StoryEditorOCM
DalmacijaGradsko vijeće nije usvojilo izvješće

Omiš: proračunski prihodi povećani, a hadezeovci suzdržani

Piše PSD.
8. kolovoza 2014. - 18:55
Druga točka dnevnog reda dvanaeste sjednice omiškoga Gradskoj vijeća izazvala je velike, iznenađujuće tenzije.
Riječ je o glasovanju o polugodišnjem izvješću o ostvarenju proračuna Grada Omiša za 2014. godinu. Prema izvješću koje potpisuje Meri Smajlagić iz Odjela za financije, gradski proračun se puni u skladu s očekivanjima.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi su povećani za oko 20 posto (3.544.589 kuna), dok se pozitivan trend očituje i u više od dva milijuna kuna smanjenim rashodima u odnosu na isto razdoblje lani.

Sve to, smatra Smajlagić, navodi na zaključak kako je financijsko izvješće izrazito povoljno, pogotovo kada znamo kako je Grad opterećen kapitalnim projektom koji nema zatvorenu financijsku konstrukciju.

A kapitalni projekt o kojem je riječ zapravo je školska dvorana, koja je od početka izgradnje popriličan uteg za ionako rastegnuti gradski proračun. Za njezin dovršetak, pohvalio se gradonačelnik Ivan Kovačić, Grad konačno ima osigurana sredstva.

Nakon što je rukama i nogama pokušao umanjiti cifre kojima se Kovačić hvalio, bivši gradonačelnik Ivan Škaričić zaključio je kako je nikad punija gradska blagajna posljedica odustajanja od ulaganja u kapitalne projekte te najavio kako će članovi njegove stranke po ovom pitanju biti suzdržani. Najavljeno – učinjeno, s osam glasova "za" i pet "protiv", vladajući nisu imali većinu potrebnu za prihvaćanje polugodišnjeg financijskog izvješća.

– Ovim izmjenama osigurala bi se sredstva za važne projekte, poput izgradnje vrtića u Kučićima te postavljanje javne rasvjete. Tvrdite da nova vlast odustaje od kapitalnih projekata, a sada svojim glasovima pokazujete da ste vi oni koji takve projekte ne žele – pokušao je dogradonačelnik Ivo Tomasović uvjeriti bivšega gradonačelnika da preispita svoju odluku.

– Vi imate većinu, sazovite novu sjednicu pa izglasajte prihvaćanje izvješća – kratko je za kraj odbrusio Škaričić ne obazirući se na komentare gradonačelnika Kovačića, koji ga je pokušao uvjeriti da ovim potezom narušava financijsku stabilnost Grada – jedan od osnovnih preduvjeta za izvlačenje novca iz EU fondova, ključnog za dovršetak toliko spominjanih kapitalnih projekata.
M. KATUŠIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:34