Na području Bola, najvinorodnijega bračkog kraja, počela je berba crnoga grožđa koje je zbog velikog broja sunčanih dana ranije dozrelo. Tvrtka “Jako vino”, čiji je vlasnik Jako Andabak, otkupit će u svom podrumu u Bolu više od 10 vagona crnoga grožđa sorte mali plavac, i to isključivo s vinorodnog područja Bola, Murvice i Plaža. Minimalna količina sladora u grožđu mora iznositi 18 gradi želi li se proizvesti vino vrhunske kvalitete.
Za kilogram grožđa sa 18 gradi sladora plaćat će se 12 kuna, a za kilogram grožđa od 22 grada slwadora 22 kune. Bolski težaci su ponuđenim cijenama zadovoljni. Bolski podrum je otkupio i 2,5 vagona bijeloga grožđa pošipa po cijeni od 8 do 11 kuna.
Zanimljivo je spomenuti da je tvrtka “Jako vino” zasadila 270 tisuća trsova bijeloga grožđa, uglavnom pošipa, vugave i chardonnaya, i to na području Grabice, dok je na domak Murvice zasadila 25 tisuća trsova crnoga grožđa mali plavac.
S berbom crnoga grožđa u svom vinogradu krenuo je i Tonči Senjković iz Nerežišća. On je uz pomoć svojih sinova Saše i Lari u bračkom kršu na površini od 8 hektara posadio 35.000 trsova vinove loze. Valja spomenuti kako će njegovo crno vino Bosso, koje je dobilo ime po Senjkovićevu pradjedu, biti među 12 vina koja će predstavljati Hrvatsku na izložbi u Austriji.
Gotovo 70 posto njegova vina završi preko granice, u izvozu. - Brušenje kvalitete za nas je imperativ pred kojim nema uzmaka, jer se samo na taj način može ostati i opstati na izbirljivom i zahtjevnom vinarskom tržištu - prisnažio je Tonči Senjković, koji je zajedno s vatrogascima uspio svoj vinograd obraniti od velikog ovoljetnog požara koji mu se bio posve primakao.
U taj vinograd, dodao je Senjković, uložio sam zajedno sa svojim sinovima sve i zato hvala vatrogasnim snagama na kopnu i u zraku koji su mi pomogli da ga sačuvam. Uz puno rada i truda uz pomoć vinograda i vina moja obitelj pristojno živi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....