Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 31.10.2012. u 12:41

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Za ratne zločine u Kerestincu od jedne do tri i pol godine - olakotne okolnosti Domovinski rat i loše imovinsko stanje

Stjepan Klarić / Arhiv CROPIX
Bivši zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić danas je nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog zlostavljanja pripadnika neprijateljske JNA, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Marijan Garac je za ratni zločin, odnosno mučenje 34 ratna zarobljenika od prosinca 1991. do svibnja 1992. osudio i četvoricu Klariću podređenih vojnika. Dražen Pavlović, Željko Živec i Goran Štrukelj dobili su po godinu dana zatvora, a Viktor Ivančin dvije.

Presudom je Klariću, Pavloviću i Ivančinu ukinut pritvor u kojem su bili od 22. studenoga 2010. do danas, a vrijeme provedeno u pritvoru će im se, kao i ostaloj dvojici koji su na slobodu pušteni ranije, uračunati u konačnu kaznu. Postane li presuda pravomoćna jedino bi Klarić morao na odsluženje kazne, no u tom bi slučaju vrlo brzo mogao tražiti i prijevremeno puštanje na slobodu, dok bi pritvori ostalih optuženika "pokrili" njihove kazne.

Sudac je optuženima kao olakotne okolnosti uzeo to što su sudionici Domovinskog rata, zatim njihovo držanje pred sudom te loše imovinsko stanje.

Branitelji Klarića i Ivančina, kao i tužitelj najavili su žalbe o kojima će odlučivati Vrhovni sud.

Po optužnici koju su Klarić i ostali poricali od početka postupka, zlostavljanja su započela u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici, gdje je danas sjedište Državnog odvjetništva, a zarobljenici su potom premješteni u bivšu raketnu bazu JNA u Kerestincu. Tamo su premlaćivani, mučeni elektrošokovima, ali i prisiljavani na skidanje, oralni seks i masturbaciju. Seksualnom maltretiranju bilo je podvrgnuto i desetak zatočenih žena, a jedna od njih je od posljedica zlostavljanja pobacila. U zatvoru je bilo i fingiranih suđenja tijekom kojih su se zatvorenici međusobno morali tući.

Obrana je na optužbe odgovarala da su zarobljenike ispitivali agenti SIS-a, a više je svjedoka ustvrdilo da je u Kerestinec dolazio i tadašnji načelnik te službe Josip Perković. On je, međutim, tvrdio da taj zatvor nije bio pod nadležnošću njegove službe te da on osobno nikada nije bio u Kerestincu. No, posvjedočio je da su u tzv. crnoj sobi, koju su opisivali mnogi svjedoci, nakon prigovora Međunarodnog crvenog križa, pronađene sprave kojima su zatvorenici brutalno zlostavljani, često i seksualno.

Tijekom sedmomjesečnog suđenja ispitano je 80-ak svjedoka, uglavnom žrtava, od kojih su neki svjedočili video vezom iz Srbije, gdje žive od rata. Uz Perkovića svjedočili su još neki hrvatski ratni dužnosnici poput bivšeg šef vojne policije Mate Laušića i ratnog zapovjednika obrane grada Zagreba Darka Grdića.

(Hina)

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: vlad | Komentirano: 1. studeni 2012. 11:32
Meni moje g o v n o najljepse mirisi, osim mozda psecega. (Charles Bukowski)
Amo probat bit realni a ne banalni:
"Viši sud u Podgorici osudio je vojnike JNA za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora početkom 1990-ih.
Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i šest meseci do tri godine i šest meseci i njima se odlukom suda ukida pritvor."

"Kantonalni sud Mostar oglasio je danas krivim Miroslava Raguža, (1960) iz Stoca, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a proširenom optužnicom Kantonalnog tužiteljstva Mostar i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te ga nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora.

Raguž je oglašen krivim da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i A RBiH kao pomoćnik zapovjednika SIS-a HVO-a u Brigadi "knez Domagoj", u "Koštanoj bolnici“ na području općine Stolac u razdoblju od početka kolovoza do kraja oktobra 1993. godine postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba i o postupanju s ratnim zarobljenicima."

A nemojte s r a t za Srbiju jer su i u Srbiji postojali logori za Hrvate, a tamo jos nitko nije procesuiran.

Sve ovo je sprdacina ka sta su nan i drzave sprdacina i to jona najgora.

A za vasu informaciju:
'Magare je živo, zdravo i normalno'Komentar od: cajaaa | Komentirano: 31. listopad 2012. 18:34
Predsjedniku jedne stranke nije primjereno takvo prostacenje, ali sta se tu moze - priroda je jaca.

Evo malo zabave:
Blog od rvatskoruno - ugodno citanje.

.........'Rvatsko Runo - ja se runom ponosim
Svake četiri godine u meni se javi taj prokleta potreba da uđem u politiku.
Nije da mi nisu geni tu najviše krivi, stari moj je politizirao dugo godina dok nije shvatio da mu savjest ne da ni da si uzme klamaricu, rokovnik ili par šarafa koje je kao neki rukovodeči kadar u državnoj firmi mogao prisvojiti vrlo lako. Shvatio je da je loš političar jer mu moral neda da laže i krade, pa je otišao iz te politike dok su ostali njegovi drugovi krenuli u malo drugačije avanture zvane privatizacija društvene imovine.. a taj horror pošto nisam spomenuo jučer neću ni danas jer je ipak bal vampira završio.
Dakle, mene crv politizitranja kopka baš prije izbora, a danas čim sam bacio pogled na ove izborne liste (pa mi se spustile rolete na oči) odlučio sam da ću uzet stvar u svoje ruke…( i starome sakriti CD od Miroslava Škore koji drži u autu nakon što je ovaj i******avio da i u njegovoj glazbi progovara ljubav prema stranci, ako sam dobro shvatio, pa se bojim da moj stari ne zastrani uz takvu glazbu, ko ona omladina kad su nekad vrtili Led Zeppeline unatrag).
Zagledam se ja jutros onako gol golcat u ogledalo koje uvijek kaže istinu, pa zamislim sebe kako ovakav izlazim pred saborsku govornicu da bih se borio za svoje stavove, razmišljanja, opravdao očekivanja glasača.
Pa krenem od glave, kosa mi poduža ko u nekakvog emo mulca, treba to šišati polako, nosina prava muška, markantna ko u dide Atile, pomalo rimska.. onako antička. I tad mi sine u trenutku čim se moj pogled zaustavio na gustim prerijama junačkijeh li mi grudi ‘rvackih. Ovo žbunje koje ni pod najjačim napadima metroseksualne (sad već) pomodnosti, antipropagandama raznih MensHealth-Burda-Kozmoplitan-VašeTijelo-Plivazdravlje magazina nije vidjelo mučenički rez britvice, moj je najjači adut, odraz moje ‘rvacke seljačke sirove muškosti, narodna umjetnost i izražaj koji je djedovina tkala svojim perom, kistom, žuljem i plugom stotinama godina. Vrijeme je da se ta tekovina održi i da se mlade generacije poduče vrijednostima ‘rvackog junaka koji se ne libi svoje žbunje s ponosom pokazati kao pravi simbol junačke prošlosti i iste takve sadašnjosti. Tako da sam odlučio osnovati stranku ‘Rvatsko Runo, na ponos ‘rvata koji svoje žensko griju toplim srcem i istim takvim runom na prsima hajdučkim. A pošto se ponosim mojim nasljeđem koji mi je djedovina ostavila, mojim genima hunskom – germansko – perzijsko – slavensikm, dakle pravim ‘rvackim, jedan i jedini izbor za mene može samo biti stranka koja se svoje kulturne, narodne i junačke prošlosti ne srami. Dakle, ‘Rvatsko Runo stranka je za pravog tradicionalnog ‘rvata koji kad zasuče brk, udari po stolu, zamahne šakom i ispusti junački krik, a sam Franjo Tahi protrne od straha u stoljetnom grobu.
Za predstojeće izbore je kasno, izborne liste su se predale,ali vremena ima, stranka tek treba da se sagradi, a svi vi koji smatrate da je vaše runo ponos vašeg tijela, da grije vaše najmilije kad polože svoje lice na nj, da je ponos sela kad se u birtiji do pojasa goli pofatate sa lokalnim momcima,..svi ste dobrodošli u stranku. Također primamo i članice stanke čiji junaci uzgojili taj plemeniti simbol ‘rvatstva, a još bolje ako su ga uzgojile i one same na vilinskim tijelima kakva diče prave ‘rvatice.
Program stranke napisat ćemo zajedno, vođeni junačkijem srcem ‘rvackim.

Sebe predlažem kao prvog predsjednika, ali svatko tko dokaže da ima runo koje plijeni, izaziva, grije, runo koje svojom pojavom iznuđuje uzdahe seoskih djevojaka a matere im Boga mole da im budete zet,..
takvom ću sa zadovoljstvom prepustiti mjesto predsjednika (al I predsjednice dolaze u obzir, ovisno o gustoći runa)

‘Rvacko runo od danas vrši upis članova na email:

rvatskoruno@googlemail.
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 31. listopad 2012. 18:18
cajaaa

da se ne uvridis i tebi se seren u usta i onda gurnen nogon da vise stane.

AKO VAN SMETA NESTANITE.
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 31. listopad 2012. 18:15
HOTEL S 4 ZVJEZDICE A NE TRI

ikusi

serem ti se u usta i naguram nogom da jos vise u drugoj rundi stane.

Komentar od: Hrvatsko more | Komentirano: 31. listopad 2012. 18:00
Kerestinac je hotel sa tri zvjezdice , za LOGORE ; Bučje , Tenja , Manjača , Dalj , Knin (zatvor) , Begejci , Stajićevo , Sr. Mitrovica , Morinj itd. Vidjelo se na razmjenama zarobljenika ; Hrvati nemoš ih prepoznat koliko su isprebijani , a četnici fino uhranjeni i još dobiju lanč pakete za ponjet.
Komentar od: Aubix | Komentirano: 31. listopad 2012. 15:10
Tek kad srpski mučitelji iz tamošnjih koncentracijskih logora koji su mučili naše branitelje dobiju jednake kazne kao ovi mučitelji iz Kerestinca koji su mučili Srbe, moći ćemo govoriti o pravednosti/nepravednosti kazni.
Komentar od: jaje na oko | Komentirano: 31. listopad 2012. 14:13
Čestit vam Dan mrtvih.
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:52
- Sudac je optuženima kao olakotne okolnosti uzeo to što su sudionici Domovinskog rata, zatim njihovo držanje pred sudom te loše imovinsko stanje. -

Za ovakve zlocince i njihove gnjusne zlocine nebi smjele postojati olakotne okolnosti - basta.
Ovin se vrijedja Domovinski rat i sve njihove sudionike i vrijednote, a naravno i sve postene gradjane Lijepe nase.

Neka se nase Sudstvo i ovi sudci srame za ovakve slandalozne presude i medjunarodnu stetu koju time izazvali.
Komentar od: painkiller | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:41
monalisa

generacijo moja, tko nam je ukrao dušu?
Komentar od: monalisa | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:38
Painkiller, nažalost ovdje sam provela svih svojih 40 i kusur godina života, ali uvijek kad mislim da sam sve vidjela, nanovo se šokiram!
Komentar od: painkiller | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:29
monalisa

Oprosti, ali jesi li ti nedavno došla živit u Hrvatsku ili si čudo od diteta koje piše sa navršenih 6 miseci života?
Komentar od: monalisa | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:26
Čitam i ne vjerujem svojim očima: olakotna okolnost im je ta što su slabog imovinskog stanja?! Kakav je to sud, kakva je to pravda?! Ovo je izrugivanje žrtvama, ovo je poziv na zločin jer očito pravde u ovoj državi nema! Nadam se da će krvnici gorjeti u paklu zajedno sa svima onima koji ih štite!
Komentar od: jan hus | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:14
painkiller - potpisujen sve što si napisao. opet sramota od hr krivosuđa. ove krvoloke je tribalo ispitivat onako kako su oni ispitivali zarobljenike.
Komentar od: rooney | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:08
rekli bi bosanci : jašta svašta ! aršini , aršiniiiiii..........
Komentar od: painkiller | Komentirano: 31. listopad 2012. 13:04
Ajmo sad svi nezaposleni (i oni koji se tako osjećaju) i oni koji rade za minimalac pajser u ruke, induktorski telefon u ruksak, pa na Markov trg.

Otet ćemo ovu bandu iz vlade, pišat in i srat u usta, puštat in struju kroz genitalije, tirat ih da se sexaju međusobno, lomit in kosti, a kad nas uvate reć ćemo da nan se priznaju olakotne okolnosti jer ionako živimo u zatvoru otvorenog tipa.