StoryEditorOCM
Dalmacijastari grad u šoku

Kopajući kanal oštetili arheološku baštinu u najstarijem hrvatskom gradu

Piše PSD.
7. veljače 2013. - 10:58

Stari Grad/Faros (384. pr. Krista) najstariji je grad na tlu Republike Hrvatske, pa zajedno s Faroskom horom, glasovitim spomeničkim poljem u njegovu zaleđu, sasvim logično čini arheološki vrlo značajno područje. Ipak, nedavno je, nažalost, jedno nalazište ispred kuće Kuničić, južno od župne crkve sv. Stjepana, oštećeno pri iskopavanju kanala za kanalizacijski kolektor.

Budući da se radi o okruženju koje je još od ranije poznato po brojnim nalazima, poput nadgrobnog spomenika s Erotom, kipića Venere, faroske psefizme, uzidanog reljefa rimskoga trgovačkog broda itd., Ministarstvo kulture je obustavilo radove, te odobrilo izvođenje arheoloških istraživanja isključivo na trasi kanalizacije.

- Na spomenutom lokalitetu, bez saznanja arheologa, iskopan je kanal duljine 23,40 i širine 0,30 do 0,65 metara, kada su u njemu razoreni postojeći kulturni slojevi. Tada su presječeni i oštećeni mozaik, koji čine bijeli teseri, te antički zidovi čiji ostaci čine prostoriju u kojoj se on nalazi (4,90 x 2,15 m do neistraženog trga) i bazen za vino ili ulje.

Nešto istočnije utvrđena je podnica koja vremenski nije u skladu s mozaikom, pa se jasnija slika ovog vrlo važnog prostora može utvrditi jedino daljnjim istraživanjima osobito nižih kulturnih slojeva - kazala je voditeljica stručnog tima Barbara Klara Olujić, koja je istraživanje obavila s arheologinjom Anom Fundurulić, dok su im povremeno pomagali radnici “Borove” d.o.o. iz Hvara te volonteri Aldo Čavić i Sara Popovič.

‘Pomiriti’ prošlost i sadašnjost

Župnik don Ivica Huljev istraživačima je s velikom ljubaznošću ustupio prostoriju za pohranjivanje alata. Pronađeni ulomci rimskih tegula, pilastra, crveno obojane žbuke - fresaka, keramike, također upućuju na potrebu daljnjega terenskog iskopavanja, premda se u Gradskoj upravi zbog zaustavljenih radova i neumitnog približavanja nadolazeće turističke sezone već pitaju:

- Kako “pomiriti” prošlost i sadašnjost, potrebu za istraživanjem i prepoznavanjem prošlosti (povijesti) s potrebama svakodnevnog života u sadašnjosti i budućnosti. Također iznose da ‘povijest jest učiteljica života, ali... živjeti se mora.

A mi bismo tome nadodali jednu dobronamjernu sugestiju da se isto tako, zbog očuvanja naše baštine, građevinskim radovima u područjima bogatim arheološkim nalazištima ubuduće pristupa s puno više obazrivosti i pažnje. Budući da je “Hvarski vodovod” d.o.o. započeo radove iskopa kanala, a da za to nije ishodio posebne uvjete i prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Splitu, investitoru su posebnim Rješenjem zabranjeni radovi na postavljanju kanalizacijskih cijevi i ostalih infrastrukturnih instalacija.

Konzervatori su također u smislu zaštite naložili da se arheološke ostatke najprije konzervira i obloži geotekstilom, a zatim zatrpa pijeskom granulacije 0. Završni sloj može biti izveden jedino krupnijim pijeskom ili zemljom, bez upotrebe betona.

Osim toga, izvedba primarnoga kanalizacijskog sustava dopuštena je samo izvan zidina antičkog Farosa, dok je za izvedbu sekundarne kanalizacijske mreže potrebno napraviti novi projekt, što će mu svakako prethoditi konzervacijska studija/podloga kojom će se podrobnije odrediti mogućnosti i uvjeti ovakvih zahvata. Žalba na Rješenje ne odgađa izvršenje naloženih mjera.

Tekst i snimka: Mirko Crnčević






Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 13:28