StoryEditorOCM
DalmacijaDotaknuli dno

GSV: Spasite građevinarstvo uz fer cijene i suzbijanje rada na crno

Piše PSD.
17. srpnja 2014. - 16:42
Mijenjajte Zakon o javnoj nabavi, dajte fer cijene na tržištu, suzbijte rad na crno, mijenjate Kolektivni ugovor i tako ćete spasiti građevinarstvo jer ova je branša odavno na dnu - apelirali su na državne institucije, a posebno na Vladu RH članovi Gospodarsko socijalnog vijeća Splitsko dalmatinske županije na sastanku u Splitu.

Ovaj apel državnom vrhu posljedica je teškog stanja u građevinarskoj branši koje najbolje oslikava siva nimalo lijepa statistika po kojoj je na državnoj razini broj radnika od 2008. godine smanjen sa 108.000 na čak 72.000 tisuće što je 33 posto. Stoga je Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikata graditeljstva Hrvatske pokrenula projekt 'Fer cijene u građevinarstvu, sigurna radna mjesta, osigurana budućnost graditeljstva' koje u cijelosti podržava i GSV. Ovo tijelo, ako što je poznato okuplja predstavnike vlasti, Splitsko dalmatinske županije, sindikata i poslodavaca .

-U cjelosti podupiremo inicijativu 'Fer cijene u građevinarstvu, sigurna radna mjesta, osigurana budućnost graditeljstva' čime se želi upozoriti na sve teži položaj graditeljstva i industrije građevinskog materijala. Do fer cijena može se doći samo mijenjanjem Zakona o javnoj nabavi, borbom protiv rada na crno pa na vrijeme upozoravamo sve institucije - kazao je Zoran Kačić, koji u GSV-u zastupa Saveza samostalnog sindikata Hrvatske.

Kako je kazala Vesna Ivić Šimetin iz HUP-a osnovni je problem sve teža kontrola tvrtki koje imaju neregistriranu djelatnost čime se događa najlošiji scenarij za ovu branšu:

- Ukidaju se radna mjesta tvrtki koje ne pobjeđuju na natječajima, svjedoci smo sve češćih stečajeva za brojne tvrtke, ljudi ostaju bez posla zato smo pokrenuli ovu inicijativu – kaže Vesan Ivić Šimetin.

I CEMEX, kazao je Velimir Vilović, predstavnik te tvrtke u GSV- u, dijelis udbinu građevinskog sektora:

-Bankarski sektor sve rjeđe kreditira građevinarstvo,a takvo stanje odgovara stranim kompanijama, dok domaće tvrtke idu u stečaj.

I vlast podržava ovakvu inicijativu, zamjenik župana Ante Šošić obećao je kako će zajedno s partnerima u ovom Vijeću učiniti sve da se brojke promijene:

- Građevinarstvo sudjeluje sa 7,5 posto u BDP-u, broj radnika u Hrvatskoj smanjen je za 33 psoto, to je neodrživo – upozorava Šošić.

U svakom slučaju GSV Splitsko dalamtinske županije će i dalje podupirati ovu inicijativu kako bi se popravila loša slika građevinskog sektora.

Većina tvrtki potpisuje ugovore po principu 'bolje bilo kakav ugovor nego bez ugovora'. Najjeftiniji ponuđač s najjeftinijom radnom snagom, tzv 'damping cijenama' uništava sebe i druge građevinske tvrtke i radna mjesta. 

U hrvatskom graditeljstvu i u ovoj krizi javni naručitelji ugovaraju preko 70 posto vrijednosti radova godišnje. 

Zbog lošeg stanja u građevinarstvu, nema EU projekata pa ni izlaska iz recesije, upozorila je Darka Todorić iz HUS-a Hrvatska udruga radničkih sindikata.

OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO: CROPIX 



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:29