Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 08.06.2012. u 12:35

DAN OD SUSRETA

Patrijarh Irinej se sastao s Milanovićem, Josipovićem i Bozanićem: Ima dobrih stvari, ali i problema

GALERIJA

Petak je bio 'dan susreta' za patrijarha srpske pravoslavne crkve Irineja Gavrilovića koji je u posjetu Hrvatskoj.

Nakon što je uz ministre i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića posjetio pravoslavnu Opću Gimnaziju u Zagreu, posjetio je i premijera Zorana Milanovića, pa predsjednika Ivu Josipovića.

Patrijarh Irinej se ujedno susreo i s zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, kao i splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem.

Milanović primio patrijarha srpskog Irineja

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem i pritom naglasio da je Hrvatska država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete, i to poštuje, priopćeno je iz Vlade.

Pozdravljajući goste, premijer Milanović rekao je da mu je drago što je došlo do ovog sastanka i prilike da se upoznaju. Hrvatska je država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete i to poštujemo, naglasio je premijer. Istaknuo je i zadovoljstvo otvaranjem nove zgrade pravoslavne gimnazije u Zagrebu, koju polazi 80 učenika.
Patrijarh Irinej zahvalio je predsjedniku Vlade na sastanku te ga pozvao u posjet pravoslavnoj gimnaziji.

Sastanku su nazočili i ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske Orsat Miljenić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović i članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve srijemski episkop Vasilije Vadić, bački episkop Irinej Bulović i šumadijski episkop Jovan Mladenović.
Josipović: posjet patrijarha Irineja važan ekumenski događaj

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas u svome uredu članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem ocijenivši njihov posjet Zagrebu važnim ekumenskim događajem koji pridonosi miru i prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima.

"U vremenima koja nikada nisu laka na ovim područjima, gdje i kriza često generira osjećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti i dijalog između crkava i vjernika znače puno za mir i razumijevanje", istaknuo je Josipović nakon prijema koji je priredio za članove Sinoda SPC-a, koji su u trodnevnom posjetu Zagrebu povodom otvorenja novih prostora Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu.

Hrvatska kao zemlja vjerskih sloboda i dalje će štititi vjerska prava svih građana i vjeroispovijesti, uključujući i SPC, naglasio je Josipović zahvalivši patrijarhu Irineju na ekumenskim naporima.

Patrijarh Irinej, podsjetivši na bliskost hrvatskog i srpskog naroda kao dvaju kršćanskih naroda koji se drže istih načela, istaknuo je zadovoljstvo posjetom Zagrebu te nizom razgovora i kontakata koje je obavio s hrvatskim vjerskim i državnim dužnosnicima.

U položaju srpskog naroda i SPC-a u Hrvatskoj, rekao je patrijarh, ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, ali i kao i svugdje, ima i problema. Nadam se da će se i ti problemi, u dobroj volji i raspoloženju, riješiti na najbolji način, poručio je Irinej.


PSD
GORAN MEHKEK / RANKO ŠUVAR / DAMJAN TADIĆ / CROPIX

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: spiroi | Komentirano: 8. lipanj 2012. 20:44
securitas:::
Svaka cast u potpunosti se slazem,ali mnogo je nerjesenih i promasenih ideja , koje je napravila tudjmanova svita,,,
Nazalost,,,nadajmo se "ide sve u pravom smijeru",,
Komentar od: | Komentirano: 8. lipanj 2012. 18:00
Knn,
- istina je da je narod morao otići ali je isto tako istina da se narod mogao vratiti ako voli svoj kamen,svoju rodnu grudu a ako mu je negdje bolje a momentalno jeste to treba prihvatiti i ne treba od tog činiti politiku, a kamoli jedan narod nazivati polunarodom, to o tebi i tvojim roditeljimna puno govori.Sretno tebi bilo gdje god da si, bolje da si tamo.Pozdrav.
Komentar od: perunov brk | Komentirano: 8. lipanj 2012. 17:51
Popadija i Bozanic sime im lopovsko pokvareno a Zoki ili je naivan ali za ocekivat je da je i on ka ovi mafijasi mantijasi.
Komentar od: knn | Komentirano: 8. lipanj 2012. 15:08
Sve je to lijepo, ali neko je protjerao 90% Srba iz RH, oduzeo ogromnu imovinu, naselio izbjeglice, siromahe i svakakav hrvatski primitini ološ u čiste srpske sredine. To nije Evropa, to nije demokratija, već tradicionalni hrvatski nacizam-vječna bolest tog polunaroda.
Komentar od: antoneta | Komentirano: 8. lipanj 2012. 15:07
ma ćirnila san slike ovih "velikodostojnika",nikakva razlika,odnosno samo u nekoliko detalja...a toliko su mržnje posijali,pa se pitam dal ima Boga...jer oni bi se tribali plašiti susreta s Njim