StoryEditorOCM
Dalmacijaskupi privatnik

Djecu s posebnim potrebama do škole prevozi Crveni križ

Piše PSD.
2. listopada 2013. - 23:11
S ciljem transparentno obavljena posla, ali i uštede određenih financijskih sredstava koji na godišnjoj razini premašuju 100 tisuća kuna, aktualna gradska vlast odlučila je uvesti promjene u prijevozu invalidnih osoba i djece s posebnim potrebama s područja Kaštela. Promjene su nastale u izboru prijevoznika, pa od 1. rujna prijevoz djece do škola umjesto privatnika koji je to radio do sada obavlja Gradsko društvo Crvenoga križa.

- U želji da se prijevoz obavlja transparentno, a ujedno i financijski povoljnije za gradsku blagajnu opterećenu minusom, odlučili smo da se za prijevoz djece s posebnim potrebama, do njihovih škola i različitih institucija u Splitu i Kaštelima, angažira Gradsko društvo Crvenoga križa.

Do sada je prijevoz obavljao privatni prijevoznik, no kako GD Crvenog križa ima mogućnost svakodnevno prevoziti djecu po nižoj cijeni, u tijeku je, kažimo, neka vrsta probnog prijevoza, nakon čega će Grad s Crvenim križem sklopiti ugovor o prijevozu. Djeca s posebnim potrebama kao i invalidne osobe moraju biti priritet, i Grad će u tom pogledu napraviti sve u njihovu korist - kazao nem je kaštelanski dogradonačelnik Zoran Bonacin.

Pozitivne reakcije

Iz Gradskog društva Crvenoga križa vele kako sve ide po planu, a najveće im je zadovoljstvo što s terena imaju pozitivne reakcije korisnika i roditelja.

- Prijevoz djece s posebnim potrebama, u koji je uključeno 64 djece, obavljamo sa dva mini autobusa u kojima ima 17 sjedala plus vozač, te jednim kombi vozilom u koji stane 9 osoba. Za vrijeme vožnje djece, ona imaju pratitelja, to je netko od roditelja koji su se dogovorili između sebe i naših dvoje djelatnika. Tri dana u tjednu djecu u popodnevnim satima vozimo u Kaštel Novi gdje u udruzi imaju svoje radionice.

Prijevoz djece obavlja se do ustanova Juraj Bonači, Slava Raškaj, centra Mir i OŠ Knez Mislav. Sve teče u najboljem redu. Koliko imamo informacije, roditelji i djeca su uglavnom zadovoljni. Ovaj način prijevoza za Grad će biti financijski povoljniji jer mi nismo profitabilna organizacija. Mi smo gradsko humanitarno društvo, i jasno je kako je bolje da grad ima nas za partnera – kazao je Petar Boljat, ravnatelj Crvenog križa.

Prijevoz djece financira Grad Kaštela, a sufinanciraju ga roditelji koji za putne troškove svoje djece primaju naknadu. Oni roditelji koji tu naknadu, iz nekog razloga, ne primaju, ne sudjeluju u troškovima prijevoza. I dok je prijevoz djece organiziran i uredno se provodi, postavlja se pitanje što je s prijevozom odraslih invalidnih osoba. Neki od nih tvrde da su prije imali pravo na organizirani prijevoz.

Priprema Pravilnika

No, kako nam je kazao dogradonačelnik Bonacin, prema njegovim saznanjima, takav prijevoz Grad nije nikada organizirao, a ako je privatni prijevoznik prevozio pojedine odrasle osobe, to je moglo biti samo u dogovoru prijevoznika i te osobe ili udruge u koju je invalid uključen. Kako smo doznali, i danas postoji mogućnost da se u iznimnim situacijama ponekad prevezu i odrasle osobe, ali ne na uštrb djece, ali s tim Grad nema veze već se radi o dogovoru s nadležnima u Crvenom križu i njihovim mogućnostima.

- Invalidnim sugrađanima uvijek ćemo nastojati pomoći, ali u skladu s našim tehničkim i financijskim mogućnostima - zaključio je Bonacin te naveo kako je u izradi pravilnik kojim će se regulirati i prijevoz djece s posebnim potrebama i odraslih invalidnih osoba.

Jakov ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 08:33