Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 10.05.2013. u 19:03

Agencija za plaćanje u poljoprivredi započela s isplatama potpora: 147,6 milijuna kuna za mlijeko

Ilustracija: CROPIX
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom drugog dijela potpore na osnovu odobrenih zahtjeva za 2012. godinu.

Tako je isplaćeno 147,6 milijuna kuna za mlijeko (kravlje, ovčje, kozje), premija za krave dojilje, ovce i koze te državna pomoć za mliječne krave, duhan, šećernu repu i maslinovo ulje.

Naredni tjedan isplatit će se dohodovna potpora I i II skupine, ostala izravna potpora, mjere ruralnog razvoja (ekološka, integrirana, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, teži uvjeti gospodarenja), 4. kvartal potpora u ribarstvu i mjere tržišne intervencije za mandarine.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi podsjećaju poljoprivredne proizvođače da rok za predaju zahtjeva za potporu za 2013. godinu ističe u srijedu 15. svibnja 2013. godine, s time da se zahtjevi mogu podnijeti i 25 kalendarskih dana nakon tog roka. No, u tom slučaju smanjuje se visina plaćanja u iznosu od 1 posto po radnom danu kašnjenja za tog korisnika. Do sada je zahtjev popunilo 93 tisuće korisnika.

Od ove godine izravna plaćanja se provode u potpunoj sukladnosti s pravilima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, koja zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, ističu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Stanislav SOLDO

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: | Komentirano: 11. svibanj 2013. 5:36
Zadnjih desetak godina u Zagrebu je lakše ili teže premlačeno na stotine Dalmatinaca. Žrtve su uglavnom studenti. Policija je više puta morala čuvati ćak i studentski dom. Poznatije žrtve su Željko Kerum, Jasmin Stavros, Dražen Lalić, itd. Vjerovali ili ne, ćak su i neke radio postaje legalno pozivale na nasilje. Mržnja je toliko velika da je za Dalmatince jednako opasan Zagreb i Beograd. Eto takav Zagreb odlučuje o Dalmaciji, zato i imamo uništenu Dalmaciju. Ista mržnja dogada se u nogometu. Suci svake sezone opljačkaju Hajduk za najmanje 10 bodova, a Dinamu poklone najmanje 10 bodova. Yebe mi se, to je sve što je na tu temu rekao Vlatko Marković. Hrvoje Maleš je dokazao da mafija drma nogometom, i što se dogodilo, brutalno ga je izvrijeđao Zdravko Mamić. To je isto kao da netko javno brutalno izvrijeđa Vesnu Balenović. Strašno, kao da živimo u doba zločinca Anto Pavelića koji je prodao Damaciju. Osim toga, nogometni savez je došao na vlast nasiljem i prevarom, zato se ne čudim što suci i dalje pljačkaju Hajduk, kao što se ne čudim da nogometna reprezentacija neče još 15 godina doći u Dalmaciju, što je dobro, jer nama se ionako svi skupa odavno gadite.