Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 17.01.2014. u 21:25

otrov ili spas?

Roditelji iz Zadra završili na sudu: Država nas je kaznila, ali nećemo cijepiti našu malu Loru!

Dino Stanin i Maja Draganić
Poznati zadarski fotoreporter Dino Stanin i Maja Draganić ponosni su roditelji prelijepe bebice Lore, rođene tek prije nešto više od pola godine. Još prije njezina rođenja, Dino i Maja donijeli su vrlo važnu odluku za njezin život – neće je cijepiti. Zbog toga su prije dva dana pozvani pred Prekršajni sud u Zadru.

Iako im je prijetila novčana kazna od dvije tisuće kuna, sutkinja im je izrekla samo opomenu, ali su ipak proglašeni krivima i to zbog kršenja obvezne imunizacije propisane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U Hrvatskoj roditelji ne odlučuju o cijepljenju djeteta, već o tome za njih odlučuje država.

Dino i Maja smatraju da to nije u redu, jer su još za vrijeme Majine trudnoće naišli na teme koje otvaraju dvojbe o učinkovitosti obveznog cijepljenja. Iako se ono provodi u Hrvatskoj, o tome nije bilo javne rasprave niti je roditeljima ostavljena mogućnost da svoje dijete ne cijepe ako misle da je to ispravno.

’Jesmo li mi normalni?’

- Naša promjena stava o tome nije došla preko noći, već su prethodili mjeseci promišljanja. Bilo je odmahivanja rukom, pomisli da možda potpadaš pod utjecaje nekakvih teorija zavjere jer se kao roditelj zbuniš količinom informacija o toj temi pa sve do faze kada se zapitaš: pa jesam li ja normalan da ne želim cijepiti svoje dijete? Što ako ga na taj način ugrožavam? Nitko ne želi ugroziti svoje dijete, ali nakon par mjeseci detaljnog istraživanja i filtriranja svega suvišnog o toj temi, došli smo do jasnog saznanja da cijepljenje ima više štete nego koristi za naše dijete i da ne želimo dopustiti da se svakojaki otrovi ubrizgavaju u njega. Odmah smo se suočili s pravnom stranom toga pitanja koje je, prema našemu mišljenju, osnovni problem, a to je imamo li kao roditelji pravo ne cijepiti dijete? – kažu Maja i Dino.

Prema zakonskoj odredbi o obveznoj imunizaciji, dijete se cijepi odmah nakon rođenja, pa za nekoliko dana, prije izlaska iz bolnice, pa nakon mjesec dana, tri mjeseca, godinu, tri godine, zatim u školi...

- U rodilištu smo odmah rekli da ne želimo cijepiti dijete i prvo što su nas pitali bilo je: nije li vas strah da ne cijepite svoje dijete, što ako oboli? Ali nisu nam rekli da je većina tih cjepiva zapravo nepotrebna. Nema mogućnosti da dijete u rodilištu oboli od hepatitisa B u prvih nekoliko sati, ili od TBC-a prije izlaska iz bolnice. Broj tih cjepiva u neprestanom je porastu, mijenja se i kalendar cijepljenja, stvaraju se stalno novi kokteli više cjepiva, mada nema pouzdanih istraživanja o tome koliko su ona učinkovita, osim istraživanja koje su provodili sami proizvođači cjepiva. Osnovni problem nije medicinski aspekt cijepljenja jer postoje mnogi argumenti za i protiv, već pravni. U Hrvatskoj država odlučuje o vašem djetetu umjesto vas i čim se suprotstavite, vi ste s druge strane zakona – ističe Dino.

Iznuda krivnje

Čim su odbili cijepljenje djeteta, u bolnici su se suočili sa – kako su ga nazvali – iznudom krivnje, pa čak i posprdnim kvalifikacijama da su još jedni „internet mama i internet tata“ te da su podlegli teoretičarima zavjera „o kontroli ljudske rase“...

- Ako sve to prebrodite, onda vam ponude na potpis jedan već unaprijed tiskani i pripremljeni obrazac Ministarstva zdravlja u kojemu vam se izravno nameće krivnja jer niste cijepili svoje dijete. Mi smo odbili potpisati taj dokument, ali smo se i sami pripremili: donijeli smo svoju pisanu izjavu da odbijamo cijepljenje. Na prvom pregledu djeteta kod naše pedijatrice također smo donijeli izjavu da odbijamo cijepljenje. Naša nam je pedijatrica rekla da nam je dužna objasniti posljedice te odluke, te da je također dužna prijaviti slučaj sanitarnom inspektoru pri Ministarstvu zdravlja.

Naime, bez obzira na osobno mišljenje, svaki pedijatar mora također provoditi obveznu imunizaciju i ako ga zapitate da li cijepiti dijete, on vam to mora preporučiti jer inače dovodi u pitanje svoje zvanje. U zadnje vrijeme procedura se promijenila pa će vas pedijatar nakon odbijanja cijepljenja uputiti prvo epidemiologu koji će vas pokušati „urazumiti“, pa tek onda sanitarnom inspektoru – kažu Maja i Dino.

Interes farmaceutskih tvrtki

- Nakon otprilike mjesec i pol stiglo je rješenje i kazna sanitarnog inspektora od 2000 kuna zbog nepoštivanja zakonskih odredbi o obveznoj imunizaciji. Mi smo uložili prigovor Ministarstvu zdravlja na rješenje i upućeni smo na Prekršajni sud. Tamo smo se pozvali na Zakon o zaštiti prava pacijenata temeljem kojega možete odbiti bilo koji medicinski terapijski ili dijagnostički tretman ako se ne slažete s njim, ali nas je sutkinja proglasiva krivima objasnivši nam da bi za pobijanje krivnje trebalo provesti medicinsko vještačenje naših tvrdnji, što je vrlo komplicirano. Nije nas novčano kaznila, ali je izrekla opomenu i nalog za plaćanje sto kuna sudskih troškova. To, međutim, ne mora značiti kraj slučaja, jer svako novo cijepljenje može značiti i novu prijavu, a u drastičnom ishodu čak i dolazak socijalne službe kući zbog zanemiravanja djeteta – kažu Lorini roditelji.

- Možda bi se hrvatski građani trebali zapitati zašto je u osamnaest država, uglavnom zapadnoeuropskih, cijepljenje djece dobrovoljno, dok se situacija drastično mijenja u jugoistočnoj Europi, pogotovo od Slovenije prema Balkanu, gdje u pravilu država odlučuje umjesto građana? Jedan pedijatar u mirovini dao nam je svoje objašnjenje toga fenomena: ili je hrvatski narod „glup“ pa ne zna odlučiti u svoje ime, ili je druga teorija interes profita farmaceutskih tvrtki.

Udruga za zaštitu prava pacijenata Hrvatske, čija je predsjednica mr. sc. Đula Rušinović-Sunara, dr. med. i specijalistica opće kirurgije, stala je na stranu nas roditelja i zatražila da se preispita zakon i provede javna rasprava o toj temi, pa tek onda odluči o tome treba li cijepljenje biti obvezno ili ne. Mi tražimo pravo da o tome odlučujemo bez prisile, kao i da nam naši pedijatri mogu reći svoje slobodno mišljenje, a ne ono na koje su obvezni prema zakonu – zaključuju Dino Stanin i Maja Draganić.

mišel kalajžić
foto jure mišković/cropix

‘Više je štete nego koristi’

Mišljenje da cijepljenje djeci više šteti nego koristi donijeli smo temeljem saznanja o ozbiljnim nuspojavama koje se mogu pojavljivati kroz čitavi kasniji život kroz bolesti kao što su autizam, meningitis, multipla skleroza... Mnoge se nuspojave cijepljenja ne prijavljuju ili se roditelje unaprijed pripremi na to da će dijete imati povišenu temperaturu, razne osipe, a reagira se tek ako nuspojave prerastu u ozbiljnije. Ili vam se sugerira da u ljekarni kupite “pročišćeno” cjepivo s manjim nuspojavama, sve to bez upoznavanja sa sastavom cjepiva i njegovim utjecajem na zdravlje djeteta. Jedan od argumenata cijepljenja je ugrožavanje zdravlja druge djece i stvaranje kolektivnog imuniteta, pri čemu 95 posto populacije mora biti cijepljeno kako bi se zaštitilo i onih pet posto koje se zbog raznih razloga ne smije cijepiti, što je samo po sebi kontradiktorno jer kako može necijepljeno dijete ugroziti drugo dijete, ako je ono već cijepljeno? Razlog je taj

Odvjetnik Pavlović: Roditelji nisu u pravu

Kadse radi o zdravlju čovjeka, ne dolazi u obzir primjena Zakona o pravu pacijenata, već isključivo Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti – jasan je ugledni zadarski odvjetnik Šime Pavlović, kojemu je i sama ideja da se dijete ne cijepi protiv zaraznih bolesti zazvučala neuobičajeno, čak pomalo “primitivno”.

- Zadatak i obveza države je da štiti zdravlje svojih stanovnika. Primarno je dakle čuvati zdravlje, a ne pravo pojedinca da od liječnika traži da ne čini ništa. Uostalom, i u našem Ustavu navedeno je da je država dužna brinuti o zdravlju svojih građana, a iz toga proizlaze i ove druge zakonske obveze – kazao je odvjetnik Pavlović. I. N.


Dr. Gajski: Ukinuti zakonsku obvezu i otvoriti stručnu raspravu

Dr. Lidija Gajski, liječnica specijalistica interne medicine iz Zagreba, vodeći je kritičar suvremene medicine u nas, a o pravu roditelja na cijepljenje djece kaže kako se radi o kontroverznoj temi, koja je dovoljno kontroverzna da bi u ovoj fazi opravdala zahtjev za slobodnim izborom.

- Nisam uvijek čvrsti pobornik slobodnog izbora u medicini, jer se u medicini traže kompetencija, racionalnost i objektivnost, što pacijenti nekad teško mogu postići, ali ovu sam temu proučila sa stručnog stajališta i zaključila da se radi o kontroverzi u pitanju djelotvornosti i sigurnosti i da bi bila neophodna stručna rasprava u koju bi bila uključena i javnost. Tijekom stručne rasprave razmotrilo bi se svako pojedino cjepivo u pitanju sigurnosti i djelotvornosti i temeljem toga odlučilo o tome je li to konkretno cjepivo ostaje u kalendaru obveznog cjepiva ili nije potrebno.

Svjedoci smo da se svakih par godina dodaju nova i nova cjepiva, a stara se ne isključuje. Dolazimo do apsurdne situacije u kojoj cijepimo u Hrvatskoj protiv deset bolesti s četrdeset doza u kombinacijama tri u jedan, pet u jedan... Dokle tako, i to za bolesti koje odavno više ne viđamo? Potrebna nam je stručna rasprava o tome koja cjepiva ostaju, a koja ćemo isključiti jer ovakva situacija s nadograđivanjem postaje apsurdna, a imamo podatke i o škodljivosti.

Budući da trenutačno ne postoje uvjeti za provođenje stručne rasprave jer nemate disonantnih tonova u struci sve dok je zakonska obveza na snazi, da bi se uopće otvorila stručna rasprava – treba skinuti tu obvezu, jer će onda i pedijatri moći slobodnije govoriti. To bi bilo prijelazno rješenje, nužno i za one roditelje koji su doista uvjereni da ne žele cijepiti, da im damo tu mogućnost - kaže dr. Gajski.Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: dario444 | Komentirano: 8. veljača 2014. 0:35
http://zaraditeodkuce.webs.com/
Zanima li te rad na 1 web sajtu na kom mozes zaraditi 100-200 dolara mjesecno (2-3 sata rada
na dan)? Radi se o sajtu koji se bavi klikanjem na reklame i radom na mini taskovima koji su na engleskom(trebalo bi solidno da znas engleski). Isplata se vrsi tako sto se otvori racun na banci i oni vrse uplate od 2 dolara pa navise. Nema neko fixno radno vrijeme, radis kad imas vremena sajt ne trazi nikakva ulaganja.sajt s detaljnim informacijama ,mozes procitati cisto informativno,NAJBOLJI DOKAZ SU TISUCE REGISTRIRANIH CLANOVA S NASIH PROStora
zaraditeodkuce.webs.com
Komentar od: dario444 | Komentirano: 8. veljača 2014. 0:33
http://zaraditeodkuce.webs.com/
Zanima li te rad na 1 web sajtu na kom mozes zaraditi 100-200 dolara mjesecno (2-3 sata rada
na dan)? Radi se o sajtu koji se bavi klikanjem na reklame i radom na mini taskovima koji su na engleskom(trebalo bi solidno da znas engleski). Isplata se vrsi tako sto se otvori racun na banci i oni vrse uplate od 2 dolara pa navise. Nema neko fixno radno vrijeme, radis kad imas vremena sajt ne trazi nikakva ulaganja.sajt s detaljnim informacijama ,mozes procitati cisto informativno,NAJBOLJI DOKAZ SU TISUCE REGISTRIRANIH CLANOVA S NASIH PROStora
zaraditeodkuce.webs.com
Komentar od: zarac | Komentirano: 2. veljača 2014. 13:12
Isto kao sa homoseksualcima koji se žele ženit: imate dovoljno zemalja u svijetu gdje nije obavezno cijepljenje, nitko vas ne drži ovdje.
Komentar od: trlababalan6 | Komentirano: 18. siječanj 2014. 17:10
Frka, kako ti se da prenositi takva idiotska pisamca s još idiotskijih internet stranica puput život-ili-cijepljenje?

Uostalom, nije niti istina to da zavod za javno zdravstvo nije dao odgovore na ta pitanja.

Dao ih je kad god je netko pitao, a ta ridikulozna udruga nije nikada pitala. Između ostaloga, odgovori su objavljeni i na web stranici zavoda.
Komentar od: STdisarray | Komentirano: 18. siječanj 2014. 14:32
hahahaah...

ajde frka ucini slijedece:

ako ti se dijete razboli dok ti trazis dlaku u jajetu zbog toga sto nije cijepljeno ti lijepo plati lijecenje... a ne da tvoj kretenizam placaju ostali korisnici zdravstvenog soiguranja....

a troskove lijecenja ispostavi voodoo internetskim vracevima cije savjete dilas naokolo...))))

))))))))))))))))))))
Komentar od: frka20 | Komentirano: 18. siječanj 2014. 13:55
http://www.zivot-ili-cijepljenje.hr/hr/04-prevencija/01-normalan-zivot-i-zdravlje/normalan-zivot-i-zdravlje.html

kopiram:
"Na slijedeća pitanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo ne nudi odgovore:
Možete li nam pokazati jednu dvostruko-slijepu, placebo kontroliranu studiju, koja bi pokazala da su cjepiva sigurna i učinkovita?

Možete li nam pokazati ijedan znanstveni dokaz iz bilo koje studije koji bi mogao potvrditi dugoročnu sigurnost i učinkovitost cjepiva?

Možete li nam pokazati ijedan znanstveni dokaz koji bi pokazao da se smanjenje bolesti igdje u svijetu u bilo kojem trenutku u povijesti može pripisati zasluzi cijepljenja?

Možete li nam objasniti kako je znanstveno dokazana sigurnost i mehanizam cjepiva u ljudskom tijelu, ako se njihova farmakokinetika nikad ne ispituje i analizira u studijama cjepiva?
Možete li nam dati neko znanstveno objašnjenje kako je injektiranje potvrđenog neurotoksina u ljudski organizam korisno po ljudsko zdravlje i sprječava bolesti?

Možete li nam pokazati znanstvenu procjenu korisnosti ubrizgavanja neurotoksina, koja bi potvrdila da premašuje rizike po ljudsko zdravlje u cilju sprječavanja bolesti?

Možete li nam dati znanstveno objašnjenje kako je zaobilazak dišnih putova (sluznice) prednost i kako izravno ubrizgavanje virusa u krvotok poboljšava imunološko funkcioniranje i sprječava buduće infekcije?

Možete li nam dati znanstveno objašnjenje kako će cjepivo onemogućiti viruse da mutiraju?

Možete li nam dati znanstveno objašnjenje kako cjepivo može pomoći zaraženoj osobi ako se ne zna točna konfiguracija virusnog soja ili ako cjepivo nije razvijeno za baš taj soj?
Komentar od: jelenko | Komentirano: 18. siječanj 2014. 12:51
treba ozbiljno uzeti u obzir da je sama ideja cijepljenja i njegovo provođenje bilo u vrijeme kad su ishrana i higijena većine populacije bile ispod osnovnih nutricionističkih potreba. uzroci smrti od epidemija su velikim dijelom bili zbog loše i oskudne ishrane, zagađene vode i loših higijenskih uvjeta života i cijepljenje je uvelike pomoglo tada. ali danas su stvari drugačije i nema smisla djecu tretirati sa pustim kemikalijama. prisutan je opći strah od svega i svačega, egzistencija je nesigurna, potrošačko društvo forsira zdravlje, mladost i dug život, a sa druge strane samo profit i izrabljivanje. ljudi se međusobno dijele na ove i one i samo kanaliziraju svoje osobne frustracije uzrokovane manama tog istog sistema. eto kao naručeno etiketiranje necijepljenih u svijetu cijepljenih.
Komentar od: superterminator | Komentirano: 18. siječanj 2014. 11:24
...oće li ovi necijepljeni,ako slučajno,dobiju bolest kontra koje se nisu cijepili sami platit troškove svoga liječenja?...
....oće li ovi cijepljeni,ako slučajno,dobiju bolest kontra koje su se redovito cijepili imati pravo na odštetu zbog neučinkovitog cjepiva?...
...oće li..? ne da mi se više...
zalažen se za slobodu odlučivanja,ali i za odgovornost zbog vlastite odluke u tuđe ime(npr.malenog djeteta)!
Komentar od: Grubi | Komentirano: 18. siječanj 2014. 11:00
kalasnjikof,

to nije logika to se tkz. "zakon krda".
a ti prika sa ismijavanjen antropoloske statistike i medicinske znanosti, jer imas linkove na netu, se samo blamiras.
reka san ti, napisi zasto je dobro ne cijepit dicu. kako ce onda dica bit zasticena od prije spomenutih bolesti? zasto svi oni koji su cijepljeni imaju minimalne poslijedice ili ih nemaju? itd...
ajde, objasni nam. jer mi smo ocito kreteni koji su nasili na propagandu farmaceutskih giganata, bez dana skole i pameti ili nemarni roditelji koje boli k. za dicu.
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 18. siječanj 2014. 10:51
E, pa da, najluđe od svega...

Necijepljeni su prijetnja zdravlju za cijepljene?!

Ne uviđate idiotsku logiku ove tvrdnje?
Komentar od: elizabeta peta | Komentirano: 18. siječanj 2014. 10:21
Cjepili su se djeca i u socijalizmu kad nije vladao kapitalistički interes farmaceutskih tvrtki...
Komentar od: Grubi | Komentirano: 18. siječanj 2014. 10:13
napisa san dva puta na koji nacin sistem cijepljenja radi, ali ocito to nikoga ne zanima.
amo sloboda, antifasizam, huraaa itd.
da sistem funkcionira na nacin da oni koji su cijepljeni imaju zastitu, a oni koji nisu nemaju moglo bi se debatirat o tome jel stvar izbora ili obaveze. ali ako se odredjen broj dice ne cijepi onda niko nije zasticen.
kolegi walteru je dite dobilo reakciju i to je grozno, ali alergija je manja steta od djecje paralize, hpv-a ili boginja.
postoji cili aresenal argumenata koji se moze iskoristit na temu slobode roditelja nad dicon i ne zelin ulazit u to jer ne smatran da je ovo svjetonazorska tema.
sta se tice moje informiranosti nije mi nijedan komentator jos napisa nesto konkretno osin da su gledali you tube ili imaju iskustvo sa vlastitin diteton. meni su svi prijatelji i familija, ukljucujuci i mene, cijepili dicu. osin fibrice vecih posljedica nije bilo. jel mogu to iskoristit onda ka argument da je okej cijepit dite?
jos jedan ocit dokaz da cijepivo valja - mi smo svi tu.
eto, uzvratija san vasin jezikon, walter i ekipa.
Komentar od: nije nego | Komentirano: 18. siječanj 2014. 9:33
Njihovo dite njihov problem,nebi se miša u njihovu odluku.Posljedice te za mene bolesne odluke će snosit oni.
Pitam se samo šta ako se sutra nekome ne svidi gradivo iz matematike ili način predavanja profesora oće li taj roditelj uzet stvar u svoje ruke.????
Možda mu se i ne svidi kako šofer vozi autobus......
Komentar od: kračun | Komentirano: 18. siječanj 2014. 9:13
kulje10
falija si , ovo nam i je od cjepiva ,vidiš da dobijamo bisnoću od njega
Komentar od: kulje10 | Komentirano: 18. siječanj 2014. 1:05
Cini mi se da bi se mnogi na ovom sajtu tribali cjepiti protiv mrznje i nacionalizma
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 18. siječanj 2014. 0:29
To i pokušavam reć...

Ili imaš slobodu...

Ili živiš u fašizmu i sam si onaj čuvar logora koji je "samo slušao naredbe".

Ovaj doli se buni na Slobodnu" koja daje medijski prostor ovome i onome!$#

Ne kuži...

Ili SLOBODA...

Ili fašizam. (tu mislim na represivni degenerični nazadni oblik zle vlasti i isti mi je kao takav i komunizam da ne bude neke ljevodesne zabune)

Nema političke korektnosti!

Ili je SLOBODA GOVORA ili je fašizam pa biraj!
Komentar od: walter. | Komentirano: 18. siječanj 2014. 0:29
Grubi, dobar si čovik, al očito neinformiran po ovom pitanju
Kalaćnjikova si lipo pita, on ti nije odgovorija pa ću ja
Cijepljenje, a pogotovo putem uštrcavanja injekcijom direktno u krv kakvo se provodi, je šok za imunološki sustav i velika opasnost da on više ne funkcionira kako treba a rezultat toga su alergije i autoimune bolesti
Moja curica je prošla prva cijepljenja nakon poroda, dobila alergijski dermitis koji smo hvala bogu izlječili prirodnim kremama od ljekovitog bilja ( a likari ti zato daju kortikosteroidne kreme koje dugoročno više štete ) i sad ima jaku alergiju na jaja i ribu i NEMA BOGA ko ćeme natirat da je ponovo cijepim!!!
Sreća da naša pedijatrica nas podržava pa se nadam da ćemo , radi nuspojava izbjeći daljnje cijepljenje
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 18. siječanj 2014. 0:18
kraljina.st

U ČEMU JE PROBLEM?

Molim te slobodno iskoristi sve neupotrbljene doze cjepiva koje sam i ja platio i svi oni koji ih ne koriste, našikaj se brajo do čepa i ne brini!

Biće sve u redu....
Komentar od: vinko zlodre | Komentirano: 18. siječanj 2014. 0:16
hahaha
..ne odlučuju samo za se nego i za ostale!
ma bravo
jesili moga i ovako:
ostali odlučuju i za te i oni bolje znaju ča ti triba nego ti sam...
možđani na nivou!
tamo daleko na škoju poznatijin ka lastovo
ima jedan luda noć
govori mu otac: čuja san da se cjepiš?

živili cjepljeni.
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 18. siječanj 2014. 0:14
@grubi

Ništa osobno, oprosti, al digne mi se tlak kada neko ničim izazvan daje svoju slobodu i svoj život olako a još lakše slobodu drugih ljudi.

Cijepljenje je obveza?

Ja tu stavljam jedan veliki upitnik.

Ko je taj i što je to šta meni treba stavit takvu obvezu?

Sama pomisao mi je mučna.

A viruj mi načita sam se svega i neću sad tu spamat linkove.
Kad imaš dicu i zapitaš se neka pitanja i šta da ti pričam...
Komentar od: kraljina.st | Komentirano: 18. siječanj 2014. 0:11
ja nevjerujem sto citam. je li to debilna slobodna koja daje medijski prostor ovakvim moronima, idiotski komentatori koji pozdravljaju ovakav potez, ili mozda izbor ove gajski koju prezentiraju kao "strucnjakinju" za nesto?!
Komentar od: Grubi | Komentirano: 17. siječanj 2014. 23:59
kalasnjikof,

ne tribas vridjat. mene ova tema zanima ozbiljno i nista ne tvrdin nego mi daj neki argument. inace ti je ovo sve zaqrac. objasni mi, zasto san ovca?
sa antropoloske strane di mi je zena strucnjak ili medicinske di mi je prijateljica doktorica medicine koja je i doktorica znanosti na podrucju bio medicine iman informacije na osnovu kojih san bazira misljenje, ali san ipak laik u ovome. na osnovu cega si ti bazira svoje kad san ja ovca?
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 17. siječanj 2014. 23:33
@Grubi

A ti sinko...

ovca po definiciji.

Jeli tebi stručnjaci dođu obrisat guzu nakon kenjanja?

Komentar od: Grubi | Komentirano: 17. siječanj 2014. 23:30
kalasnjikof,

jel imas kakav argument osin tog paranoicnog divljanja?
jedna je stvar svinjska gripa, a druga djecja paraliza protiv koje smo svi cijepljeni pa smo zivi i zdravi.
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 17. siječanj 2014. 23:29
@hera

"moje je cijepljeno i ništa mu se od tih cjepiva nije dogodilo...osobno i dalje mislim da cijepljenje ne bi trebalo biti izbor roditelja nego obaveza..."

Jesi igdi vidila usporedbu života, studiju razlike između cijepljene i necijepljene djece, ljudi?

E pa ja jesam!

I viruj mi, bolje da ne znaš.

Da ti dam jednu, samo jednu kemijsku komponentu cjepiva da si je malo uguglaš pa se možemo čut kako je to fino bebici uštrcat, kako je to KORISNO?

Stavljanje nekoga između mene i moga djeteta a koji će ga fizički, trajno ozlijediti i još mene kazniti jer bi se mogao tome oduprijeti JE SMRAD FAŠIZMA, ISTI K.... KAO VISOKE PEĆI KONCENTRACIONOG LOGORA!!!

A ti bi tu bila čuvar j*****ebog!
Komentar od: corcoran | Komentirano: 17. siječanj 2014. 23:28
Pari mi se da pored sveg napretka u informiranju i educiranju puka, primitivizam prijeti ka da smo u Afriku!
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 17. siječanj 2014. 23:19
Svaka čast!

Malo je ljudi danas koji misle svojom glavom i koji ne prepuštaju drugima da odluče o njihovom životu.

Kad ti neka "država# kaže da trebaš ovo i ono, bost se kemikalijama i najluđe trpat iste u malo nedužno stvorenje onda je to FAŠIZAM!!!

To nije sloboda, a slobodan mora bit svaki čovjek.

Sića li se neko gripe svinjače i ovih degenerika koji su BACILI U SMEĆE 70 000 000 KUNA novaca poreznih obveznika?

I uradiće to opet bez pardona i uvjerit svakog od nas da je "internet mama" ,teorija zavjere i slične gluposti koje nisu ništa drugo nego magla koja triba prikrit laži, krađu pa čak i bolesnu psihopatsku potrebu za iživljavanjem nad drugima.
Komentar od: Grubi | Komentirano: 17. siječanj 2014. 23:07
bellygunner i scooter,

jel vi znate ista o ovoj temi ili protestirate cisto jer je farmaceutska industrija sa suprotne strane?
mislite stvarno da su se svi farmakolozi i pedijatri urotili protiv ljudskog roda i onda cijepe dicu radi vlastitog profita?
ne budu li se dica cijepila, odnosno padne li odredjeni postotak dice koja moraju bit zasticena onda moze djecja paraliza recimo poharat i cijepljenu i necijepljenu dicu.
uostalom, sta se to dogadja toj cijepljenoj dici?
uvik neki mitovi i teorije zavjere tamo di in nije misto. i nisan simpatizer farmaceutske tvornice zla, ni malo.
volija bi ako ko ovde ima neki argument radi cega ne cijepit dicu osin paranoje.
Komentar od: maćan | Komentirano: 17. siječanj 2014. 22:53
Da sam tada znao što znam danas nikad ne bih cijepio svoju djecu, makar me u zatvor odveli đubrad fašistička.
Komentar od: maćan | Komentirano: 17. siječanj 2014. 22:50
Ja mislim da je u najmanju ruku degutantno da jedan odvjetnik(?!) uzima za pravo tumačit što je dobro a što nije za zdravlje naše djece, ravnajući se pritom preživjelim zakonskim odredbama i političkim floskulama.
Komentar od: hera | Komentirano: 17. siječanj 2014. 22:34
moje je cijepljeno i ništa mu se od tih cjepiva nije dogodilo...osobno i dalje mislim da cijepljenje ne bi trebalo biti izbor roditelja nego obaveza...
Komentar od: Grubi | Komentirano: 17. siječanj 2014. 22:12
kako ne kuze ti roditelji da je cijepljenje obaveza, a ne izbor. ako se odredjen postotak, ja mislin negdi oko 90 posto, stanovnistva cijepivom ne zastiti od neke bolesti onda ne postoji zastita, odnosno svi su podlozni epidemiji. tako da ovakvi debili sta ne cijepe svoju dicu ne odlucuju samo za sebe nego i za sve ostale.
ali eto, internet je posta pametniji od likara koji su izgleda svi sotonine sluge u sluzbi farmaceutskih zlotvora i namjerno nam cijepe dicu da budu jadna i bolesna.
mene i moju generaciju je iscijepilo ko manite pa ipak nekako prezivljavamo.
Komentar od: STdisarray | Komentirano: 17. siječanj 2014. 22:10

hahahahaha....

niste cijepili dijete?

super, samo nemojte ni trazit lijecenje ni troskove lijecenja od bolesti koju sprecava to cjepivo...))))

))))))))))))))))))
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 17. siječanj 2014. 21:57
jesu
li
oni uopće
vinčani
Komentar od: bepina12 | Komentirano: 17. siječanj 2014. 21:52
Ovo sve opisuje...
https://showyou.com/v/y-lhk7-5eBCrs/penn-teller-kill-the-antivaccination-argument-in-just-over?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=timeline
Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 17. siječanj 2014. 21:42
Lidija Gajski? Mislin da je ovdi sve jasno.