Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 29.05.2013. u 08:01

nameti pred oltarom

Ako poreznici odluče, Crkva će plaćati porez za vjenčanja, krizme...

Pitanje potpunog oporezivanja Crkve ne može se riješiti preko noći
Model oporezivanja Crkve po kojoj bi se plaćao porez i na prikupljanje sredstava za djelatnosti čisto sakralnog karaktera, poput ubiranja milodara, plaćanja pogreba ili misa, krštenja i sl., kao i poreza na nekretnine koje se koriste u sakralne svrhe ne postoji nigdje u svijetu - kazao nam je, komentirajući kampanju Udruge “David” o potpunom oporezivanju Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica, doc. dr. sc. Mirko Klarić sa splitskog Pravnog fakulteta.

- Oporezivanje Crkve u mnogim se njezinim djelatnostima provodi već dvije godine. Crkva plaća porez na sve djelatnosti koje imaju komercijalni karakter, primjerice na prodaju knjiga, iznajmljivanje poslovnih prostora i sl..

Riječ je o pravnoj stečevini EU-a koju je Hrvatska morala primijeniti, i u tom smislu Crkva mora voditi poslovne knjige, plaća PDV i porez na dobit. Ono što se često miješa s pitanjem oporezivanja Crkve je pitanje njezina financiranja, odnosno hoće li se financirati nekim oblikom poreza koji plaćaju sami vjernici ili u financiranju sudjeluje i država – pojašnjava prof. Klarić.

Sada nije trenutak

Dr. sc. Nikša Nikolić s Katedre za financije na Ekonomskom, kao i financijskog prava i financijske znanosti na Pravnom fakultetu u Splitu, kaže kako bi uvođenje totalnog oprezivanja Crkve tehnički bilo moguće provesti, ali u cijeloj priči postoji nekoliko “ali”.

- U raspravi o oprezivanju Crkve prije svega treba poći od sadašnjeg trenutka, u kojem javna vlast pokušava aktivirati sve potencijalne izvore poreznih prihoda. Tako su se u promišljanju oporezivanja našle i nekretnine, ali je procijenjeno da sada nije adekvatan trenutak za uvođenje takvog poreza. Jednako tako će se vjerojatno doći i do promišljanja o oporezivanju transakcija unutar Crkve koje do sada nisu bile zahvaćene porezima. Ista je rasprava prisutna i u drugim zemljama, pa je logično da se o sličnim idejama diskutira i kod nas - kaže prof. Nikolić.

- Drugi dio priče je svakako i kako provesti takvo oporezivanje. Moje je mišljenje da to ne bi trebalo predstavljati nikakav problem: lako je utvrditi koliko je bilo vjenčanja, pogreba, krizmi, sve ono što vjernici posebno plaćaju. Što se tiče milodara - i tu se može provesti oporezivanje nekakvim paušalom. Znate kako se kaže - poreznik će, ako želi, naći načina i da vam oporezuje zrak koji udišete.

To je, dakle, pitanje za porezne tehničare, no ponavljam - pitanje potpunog oporezivanja Crkve nikako nije nešto što bi se moglo dogoditi preko noći, treba uzeti u obzir iskustva drugih zemalja koje su se bavile sličnim pitanjem, i u svemu treba voditi računa o našim specifičnostima - napominje prof. Nikolić.

MARIJO KAVAIN

Don Ivan: Crkva i na brokve plaća porez!

Najprije trebamo dobiti konkretna pitanja, a onda možemo konkretno i razgovarati. Čini mi se da pokretači inicijative za oporezivanje Crkve ne znaju kako mi plaćamo porez na sve što zakon propisuje.

Naprimjer, PDV uplaćujemo na sve radove, ne možemo kilo brokava uzeti, a da nije plaćen porez, a porez se plaća i na iznajmljene prostore. Crkva je oslobođena plaćanja poreza na usluge do iznosa određenog zakonom, kao i svaka druga neprofitna zajednica, što je praksa u cijelom demokratskom svijetu.

A što se tiče taksi za vjenčanja, sporovode i slično, dio koji ostaje župi ide u župnu blagajnu i ne može se koristiti osim za župne potrebe i uz znanje Ekonomskog vijeća, svaka kuna je tu evidentirana. Stoga bih molio udruge koje prosvjeduju da točno kažu koji hrvatski zakon krši Crkva, a ne da etiketiraju bez osnove - kazao nem je dr. don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.   D. ŠARACKomentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: lolobrigita | Komentirano: 29. svibanj 2013. 14:38
Maknit gubu sa proračuna(miljardu kuna uštede)i iz škola.Osin šta su skupi,zaglupljuju nan dicu.A to nije sve šta in rade.
Komentar od: hakinnen | Komentirano: 29. svibanj 2013. 13:59
Sorry, don Ivan je ipak Čubelić, a ne Grubišić.
Članci su vam toliko dobri, zanimljivi i duhoviti da ih imam prije potrebicu komentirat nego pročitat.

Eto, za promjenu tematike, kakvo je stanje u spliskom škveru, koliko je VLASNIK Debeljak doveo novih navoza, kakvi su planovi o širenju proizvodnje i angažmanu malog poduzetništva...
Za promjenu tematike, gdje smo ono stali sa Dalmacijavinom, pivovarom, Salonitom, Željezarom, bivšim Jugovinilom i ostalim firmicama KOJE ŽIVOT ZNAČE?
Ti porezi i prihodi će na spasiti, a ne guljenje građana i Crkve - Vlada RH to zna, ali ne zna kako to konsolidirati i pokrenuti - stoga zaslužuju prijevremeni otkaz.
Ovo vrijedi i za sve koji ih misle (za)(s)mijeniti.
Komentar od: hakinnen | Komentirano: 29. svibanj 2013. 13:53
Draga SD umjesto DON IVANA /valjda Grubišića/ pitajte nekog iz Crkve za mišljenje o ovom pitanju...
Kada bi DON IVAN bio njihov predstavnik vjerojatno bi još uvijek bio svećenik, ali nije... Nema više prava služiti Misu i vi biste kao UGLEDNA novina to trebali uzimati u obzir umjesto da mu ispumpavate glasove u drugom krugu za izbor Župana.
Za razliku od izbora gradonačelnika Splita, svima je jasno pa i DON IVANU da je izigran od SDP-a te da nije političar i u drugom krugu ubire siguran poraz. Ne zbog toga što - Ževrnja zna - već stoga što - Grubišić (politiku) ne zna...
Komentar od: djon vejn | Komentirano: 29. svibanj 2013. 13:20
Po cemu Vi to Don Ivane mislite da nebi trebali platiti PDV i na brokve? Sram vas bilo, pokrijte se usima i nista vise ne govorite.

A Vi gosp. Sarac mogli bi i nepristranije pisati o Crkvi i njenim "djelatnicima", ali kad bolje razmislim, to i nije bas tako jednostavno sa obzirom da Vas je Crkva odgojila i skolovala. Dok ste popic (ministrant) bili vidilo se da ste perspektivni kadar. Gay is not OK ;-)
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:59
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:26

a moje skromno mišljenje oba ovome je da uskoro moremo očekivat znatno poskupljenje crkvenih usluga na terenu...


misliš
da se neće isplatit ni umrit?

Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:57
Komentar od: A.C. Milan | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:29
Zato sto je to moj klub

nije ti loš klub.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:56
Komentar od: A.C. Milan | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:25
Jedan poznati trener je reka jednom igracu: stvarno si dobar, ali igras u krivoj (losoj) momcadi.Evo upravo zovu da se ulazi u avion.Hvala na druzenju,jer najgora stvar je cekanje na aerodromu


želin ti dobar LIJET!
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:53
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:26
tomo oli ti falin...

naravno da mi fališ
Komentar od: A.C. Milan | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:29
Zato sto je to moj klub.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:26
tomo oli ti falin...

a moje skromno mišljenje oba ovome je da uskoro moremo očekivat znatno poskupljenje crkvenih usluga na terenu...

hehehehehe...
Komentar od: A.C. Milan | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:25
Jedan poznati trener je reka jednom igracu: stvarno si dobar, ali igras u krivoj (losoj) momcadi.Evo upravo zovu da se ulazi u avion.Hvala na druzenju,jer najgora stvar je cekanje na aerodromu.
Komentar od: amigo | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:24
Crkva Tomislave dobiva samo iz proračuna 350-400 milijuna kuna s lovom koja ide za obnovu crkvi, a tek plaćanje vjeroučitelja, vojnog ordinarijata i ostale nevladine crkvene udruge pojedu i do milijardu kuna.
Sad pogledajmo godišnje proračune Šibenika, Vukovara, Vinkovaca i Zadra naprimjer i doćemo do cifre od miljardu kuna više manje.
Naravno tu su i ostale udruge koje će pokusat 600 milijuna kuna najmanje, ali njih ima oko 45.000 naspram crkve.
Ukratko svima bi im ukinio lovu i nek se financiraju dobrovoljnim donacijama, a ne da na grbači radnika svi neradnici i uloži ove države žive. Samo kad bi se državi s leđa skinili deseci tisuća je*bivjetara iz javnih službi i sl. plus ove udruge, te skromna majka crkva ova država bi prodisala. U ovoj realnoj situaciji najmanje šta mogu je platit porez.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:15
A.C. Milan
skužaj
a zašto si ti odabra to talijansko ime,
a ne npr.
N.K.Junak Sinj
oli
N.K.Jadran Tučepi
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:11
A čuješ.....
mogao bih ja pisati
i strogo akademski..
standardno..
mogao bih i korienski..

ali neću...
na portalu je dopušteno
pisati kako se kome svidi...
rekao bi veliki Mao Ce Tung
oliti Mao Zedong

"neka cvjeta tisuću cvjetova..."
Komentar od: A.C. Milan | Komentirano: 29. svibanj 2013. 12:04
Od svih tih iskvarenih talianskih rici postoje lipse- hrvatske rici.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 11:53
npr.
A.C.Fenerbahče

bijah u ćenifi
fasova sam neki hastaluk
pravi san ti đuturum...
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 11:42
npr.
Brokva znači jugonostalgičar
a
Grdelin - livi radikal
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 11:39
Komentar od: A.C. Milan
TOMISLAV RE Tu sei Croato e non capisco come mai adoperi sempre le parole in italiano nei tuoi commenti(le parole dal sud-terroni). Se hai tempo rispondimi.GRAZIE DELL ATTENZIONE.

Kolega fala na javjanju.
U čemu je problen?
Bi li bilo boje
da ukalumavan turcizme
oli
germanizme?

ako neko ne razumi najboje
neka se raspita
ča su foji
ča je afan
altroke
deboto
pumpjer
vapor
manjinjorgo
lajona
kacavida
barkarijol
anguja
testa di kaco
coto gobo
labrnja
punjeta
goldun
...
Komentar od: imanas | Komentirano: 29. svibanj 2013. 11:28
Dobar potez,bilo je i vrijeme;toliko.
Komentar od: defender two | Komentirano: 29. svibanj 2013. 11:27
ma jel ovi cirkusaneri u vladi išta znaju osim o oporezivanju, strategija razvoja ekonomije društava zasnivaju samo na uvođenju porezne ugnjetavačke presije.
Komentar od: manemoj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 11:13
Umrit ću od smija. Koga briga za porez na vjenčanja, krizme i druge vjerske p***rije.

Dragi popovi izvolite plaćat porez na prikrivenu građevinsku djelatnost, najmove koje ubirete po raznim osnovama, bankarske oblike poslovanja i KOMUNALNU NAKNADU!

Prikrivene udruge i karitase financirajte sami.

Skinite se sa penzijama jer ih niste zaradili u Hrvatskoj nego u Vatikanu.


Komentar od: A.C. Milan | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:53
TOMISLAV RE Tu sei Croato e non capisco come mai adoperi sempre le parole in italiano nei tuoi commenti(le parole dal sud-terroni). Se hai tempo rispondimi.GRAZIE DELL ATTENZIONE.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:43
u redu,otiša si..
isti ćemo kadigod
popit piće..
nisi ti loš
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:42
A di bižiš?

jean li te razoruža?
Komentar od: stbarmen | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:34
Te tzv.Crkve su ka i HTV.Moraš ih plaćat iako nećeš iako za to nema nikakvog opravdanja.Čisti namet.Za mene je ova tema gotova.The end.Ende.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:33
Možeš li ti sa mnom
razumno raspravit temu
ili bi se samo zayebava
u nedostatku
argumenata?
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:30
Kolega ST barmen
jesi li ti
uopće prolega moja dva komentara?
ili si odma odusta?
Komentar od: stbarmen | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:23
Neka tzv.Crkva vrati narodu ča mu je kroz stoljeća "milom ili silom" otimala(jedini "dostojan" nje je današnji Kradesve-HDZ) pa će mo onda vidit!Tzv.crkveni porez odnah!
P.S.Spliterčiću mir s tobon.Ne laj nije ti to hrišćanski!
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:13
ST barmen
mir s tobon.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:10
A Crikva će plaćat sve poreze društvu
i neće uzimat državnu potporu
istom nakon
ča država vrati sve nekretnine
koje su komunisti oteli Crikvi
1945.pa nadaje.

A to su golemi iznosi.
mire se u stotinama milijuna eura pa čak i milijardaman.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 29. svibanj 2013. 10:07
Komentar od: stbarmen | Komentirano: 29. svibanj 2013. 9:36

.Tko hoće financirat tzv.Crkvu neka za to sam i odvaja kroz porez.Tko neće taj dio neka uplaćuje za socijalu.

Kolega St barmen:

1.Crkva nije TZV.
ona je tu 2 tisućljeća
i bit će,sviđalo se to tebi ili ne

2.
ti ne bi financira crikvu,jer ti ne triba.
A ja ne bi plaća Udruge istospolaca,
manjinska glasila..itd.
Netko treći ne bi za školstvo jerbo nema dicu,
četvrti ne bi plaća zdravstvo jerbo je zdrav..

Solidarnost je važna.
Društvo se sastoji od kompromisa.

Komentar od: Spliter62 | Komentirano: 29. svibanj 2013. 9:46
Tebi su četnikusi odavno zubi povađeni, pa me tvog ugriza i nije strah. Znaš samo zalajat, pa trk u kućicu.
A ti konobarčiću, kakva takozvana crkva. Mislija san da si budala, a ti si još gore od toga.
Komentar od: antoneta | Komentirano: 29. svibanj 2013. 9:36
ovi crkvenjaci su uspili što nisu komunisti,istirali su me svojim ponašanjem iz crkve.nastave li ovako s lažima i licemjerjen,na dobrom su putu da napustim i katoličku crkvu.
laži,laži i samo laži....jer svka ili gotovo svaka župa-crkva ima šalter za primanje misa,ujedno tu vrši i prodaju suvenira,knjiga,kalendara,krunica i ko zna čeg već....na ništa ne plaća porez...obilazak katedrale i zvonik se naplačuje,jel to djelatnost crkve?koliko od te zarade se plati poreza?JEDNO VELIKO NULA
Zato Liniću pod hitno porezne pošalji u crkvene suvenirnice i ubiri porez.Znam da će biti manji porez nego dobiju iz proračuna,ali su jako osjtljivi na novac,povampirit će se.
Komentar od: stbarmen | Komentirano: 29. svibanj 2013. 9:36
Ajme | Komentirano: 29. svibanj 2013. 8:34
Uvesti crkveni porez kao u Njemačkoj pa nek plaća tko hoće. Jasno ukinuti onda povlastice i gomilu novca koja Crkva dobiva direktno od državnog proračuna...pa neka onda svećenici naplaćuju svoje pristojbe koliko hoće
...................................................
Točno tako.Tko hoće financirat tzv.Crkvu neka za to sam i odvaja kroz porez.Tko neće taj dio neka uplaćuje za socijalu.Što izravno,što neizravno-oko miljardu kuna godišnje."na tržište",reka bi Kerum.
Komentar od: Spliter62 | Komentirano: 29. svibanj 2013. 9:15
Vidi crvenih džukela šta su se zapjenili.
Baciš in kost i od laveža ne moš živit.
Komentar od: rusulica | Komentirano: 29. svibanj 2013. 9:01
Ma napokon,Liniću nema AKO,pravda i jednakost za sve.
Komentar od: sveti duje | Komentirano: 29. svibanj 2013. 8:59
sad nije trenutak..-pa tako 2000 godina..
medjutim biskupi bi trebali biti SRETNI sto pomazu svojoj hrvatskoj pa me (glede i unatoc) cudi kako ova inicijativa nije dosla iz crkvenih redova..
Komentar od: Ajme | Komentirano: 29. svibanj 2013. 8:34
Uvesti crkveni porez kao u Njemačkoj pa nek plaća tko hoće. Jasno ukinuti onda povlastice i gomilu novca koja Crkva dobiva direktno od državnog proračuna...pa neka onda svećenici naplaćuju svoje pristojbe koliko hoće...A uz ovako bogate crkvene "dostojanstvenike" meni se ne ide u raj s njima. Isus je bio siromašan i volio sve ljude...Isus je rekao: "ne može se služiti Bogu i novcu".
Komentar od: chanchir | Komentirano: 29. svibanj 2013. 8:16
neće bit lipo vidit fiskalnu blagajnu na oltaru