StoryEditorOCM
DalmacijaKAO U HOROR FILMOVIMA

Požar u skladištu HŽ-a uzrokovale neispravne instalacije: "Čule su se eksplozije, uništeni su nam stanovi, ali glavno da smo živi"

Piše PSD.
3. siječnja 2015. - 15:29
Novo: Dovršen je očevid požara koji je izbio 1.siječnja u skladišnom objektu u Kaštel Sućurcu. Utvrđena je sumnja kako je požar izbio u središnjem dijelu skladišta uslijed pregrijavanja elektrovodića. Počinjena materijalna šteta procjenjuje se na oko 500 tisuća kuna, izvjestila je PU splitsko-dalmatinska.




Više od sat i pol vremena trajala je borba 47 vatrogasaca sa 12 vozila koji su spašavajući obiteljske stanove gasili buktinju koja je u četvrtak iza podne poharala skladište Hrvatskih željeznica koje se nalazi tik uz željezničku postaju u Kaštel Sućurcu.

Zahvaljujući brzoj intervenciji triju kaštelanskih vatrogasnih društava i njhovih kolega iz Solina, Trogira i Splita, požar koji se, nošen vjetrom, proširio i na okolno raslinje, stavljen je pod kontrolu oko 14 sati, a u 19 sati je ugašen.Svi se pitaju jedno: je li opasnim kemikalijama, uljima, mastima i retardantima za podmazivanje pruge bilo mjesto u skladištu koje se nalazilo nad obiteljskim stanovima. Tko bi odgovarao da je bilo ljudskih žrtava?

- Bilo je strašno, kao u horor filmovima. Bila sam kući s mužem i djetetom i obavljala kućanske poslove. Kuhala i prala posuđe. Oko 12.30 čula sam nekakvo pucanje i pomislila kako mi otac dolazi čestitati Novu godinu. Mislila sam kako upravo on baca petarde i najavljuje mi tako svoj dolazak. No, ubrzo sam shvatila kako sam se prevarila. Kada sam pogledala kroz prozor svoje kuće, imala sam što vidjeti. Visoki oblaci gustog dima nadvijali su se nad našim naseljem. Uzela sam mobitel i pokušala nazvati vatrogasce, ali nisam uspjela, cijela sam se tresla od straha. To je toliko pucalo, kao da je arsenal petardi i eksplozivnih sredstava tutnjio naokolo. Prestrašna scena. Svi smo bili u strahu - još u nevjerici prepričava nam Branka, koja stanuje uz skladište koje je potpuno nestalo u plamenu.

Jurica: Nije se moglo disati od smrada

U velikom požaru u potpunosti je izgorjelo skladište, koje je bilo otežano gasiti zbog opasnih materijala koji su se u njemu nalazili. Između ostalog, u skladištu su bile uskladištene prskalice s retardantom za polijevanje okoliša pruge, kao i motorna ulja. Srećom, opasnost po ljudske živote i veću materijalnu štetu otklonjena je odlučnom akcijom vatrogasaca.



- Kada je sve započelo, bio sam u krevetu. Čuo sam nekakve pucnjeve, ali, kao i svi drugi, mislio sam kako pucaju petarde. Međutim, to nije nikako prestajalo. Digao sam se, obuo kućne šlape i izletio van vidjeti o čemu se radi. Prizor je bio strašan. Crni dim nadvijao se na sve strane, nabrzinu smo pogasili struju u kući, kao i plin, te pobjegli van. Voda od gašenja požara uništila je cijeli stan, padali su stropovi, poplivalo je u stanu. Nije se moglo disati od smrada koji se širio s izgorenih azbestnih ploča koje su letjele naokolo - prepričava nam Jurica Komadina kojega je požar, koji je plamtio u prostoru nad njegovom sobom, zapravo i probudio.

Sa šipkom u nozi skakao s balkona

- Sve smo morali izbaciti van iz stana. Voda je prodirala na sve strane. Da nismo brzo intervenirali, bilo bi sve uništeno. Dva dana selimo u novi prostor koji nam je ustupila HŽ-Infrastruktura. Što nam drugo preostaje, ne možemo na ulicu - kažu nam Ivan i Mira Komadina čiji je stan uništen i iseljen zbog prodora vode.

I njihov susjed Ante Pučo, nad čijom je glavom buknuo požar, morao je iz stana izbaciti gotovo cjelokupan namještaj i preseliti se u zamjenski stan.
- Evo, sve je poplavilo. Dobro je u cijeloj ovoj nesreći što nije bilo ljudskih žrtava, a moglo ih je biti. Drama je trajala gotovo sat i pol vremena. Nitko od nas nije odmah primijetio da nešto gori. To je zatvoreni prostor, čulo se pucanje, ali svi su mislili kako se radi o petardama - veli Pučo.

Od posljedica požara Vedrani, čija su ulazna vrata stana smještena odmah uz zgarište, izgorjela je klima, popucala su im stakla, a ono što je najgore od svega, sin joj je s ugrađenom šipkom u nozi morao skakati s balkona.
- Sin mi ima šipku u nozi i pogledajte s koje je visine morao skakati. Strašno, a još je strašnija činjenica da će se ovaj nered sanirati tek u srijedu. Jer gospoda je spojila blagdane i ne rade. Ako ovo zgarište ostane ovdje, pitam se tko će tu živjeti. Nitko sigurno - kaže nam Vedrana.

JAKOV ŽARKO
FOTO: B. VUKIČEVIĆ / CROPIX


Milivoj Taslak: Obranili smo četiri stana, skladište nismo mogli

Vatrogasni zapovjednik Kaštela Milivoj Taslak kazao nam je kako su dojavu o požaru dobili oko 13.30

- Požar je lokaliziran oko 14.15, a ugašen u 19 sati. Na terenu je bio velik broj vatrogasaca, njih 47 s 12 vozila. Od vatre smo obranili četiri stana, a najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava - kazao je Taslak navodeći kako su u prostoru od oko 400 kvadrata izgorjeli viljuškar, bačve s raznim uljima i mazivima, kabeli te radna roba i materijali za održavanje pruge.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:09