StoryEditorOCM

DIREKTOR PRIZNAO POGREŠKU Jadrankamen: "Ovo je velika radnička pobjeda!"

Piše PSD.
2. veljače 2012. - 14:01

Nakon 51 dan radnici "Jadrankamena" prekinuli štrajk

Nakon što je predsjednik Uprave “Jadrankamena” Vedran Vilović povukao odluke o izvanrednom otkazu dvojici radnika, Josipu Eteroviću, dopredsjedniku Nezavisnog sindikata, i Marinu Avramoviću, rukovatelju utovarivača, donesenu za vrijeme štrajka, radnici te pučiške tvrtke u četvrtak u 9.30 sati vratili su se na posao.

Odlučila je to Skupština Nezavisnog sindikata, a rezultat je to kompromisa postignutog dan prije u Splitu između čelnika Uprave i Sindikata. Prije te odluke stigalo je pisano jamstvo predsjednika Uprave Vilovića o povlačenju otkaza.

Tako su se proizvodne trake u pilanama i strojevi u kamenolomima, koji su mirovali od 12. prosinca kada je počeo štrajk koji je trajao 51 dan, konačno pokrenuli. Iako glavni razlog štrajku, a to je otkaz za 28 radnika, nije otklonjen, Nezavisni sindikat pozvao je radnike da se vrate na posao i privremeno obustave štrajk.

To su ponajprije uradili, kako je pojasnio sindikalni vođa Tonči Drpić, zbog otklanjanja opasnosti od stečaja Društva, a to žele izbjeći.

Sada će se pregovori s Upravom nastaviti, ali će se i raditi jer je svima jasno da bez pokretanja proizvodnje nema ni plaće ni opstanka “Jadrankamena”, a uz njega je životno vezan najveći broj obitelji u Pučišćima.

- Za isplatu plaća potrebno je pokrenuti proizvodnju i osigurati socijalni mir te uvjeriti vjerovnike da ćemo prihvaćene obveze uredno ispunjavati. Nisam siguran je li sve to moguće - kazao je s dozom pesimizma direktor Vilović, uz napomenu kako je zbog štrajka izravno izgubljeno najmanje 6,5 milijuna kuna.

Podsjetit ćemo, Sindikat je bio dao zeleno svjetlo da u programu restrukturiranja 55 radnika napusti firmu, ali se žestoko suprotstavio direktoru Viloviću koji je tražio da još 28 zaposlenih dobije radne knjižice i napusti tvrtku kao tehnološki višak.

I. RADIĆ

NAJAVA

Nakon jednoipolmjesečnog štrajka, strojevi u pučiškom “Jadrankamenu” danas bi konačno mogli proraditi: Uprava je pristala na sindikalni zahtjev, odlučila je poništiti dva izvanredna otkaza Josipu Eteroviću i Marinu Avramoviću, što je s druge strane radnicima dovoljno za hitan početak rada.

Rezultat je to jednoipolsatnog vijećanja članova Uprave i vođe Sindikata Tončija Drpića u srijedu održanog u Splitu, čije je zaključke pred ulaznim vratima kancelarija u Poljičkoj ulici čekalo 15-ak pučiških radnika.

- Ovo je velika radnička pobjeda! Uprava će ispraviti grešku, vraća radnike na posao, a čim dopis stigne, Sindikat saziva skupštinu i donosi odluku o prekidu štrajka. U 15 minuta od zaprimanja pisanog rješenja strojevi se pale, nadamo se da će to biti već u četvrtak – rezimirao je zaključke sastanka Drpić, tvrdeći kako je iza zatvorenih vrata bilo na trenutke bučno, počesto mučno, no ipak s rješenjem koje otvara nadu u bolje sutra.

Veliko vijećanje

Blokiran račun tvrtke, opterećen dugom od 6,5 milijuna kuna, vjerovnici koji lupaju na vrata, nedostatak novca za plaće, 28 spornih radnika - po upravi balast, za Sindikat potencijal i jamac za bolje poslovanje - teme su koje se nisu doticale na velikom vijećanju.

Čelnik Sindikata kaže kako su svi ti problemi tek trenutno stavljeni izvan snage, iz razloga što pred njima leži životni prioritet, hitan početak rada. Jedan od razloga je u činjenici da dan štrajka donosi gubitak od 300 tisuća kuna.

- Bilo je iscrpljujuće. Nismo odustali od razloga za štrajk, ali katastrofa u kojoj se nalazimo tjera nas na kompromise. Žalosno je što neki iz Uprave, kao šefica računovodstva Danijela Puljak, ni do dana današnjega nisu shvatili za što se mi borimo. Njoj još nije jasno čemu štrajk. Svašta – čudi se Tonči Drpić.

Predsjednik Uprave Vedran Vilović ne dijeli Drpićev optimizam, odluku o vraćanju dva radnika na posao drži tek kratkotrajnim rješenjem. Isto tako drži da bez ozbiljnog dogovora o svim problemima nema napretka za tvrtku koja na računu ima samo ogromni dug. Nije optimist, kaže, čak i ne može reći što će biti sutra, a i nema načina potvrditi kada će biti plaće.

Nema novca

- Nema za njih novca, a imamo minus na računu, trebamo kupiti naftu, riješiti organizaciju autobusa, struju, platiti račune... Kako uvjeriti vjerovnike, kako dokazati potencijalnim poslovnim partnerima da ćemo imati dugo razdoblje mira da bi oni bili sigurni?

Ova odluka je kratkotrajne naravi, ona znači tek toliko da se dva radnika vrate na posao. Sporazum su radnici odbili, iako se nije dirao u stavke Kolektivnog ugovora, nego samo rokove.

Možda tek da se nekako digne ova blokada, makar privremeno. Možda vjerovnike ipak uvjerim... Sve ovo danas je danas za sutra...

Da su prihvatili Sporazum, za godinu dana vratili bi se u situaciju od prošlog studenog, prije nego što je poduzeću nanesena ogromna šteta - rezigniran je Vilović, koji za stanje u “Jadrankamenu” optužuje izričito radnike.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ, foto: arhiv cropix

Ne osjećam se ugodno

Sve ovo vrijeme ni ja ne dobivam plaću, a redovno radim. A to što Sindikat kaže da ne dolazim u tvrtku, odbacujem, ne dolazim samo u Pučišća. Zašto? Zato što se tamo, nakon svih prijetnji i teških riječi, ne osjećam ni sigurno ni ugodno – kaže Vilović.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 07:46