit mještana i razvoja otoka Hvara.

Sporna zona oko koje se godinama lome koplja, velika je gotovo 40 hektara i nalazi se na južnoj strani otoka, milju udaljena od Sućurja. Na tom atraktivnom zemljištu uz more trebali bi niknuti hoteli, vile i apartmani za obiteljski odmor. Investitori su obećali podići turističko naselje u skladu s mediteranskim ambijentom i graditeljskom tradicijom Dalmacije.

Realizira li se zacrtano, Sućuraj bi se, uz postojeću zonu Mlaska, te uz Pernu - Vinogradine i Mrtinovik, potpuno okrenuo turizmu, što je velika vijest s obzirom da se vrlo malo ili gotovo ništa nije ulagalo u razvoj istočne strane otoka Hvara. Tome bi svakako trebalo pridonijeti i povezivanje Hvara s autocestom Zagreb - Dubrovnik preko Sućurja, a samo projekt norveških investitora predviđa zapošljavanje oko 500 ljudi, što bi moglo “povući” i razvoj malih obrta i svega što se može nasloniti na turizam. Živi bili, pa vidjeli!

Saša Ljubičić
i Mirko Crnčević


Isplate im usporavaju sudovi

Veći broj mještana Sućurja već godinama očekuje isplatu za svoje čestice zemlje za koje u pravilu imaju potpisane predugovore i ugovore o kupoprodaji. Naravno, njih, isto kao i investitore, najviše zabrinjava sporost u rješavanju imovinsko-pravnih sporova pred nadležnim sudovima. Inače, projekt Perna - Vinogradine ima status “strateške investicije”, a s realizacijom se čeka već duže vrijeme upravo radi njenog (ne)uvrštavanja u PPU Općine Sućuraj.


Ževrnja: Moram se raspitati...

Vijest iz Sućurja o stopiranju višemilijunske investicije neugodno je iznenadila splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju, pogotovo stoga što je on bio inicijator pomirenja između Sućurjana i Norvežana. Upravo se lanjskog ljeta na njegovu inicijativu u Sućurju održao sastanak predstavnika Županije, Općine i norveške tvrtke, koji je rezultirao dogovorom i potpisanim memorandumom te se krenulo u donošenje Prostornog plana.

- Saznao sam neslužbeno da je i Ministarstvo prije nekoliko dana dalo suglasnost, na
što smo čekali par mjeseci. Osobno me je ta vijest obradovala, a ovo što sada čujem mi je nepoznato. Ako je doista tako, onda izražavam žaljenje što Plan nije prihvaćen. O svemu ću detaljno više znati nakon povratka u Split - poručio je iz Bruxellesa župan Ževrnja.


O. KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:21