Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 12.05.2011. u 12:45

Jakovčić predložio Hrvatsku u četiri regije - Slavonija i Baranja, Istra, Dalmacija i Zagreb


- Hrvatsku treba čim prije decentralizirati i regionalizirati, za što Ustav nudi dobra rješenja, ali nažalost nitko do danas, ni Račanova, ni sve druge Vlade to nije imala hrabrosti učiniti - kazao je u četvrtak na otvaranju 2. Međunarodne konferencije liberala na temu „Regionalizam i regionalna suradnja“, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Prema njegovim riječima IDS se već 20 godina zalaže za regionalnu autonomiju Istre, „ali i drugih hrvatskih regija i regionalni ustroj Hrvatske i to prije svega zato jer je sadašnja raspodjela novca neefikasna i nerealna“.

Jakovčić je ponudio i dvije moguće varijante regionalizacije Hrvatske.

Prema prvoj Hrvatsku bi trebalo regionalizirati na 5 do 6 regija.

- Proces bi započeo na način da regije sa svim ovlastima zapisanim u Ustavu postanu Slavonija i Baranja, Dalmacija, Istra i Zagreb. To su regije s jakim identitetom, jakim imenom, prepoznatljive, koje imaju svoju prošlost, sadašnjost i budućnost - rekao je Jakovčić dodavši kako bi postepeno uvođenje regionalizma, u slučaju da zato ne postoji konsensus, bilo najbolje rješenje za Hrvatsku.

Druga varijanta, prema njegovu mišljenju mogla bi biti, da se sadašnji administrativni ustroj s prevelikim brojem županija, promijeni na način da za početak tri županije, među kojima bi bila i Istarska, dobiju ustavne ovlasti.

- Naravno mogla bi to biti i po jedna županija iz Slavonije i Dalmacije i na taj način bi mogli vidjeti kako bi to funkcioniralo, jer je sadašnji način u kojem 90 posto sredstava odlazi u središnju kasu naprosto neodrživ - ustvrdio je predsjednik IDS-a.

Rekao je i kako bi taj drugi način možda bio i bolji, „ako želimo napraviti pokus, a što nije nepoznato i u nekim europskim zemljama poput Francuske i Španjolske“. - To su dva moja osnovna modela. Odlučimo se za jedan, ali krenimo u decentralizaciju jer ovo što imamo danas u Hrvatskoj definitivno ne valja - zaključio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Silvana Fable


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: gorca | Komentirano: 13. svibanj 2011. 8:50
Hrvatskoj je potreban samo jedan pravi rat za domovinu pa ili mi ili vi ,a ne štedjet nikoga.
Nijedna politička opcija trenutno nije dobra za Hrvatsku u cijeloj priči o stvaranju države jedino su branitelji odradili posao pošteno ,a ponos pobjede im je oduzet.
Samo jedan rat do istrebljena druge strane ,pa tko osta neka vlada
Komentar od: podbablje | Komentirano: 13. svibanj 2011. 4:44
@ikus: KRVAVI CETNICE POPA DUICA, u tomu grmu lezi zec. Gdije su ti bre migovi, tenkovi zavrsili? Sram te bilo, Hrvatsku se posijali minama, silovanje, klanje Hrvatske dijece, ubojstvo Sinise Glavasevica, klanje dijece Cengica, to je ta JUGOSLAVIJA. Drze se Australije i kapetana Dragana, dali si odveo sa sobom frezu i bodeze i subaru? Vijecna ti pajma!!!!!
Komentar od: spllićo | Komentirano: 13. svibanj 2011. 0:13
Jakovčić je jedan mali pokvareni iredentist. Sve što dolazi iz njegovih usta ima za dugoročni cilj jednu jedinu stvar - odvajanje Istre od Hrvatske i pripajanje Italiji.
Komentar od: glas-razuma | Komentirano: 12. svibanj 2011. 21:52
Ala se Splićanima brk smije.
Na njihovu žalost Split nikada neće postati Zagreb, niti će Split biti glavni grad Dalmacije, ka što nikada nije ni bija.
O prepotenciji dovoljno govori ime županije...
Dubrovnik, Šibenik i Zadar valjda nisu u Dalmaciji?
Komentar od: kerubin | Komentirano: 12. svibanj 2011. 18:32
@skorpovac
Mora bit da si ti iz Dubrovnika ili iz Zadra.
Ma si zaboravio jednu najbitniju regiju MAKARSKU RIVIJERU - od Dubaca do Gradca, glavni grad Drašnice - ili će bit ovako ili nikako!!! ;)
Komentar od: kerubin | Komentirano: 12. svibanj 2011. 18:24
REGIJA DALMACIJA (sjedište Split, subregionalna središta Zadar, Šibenik i Dubrovnik)
REGIJA PRIMORJE, LIKA I GORSKI KOTAR (sjedište Rijeka, subregionalna središta Gospić, Delnice, Mali Lošinj)
REGIJA ISTRA (sjedište Pula, subregionalna središta Pazin, Poreč)
REGIJA SLAVONIJA I BARANJA (sjedište Osijek, subregionalna središta Slavonski Brod, Požega, Virovitica)
REGIJA SREDIŠNJA I SJEVERNA HRVATSKA (sjedište Varaždin, subregionalna središta Čakovec, Karlovac, Sisak, Krapina)
REGIJA ZAGREB (grad Zagreb i sadašnja Zg Županija)
Komentar od: podbablje | Komentirano: 12. svibanj 2011. 18:16
Buracero treba tebe preko Drine jer si sa njima umijesan na podrucju Istre u veliki kriminal. Treba POSKOK da te iztrazi pa ces manje p***t, vatas se za mudante CACICA, zna se zasto. Kriminalac Kriminalca stiti! Otudio si domacem stanovnistvu parcele i bavis se raznim smicalicama da bi prikrio svoj kriminal.
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 12. svibanj 2011. 16:29
Dubrovnik (bivsa Dubrovacka Republika) treba biti jedna regija, iz povijesnih razloga.
Komentar od: izdajnik | Komentirano: 12. svibanj 2011. 16:14
Zasto ne i djelidba?
Vlada u Beogradu (Zagrebu) se toliko zaduzila da ni Djeca nase Djece nece te dugove vratiti. Ti dugovi ce svaki razvoj u ovoj sadasnoj SFRHrvatskoj onemoguciti. 99% Naroda ove SFRH nikad nije imao nikakve korist od tih Kredita. Ali svi mi cemo ispastati zbog toga.
Najbolje bi bilo da mi ovu Drzavu podjelimo na djelove i dugove ostavimo onome koji ih je i uzea. Ako ima 5 Sinova u jednoj Familiji. I jedan uzme Kredit i kupi Auto, Vikendicu i radi Shopping u Londonu, zasto ostalih 4 Brata treba da isplacaju njegov Kredit.
Kredite je dizao Beograd (Zagreb). Neka ih i vraca.
Nezelimo biti neposteni pa mi mogli izracunat koliku korist smo imali od tih Kredita kao naprimjer Autoput i odbiti onaj dio koji smo vec platili i zbrojiti odstetu koju nam je Vlada iz Beograda (Zagreba) nanjela sto su nasu Privedu unistili i nase More Talijanima prodali.
Cisti racuni duga ljubav.
Komentar od: izdajnik | Komentirano: 12. svibanj 2011. 16:00
Bravo Ivane
Ovu trulu Drzavu treba regionalizirati. Zasto novci iz Dalmacije i dalje idu za Beograd? (Pardon Mislio sam reci Zagreb). Zasto nam iz Beograda vode ribarstvo. (Pardon opet sam se zeznio, mislio sam Zagreb). Zasto svaka Regija nema pravo da sama raspolaze sa svojim srestvima. U Svicarskoj svako Selo ima pravo da odredi poreznu stopu. Zato mnogi bogatasi i Firme rado se prijavljuju u Svicarskoj zivit. A u nas sve odredjuje Beograd.
Komentar od: MateBalota | Komentirano: 12. svibanj 2011. 15:59
@mandina i slični

Regionalizacija ne znači o odvajanje od države. Prestanite bit zatucani i educirajte se. Imate internet pa pogledajte malo više informacija o regionalizaciji. Većina razvijenih zemalaj je podijeljena u regije. Zašto? Proučite sami i prestanite pričati neistine da je regionalizacija jednako odvajanje od države.

Hrvatsku treba podijeliti na nekoliko regija. Moja ideja je:
Istra i Primorje (uključujuć Gorski Kotar i Liku), Dalmacija, Slavonija i Baranja, Sjeverna Hrvatska te Zagreb.
Županije su preskupe. Previše administracije, zaposlenih rođaka a malo koristi.
Komentar od: hrvoje horvat | Komentirano: 12. svibanj 2011. 15:31
Odvojio je on sebi dobar dio Istre ! Za ostalo ga boli k.
Komentar od: mandina | Komentirano: 12. svibanj 2011. 14:12
Neće imat mira dok ne odvoji Istru od Hrvatske.
Znači neće imat mira NIKAD.
Komentar od: tvrtko3 | Komentirano: 12. svibanj 2011. 13:59
A di je tu Lika, Kordun , Banovina, Gorski Kotar,u koju bi to županiju spadalo? Ne valjda u zagrebačku?Jakovčić uporno pokušava Istru odvojiti od ostaka Hr. Ustavne ovlasti Županijama. Svašta. A da od Istre, Rijeke i Gorskog Kotara napravimo jednu Županiju. e onda on ne bi bio više toliko politički relevantan.
Komentar od: GADI MI SE CENTRALIZAM | Komentirano: 12. svibanj 2011. 13:37
BRAVO