StoryEditorOCM
DalmacijaDani komina, pure i bronzina

Mala Mila zvijezda fešte starih običaja u Tijarici

Piše PSD.
28. srpnja 2014. - 10:07

Svake posljednje subote u mjesecu srpnju, već jedanaestu godinu zaredom, u Tijarici se održava manifestacija nazvana “Dani komina, pure i bronzina”.

- Nema djece, nema mlađih. Upravo zato smo i osmislili “Dane komina...” kako bismo barem jednom godišnje okupili što više Tijaričana, a i drugih, podsjetili se na korijene, na vrijeme kada se nije imalo puno, ali se zdravo jelo i živjelo. I upravo to što nam je ostalo, što potječe s naših starih ognjišta, moglo bi prerasti u kapislu turističkog razvoja jer su ekološki i gastronomski turizam na sve većoj cijeni, a toga se u nas može osigurati u izobilju – kaže Ana Bravić, ravnateljica škole “Braća Radić” i glavna u organizaciji manifestacije.

Uz Limenu glazbu Trilj i Triljske mažoretkinje, na pozornici su program izvodili KUD-ovi iz Hercegovine: Kočerin i Brda kod Širokog Brijega te Svi Sveti i Sloga kod Gruda. Uz njih Krenica iz Gale i Sinj te Tijara iz Tijarice. Uz pjevače gange župe Radobilja iz Katuna-Kreševa, posebna poslastica bile su pjevačice gange iz imotskog kraja: Bijele ruže, Imotske golubice i Slivljanke. Kao šećer na kraju nastupile su Slavonske lole.

U tom šarenilu apsolutni primat odnijela je Desanka Katić, članica Bijelih ruža, koja je u kićenoj narodnoj nošnji plijenila poglede jer je u naručju nosila u istovjetnu opravu obučenu petomjesečnu unučicu Milu.


BRANIMIR BOBAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:57