StoryEditorOCM
Dalmacijamisto puno dice

To je baby boom! Dječji plač u Podstrani triput jači od pogrebnih zvona

Piše PSD.
25. siječnja 2013. - 09:56
Svaki drugi dan na svijet dođe jedan stanovnik Podstrane, pa je tako ova općina na domak Splita lanjsku godinu završila sa zavidnim omjerom rođenih protiv umrlih 3,5:1.

Baby boom u ovoj općini omiljena je tema načelniku Miranu Tomasoviću, jer se ovim brojkama može pohvaliti malo koji grad ili općina kod nas. Svakodnevno čitamo o padu nataliteta, propadaju cijela naselja, više je umrlih nego rođenih, no u Podstrani je slika sasvim drukčija.

- Naravno da smo sretni zbog ovih podataka, drago nam je da je trend povećanja nataliteta, te posebno jer smo općina u koju se rado doseljavaju ljudi s drugih područja. Drago nam je što naš Solin ima najveći indeks vitalnosti, no moram se pohvaliti da smo i mi vrlo blizu toga, a po broju rođenih u odnosu na broj umrlih smo sigurno na prvome mjestu u Hrvatskoj – govori Miran Tomasović.

‘Mjesto se lijepo obnavlja’

Da je to tako potvrđuju i podaci po kojima je prošle godine u ovoj općini bio 21 sprovod, a još je 19 umrlih koji su pokopani u drugim sredinama iz kojih su stigli, dok je bilo čak 132 novorođenčadi. Općina, kaže Tomasović, i te kako vodi brigu o mališima, pa svaka beba dobije po tisuću kuna, a prate ih izdvajanjem novca za dječji doplatak.

- Od 10 tisuća ljudi, 2500 je djece u dobi do 19 godina, 1500 djece je u dobi do kraja osnovne škole i zato značajan dio našeg novca ide na dječje doplatke – govori Tomasović.

Uz svjetovnu vlast, pozitivnom stopom nataliteta jako su zadovoljni i crkvene vlasti, pa tako don Petar Dukić iz Župe Gospe od Zdravlja s veseljem govori o svojim novim župljanima.

- Naše mjesto baš se lijepo obnavlja i u ovom smislu, eto, mi svaku nedjelju imamo po dva-tri krštenja – govori don Petar.

Budući da je toliki prirast, velikom broju djece treba osigurati i što bolje uvjete za život, pa je tako Općina financirala izgradnju čak četiri dječja igrališta s modernim spravama. Na jednom takvom uz rijeku Žrnovnicu sunčano jutro provodili su mališi iz Dječjeg vrtića “Vrtuljak”, a njihova nasmijana lica najbolja su nagrada načelniku i suradnicima Nevenu Kapiću i Jadranki Duvančić, ali i tetama. Osim njihova u Podstrani je još jedan vrtić, a djecu čuvaju i časne sestre.

Osnovna škola pretijesna, mora raditi u tri smjene

- Naša grupa ima 28 mališana, puni smo, a potražnje za mjestima još ima. Djeca su prekrasna, roditelji nam surađuju u svemu i doista je lijepo raditi u Podstrani - priča jedna od odgojiteljica, Zrinka Marić.

Ona i njezina kolegica Sandra Šerić najbolji su dokaz da je Podstrana ugodno mjesto za rad jer su one svakodnevne putnice iz Splita. Iz svojih kuća prema školi putuju i maleni školarci, a koliko ih je u Osnovnoj školi “Strožanac-Podstrana” najbolje govore pune tri smjene učenika. Lijepoj natalitetnoj slici u ovoj općini pridonijele su s dvoje-troje djece brojne obitelji, a obitelj Marice i Siniše Buzova ima ih sedmero. Jedan sin već se oženio, odselio se, pa Buzovi imaju i dvoje unučadi.

Kako je živjeti u takvoj brojnoj obitelji govori Marica:

- Lako je, uđete u tu kolotečinu, pa je dobro, čuvaju jedni druge, slažu se i ne osjećamo nikakav teret zato što ih je sedmero – govori nam vesela Marica dok priprema ručak za svoju mnogobrojnu obitelj u kojoj najmlađe dijete ima 5 i po godina, a najstarije 19.

I oni su zaslužni za ovu baby boom priču iz perspektivne općine u kojoj je dječji plač nadjačao pogrebna zvona.

Piše OJDANA KOHAREVIĆ
Snimio JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 03:30