Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 30.11.2012. u 09:19

krvavi sukobi

Napadnuti hrvatski vojnici sigurno iz Damaska sletjeli u Zagreb; Pintar: Nije bilo ugodno, no to nam je posao

FOTO: MORH
NAJNOVIJE Napadnuti vojnici sigurno stigli u Zagreb

Pripadnici 9. HRVCON-a vratili su se danas 30. studenoga nešto iza ponoći iz misije UNDOF na Golanskoj visoravni, a u ZB Pleso dočekao ih je zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Ivan Jurić, javlja MORH.

U Hrvatsku su stigli sa višesatnim zakašnjenjem jer je konvoj, u kojem su uz hrvatske bili i austrijski vojnici, napadnut na putu od Golanske visoravni do Damaska. U napadu koji se dogodio u blizini zračne luke u Damasku nitko od pripadnika našeg kontingenta nije ozlijeđen. Ranjena su četvorica pripadnika austrijske vojske ali su izvan životne opasnosti.
U konvoju je bilo oko 25 vozila.

Po dolasku u ZB Pleso zapovjednik kontingenta bojnik Davor-Josip Babić je kazao kako panike među vojnicima nije bilo te da su reagirali smireno. Desetnik Goran Ledinski je napomenuo kako su u situaciji u kojoj su se našli reagirali na ispravan način što potvrđuje da su pripreme koje su prošli prije odlaska u misiju bile dobre.

Jedan od pripadnika 9. HRVCON-a skupnik Alen Pintar, koji je već bio u misiji ISAF u Afganistanu, je kazao kako situacija nije bila ugodna“no mi smo vojnici, to nam je posao i za to se obučavamo. Svoj smo posao odradili kako smo trebali.“

"Čestitam vam na izvrsno obavljenom poslu" kazao je zapovjednik ZOS-a brigadni general Ivan Jurić koji im je poželio dobrodošlicu u svoje i u ime načelnika GS OSRH.

"Posao ste odradili na način kako ste trebali u skladu sa svim planovima i procedurama misije u kojoj ste bili." istaknuo je general Jurić.

Pripadnici drugog dijela 10. HRVCON-a koji su jučer 29. studenoga stigli u Damask ostali su tijekom noći u zračnoj luci u Damasku.

RANIJE Damask: napadnut konvoj s hrvatskim vojnicima koji su išli na let za Zagreb

U blizini zrakoplovne luke u glavnom gradu Sirije, Damasku, danas oko 15 sati po lokalnom vremenu napadnuta je kolona vozila s pripadnicima hrvatskog i austrijskog kontingenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda UNDOF na Golanskoj visoravni, no nitko od hrvatskih vojnika nije ranjen, priopćilo je Ministarstvo obrane RH na svojim web stranicama.

Tom prilikom ranjena su četiri pripadnika austrijskih Oružanih snaga, koji su izvan životne opasnosti).

Od hrvatskih vojnika nitko nije ozlijeđen, navodi Ministarstvo obrane RH.

Napadnuti konvoj prevozio je drugi dio 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) zajedno s dijelom austrijskog kontingenta u zračnu luku Damask iz područja misije, odakle će poletjeti za Zagreb i Beč.

Danas ujutro, oko 10 sati, upućen je iz Zagreba sa zrakoplovom drugi dio 10. HRVCON UNDOF zajedno s drugim dijelom austrijskog kontingenta. Zrakoplov je sigurno sletio u zračnu luku u Damasku.

Trenutno se oba dijela kontingenata nalaze u zračnoj luci u Damasku. Zapovjednik misije donio je odluku da se stari kontingenti vrate u matične zemlje. Novi kontingenti ostat će na aerodromu u Damasku dok se sigurnosna situacija ne poboljša.

Povratak drugog dijela 9. HRVCON-a u Zagreb očekuje se u noćnim satima, navodi MORH.

(H)

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Hrvatsko more | Komentirano: 30. studeni 2012. 14:18
JAN HUS ... hm , hm, da ti pojasnim ...
čin SKUPNIK je vojnički čin koji je nosio hrvatski vojnik pobjedničke Hrvatske vojske, došavši na samo 15km od Banja Luke. Dok su četnici i jna podvili repove i bježali pred tim SKUPNIKOM ..
pozornik-- razvodnik--- SKUPNIK-- desetnik -itd..
Eto nadam se da sam ti objasnio.
Komentar od: jan hus | Komentirano: 30. studeni 2012. 11:56
hm, skupnik, jeli i to neki od činova "junačke" poglavnikove vojske ?
Komentar od: ostol | Komentirano: 30. studeni 2012. 8:25
Ovaj rat je tragedija cijelog napaćenog stanovništva nesritne države Sirije!!! Nedužnim civilima treba humanitarno maksimalno pomoć, a da se želi zaustavit krvoproliće , to se može ODMAH!!!( samo di potrošit oružje i kako bit spreman ako IZRAEL štogod zamuti!!!)

BOŽE ČUVAJ HRVATE MA GDJE BILI!!!
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 29. studeni 2012. 18:36
Da nisu možda napadnuti onim kalašnjikovima šta smo ih mi kupili a tzv. vlast ih velikodušno poklonila teroristima?