StoryEditorOCM
Dalmacijaprognoza

Nakon kratkotrajne ciklone, do kraja tjedna uživajte u suncu

Piše PSD.
30. lipnja 2014. - 22:20
Ljeto i snijeg u Italiji i Sloveniji, te pad temperature na čak 14 stupnjeva u Zagori, taj gotovo nevjerojatni spoj godišnjeg doba i vremenskih pojava izrežirala je ciklona Hrvoje koja se u nekoliko sati 'obrušila' na naše, ali i susjedno područje. Dobra je vijest što nakon brze ciklone zadnjeg dana lipnja stiže mnogo duža anticiklona i sigurno traje do kraja tjedna.   

Kako se i najavljivalo, ciklona Hrvoje stigla je nakon pravog ljetnog vikenda u kojem je temperatura prešla 30 stupnjeva.

- U noći s nedjelje na ponedjeljak hladna fronta stigla je do sjevernog Jadrana, a zatim se proširila na veći dio zemlje, zapuhalo je jako jugo, ponegdje i do 70 kilometara na sat, na kontinentu je  bilo tuče, a 'olovni' oblaci donijeli su grmljavinu i rekordne količine kiše - kaže Rade Popadić iz 'Crometea'.

Najviše kiše palo je u Starigradu Paklenici 36 litre po metru četvornom, Golubiću kod Knina 28 litara, u Cisti Velikoj 23 litre, a na 'udaru' je bio i Split sa 18 litara po metru četvornom što je  izazvalo pravi potop i kolaps na ulicama.   

Na jugu zemlje olujno jugo, a na sjeveru, u akvatoriju pijavica koja je trajala više od 15 minuta. Pijavice, kiše, grmljavine, ciklona za ciklonom, a na Jadranu osim Rijeke, nema velikog meteoradara koji može najaviti neverine i ciklone pa će zasigurno proći još mnogo nevera i ciklona dok meteoradar stigne tamo gdje treba.

Brzoj, ali snažnoj cikloni Hrvoje u par sati je došao kraj jer je već u jutarnjim satima ponedjeljka ciklonu naslijedila anticiklona. Kako kažu u 'Crometeu' potrajat će danima, sunce će grijati prvi srpanjski dan, prvog pravog ljetnog mjeseca, a takvo vrijeme potrajat će do kraja tjedna.

Što će biti dalje, za sada je prerano i nepotrebno govoriti, kiša i grmljavina, naglih promjena tlaka i temperatura svima je dosta kako turistima tako i domaćima.

Cikloni Hrvoje prethodila je izrazito sparna noć pa je na makarskom području u prvom satu ponedjeljka  bilo 29 stupnjeva, u Omišu, Stobreču i Zadvarju 28, a na splitskom i šibenskom području 27 stupnjeva!

Snijeg je pao u Italiji, dobro došao ljubiteljima skijanja, te u Sloveniji gdje je palo čak metar sniježnog pokrivača. Premda je riječ o planinskoj zemlji snijeg je neuobičejen za ovo doba godine i za Slovence.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:47