StoryEditorOCM
Dalmacija140. obljetnica rođenja

U Kaštel Sućurcu otkrivena spomen ploča don Anti Alfireviću

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 22:33
Otkrivanjem spomen ploče na kući u kojoj je rođen u Podvorju u Kaštel Sućurcu, u četvrtak je obilježena 140. obljetnica rođenja i 70. obljetnica smrti don dr. Ante Alfirevića, istaknutog svećenika, isusovca, filozofa i književnika.

U nazočnosti brojnih mještana i predstavnika gradske vlasti, ploču su uz prigodni program otkrili pater Marijan Steiner te Mili Bratinčević iz Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći".

U sklopu programa obilježavanja jubileja, kojeg su organizirali  "Bijaći", u dvorani sv. Juraj u Sućurcu, iste je večeri održan i okrugli stol o životu i djelu don Ante Alfirevića, koji je privukao veliki broj Kaštelana.

Govoreći o ovom istaknutom Sućuraninu, prof. dr. don Slavko Kovačić podsjetio je da je Alfirević nakon školovanja, tijekom kojeg mu je don Frane Bulić predavao latinski, zaređen za svećenika 1901., a od 1902. je bio duhovnik u biskupskom sjemeništu u Splitu.

Od 1903. do 1919. bio je kateheta i profesor u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Godine 1919. ulazi u isusovački red i prelazi u Zagreb.

Zanimljivo je bilo i predavanje patera Božidara Nagyja, koje je u njegovoj odsutnosti pročitao Mario Žuvela, u kojemu kazuje o don Alfireviću i blaženom Ivanu Merzu.

Don Alfiević je imao važnu ulogu u formiranju mladog katoličkog intelektualca, budućeg blaženika Merza kroz dvogodišnji tečaj kršaćanske filozofije koji mu je držao u Zagrebu, kroz područje Marijine kongregacije te kroz suradnju u isusovačkom časopisu "Život".

Za svoga života don Alfirević napisao je i nekoliko knjiga, a Eva Šibl ovom je prigodom govorila o svjetonazorima u njegovu romanu "Kroz trnje ovoga svijeta".

J. MATIĆ
FOTO: Mislav BRATINČEVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:33