StoryEditorOCM
DalmacijaTEORIJA I PRAKSA

Profesor Roko i budući inženjeri na trogirskom navozu

Piše PSD.
27. siječnja 2015. - 00:29
Studenti treće godine splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), koje su predvodili prof. dr. Roko Markovina i dr. Boris Ljubenkov, posjetili su "Brodotrogir" u sklopu dijela nastavnog programa povezanog uz gradnju, popravak i održavanje brodova.

Terenska nastava dio je višegodišnje suradnje FESB-a i trogirskog škvera, kako bi budući inženjeri na licu mjesta mogli vidjeti proces "nicanja" novogradnje, ali i rad na remontu brodova, kako bi mladi stručnjaci mogli lakše donijeti odluku u kojem će brodograđevnom sektoru započeti svoju poslovnu karijeru.

Upravo u remontnom dijelu "Brodotrogira", u plovećem doku, u tijeku su radovi na kruzeru "Artemis" izgrađenom u "Brodosplitovu" Brodogradilištu specijalnih objekata. Škverani će na tom brodu obaviti redoviti godišnji pregled što podrazumijeva angažman bravara, cjevara i brodomehaničara, ali i strojara. Podvodni dio trupa "plovećeg hotela" će se očistiti i obojiti novi slojem boje, a pregledat će se i pogonski vijak.

Krstaš "Artemis" plovi u floti američke kompanije "Grand Circle Cruise Line" koja preko svoje dubrovačke podružnice već godinama svoje brodove dovodi na remont upravo u Trogir, pa se uz škversku opremnu obalu upravo nalazi njihov brod "Athena". Damir Oštrić, potpredsjednik kompanije zadužen za održavanje flote, pojasnio nam je i razloge višegodišnje suradnje.

- Kvalitetna usluga, mogućnost remontiranja uz uslugu korištenja zimskog veza kao i blizina aerodroma koja nam omogućava jednostavne i brze smjene posade, razlog su našim stalnim dolascima u trogirsko brodogradilište - istaknuo je Oštrić.

J. BREŠAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:24