StoryEditorOCM
DalmacijaŠOKirale ih OPOMENe

Trogirska vlast lovi u mutnome! Tko "zagrize", platit će im zastarjeli dug

Piše PSD.
31. srpnja 2014. - 23:50

Ispred sobe broj 22 na drugom katu zgrade trogirske gradske uprave protekla dva dana pravi je kaos.

“Skoro me infarkt strefija, srce mi se uzlupalo, cili san se uznojija, ko će mi dat novce...”, govore brojni građani koji traže od tamošnjih djelatnika obrazloženje zbog čega su dobili opomene pred ovrhu za navodno neplaćenu komunalnu naknadu, naknadu za uređenje voda te slivnu vodnu naknadu.

Zbunjujuća pisma

Ono što izbezumljene i očajne građane posebno zbunjuje jest to da nigdje u tim opomenama, koje je na adrese više stotina građana poštom poslao Upravni odjel za financije i javnu nabavu, ne stoji za koje razdoblje nisu podmirili dug, nego se navodi samo njegov ukupni iznos koji je evidentiran na dan 30. lipnja ove godine.

Nalaže im se da dug moraju podmiriti u roku osam dana te da će, u slučaju da to ne učine, Grad Trogir pristupiti naplati prisilnim putem uz obračun zateznih kamata. Navodi se i to kako je opomena pravovaljana bez potpisa i pečata pa stoga na njoj stoji samo ime v.d. pročelnika Ive Celio Cege. Pročelnika smo više puta pokušali dobiti, ali, vjerojatno zbog gužve pred vratima njegova ureda, nije bio raspoložen za razgovor. Gradonačelnik Ante Stipčić uputio nas je, također, na Cegu rekavši nam da će nam izjavu dati nakon pročelnika, ali ni on se tijekom jučerašnjeg dana više nije odazivao.

U hodniku na drugom katu zgrade trogirske uprave stalno
pristižu uzrujani građani gordana dragan
Stoga smo prisiljeni prenijeti neslužbeno objašnjenje i zaključke samih građana. Jer, opomene pred ovrhe poslane su, kako smo doznali, zbog dugovanja za slivne vode iz 2006., 2007., 2008. godine, a sve što unatrag tri godine nije naplaćeno ide u zastaru.

Ima, međutim, i onih koji su to platili, a također su dobili prijetnju ovrhom. Kako će oni danas dokazati da su nevini, jer teško da netko toliko dugo čuva račune. Čemu onda ovoliko pošte i papira? Zar se pokušalo prevariti građane da plate nešto što ne trebaju platiti?

– Love nas u mutnom! Ako netko neinformiran zagrize, platit će im, eto šta oni žele. Znamo da Grad Trogir loše stoji financijski, ali ovakvu “zbunjozu” nikako ne smiju raditi – ogorčena je jedna Trogiranka.

Građani pitaju zašto dugovanja nisu naplaćena ranije i zašto gradski službenici ne vode računa što je zastarjelo, a što nije.

Neki su i platili

Ovako su mnogi od njih doživjeli šok kad su ugledali iznose, koji većinom prelaze tisuću kuna, čak i dvije.
Mnogi koje smo zatekli na hodniku gradske uprave tvrde kako su redoviti platiše te da su, unatoč tome, ipak dobili ovrhe, a kao potvrdu urednog plaćanja ponijeli su sa sobom i uplatnice.
Neda Mravak kaže kako je sve svoje obveze platila čak i za ovu godinu.

– Dobila sam opomenu na iznos od 140 kuna. Nemam veliku mirovinu i to je za mene veliki novac. Zašto to rade? Prije nego je bivši gradonačelnik Rilje izgubio vlast, isto se dogodilo. Umalo sam se tada onesvijestila. Vode su mi morali dati da dođem sebi – uzrujana je Neda.

Požalio se i Vicko Dobrić, koji je donio uredne uplatnice. Isti slučaj iznijelo nam je još desetak građana, od kojih su neki zbog propusta u sastavljanju opomene najavili i tužbu Upravnom sudu RH. Nekoliko građana zatražilo je pomoć novinara, a među njima ima i onih koji imaju objekte u Trogiru, a žive u Splitu i još nekim gradovima u našoj županiji koji su dobili ove “čestitke”.

Šta ako sjednu na penziju?

– Moji roditelji su umirovljenici i kao švicarski sat podmiruju obaveze, zašto ih se ovako uznemiruje? Oni sad žive u strahu da će ovrha biti aktivirana, a to znači da će biti utrostručen iznos ovoga navodnog duga. Zar je lako to poslije otpetljati kad im država sjedne na penziju? – pita jedna sugrađanka.

U svakom slučaju, djelatnici Upravnog odjela za financije morat će se idućih nekoliko dana dobro potruditi da smire građane i pojasne javnosti o kakvom je “cirkusu” riječ.

gordana dragan

Savjet: Javite se Upravnom odjelu!

U gradskoj upravi dobili smo neslužbeni savjet svim građanima koji su dobili opomene. Neka se, naime, svakako obrate nadležnom Upravnom odjelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:28