stdClass Object ( [id] => 136456 [title] => Radnici Dalmacijavina pola sata prelazili pješački prijelaz, stvorili kaos u centru Splita - isto uradili i u Adriachemu (FOTO) [alias] => radnici-dalmacijavina-pola-sata-prelazili-pjesacki-prijelaz-stvorili-kaos-u-centru-splita-isto-uradili-i-u-adriachemu-foto [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Radnici “Dalmacijavina” su u četvrtak u 7.55 sati organizirali prosvjedni marš u trajektnoj luci. Njih 250 je 30 minuta u koloni prelazilo preko pješačkog prijelaza pokraj autobusnog kolodvora ne propuštajući automobile.

- Ovo je šetnja radnika na zakonit način preko pješačkog prijelaza i upozorenje premijerki Jadranki Kosor da riješi plaće radnicima “Dalmacijavina”. Isplata jedne plaće bila je obećana, da bi nam u srijedu na sastanku s potpredsjednikom Vlade Petrom Čobankovićem bilo rečeno da isplate plaća ne može biti još deset-petnaest dana.

Tražimo da se riješi status “Dalmacijavina” i radnika - objasnio je razloge organiziranja prosvjednog marša Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju.

Ogorčeni radnici

- Varali su nas do sada, varat će nas i ubuduće. Tražimo samo svoje, ne tražimo ništa tuđe. Doveli su nas na prosjački štap, ovdje ima i gladnih. Neka nam Vlada RH kaže zašto je “Agrokor” pobjegao iz “Dalmacijavina” nakon što su njihovi ljudi pregledali papire - kazao je Ivo Lipanović, radnik “Dalmacijavina”. - Privatiziraju nas 15 godina s namjerom da nas ne privatiziraju. To je bila farsa - rekao nam je Ivan Lasić.

Policija imala dojavu

Policajci su nadgledali prosvjedni marš, ali nisu reagirali. U Gradskoj luci je nastala dugačka kolona automobila, no ne i u ostatku grada jer je prometna policija preusmjeravala promet.

- Prometna policija bila je pripremljena jer smo prije prosvjednog marša o tome imali neslužbenu dojavu.

Također će djelatnici Druge policijske postaje obaviti razgovore s organizatorima prosvjeda - kazala je Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske. Iako su žurili da stignu na trajekte, nitko od vozača i putnika u koloni vozila u trajektnoj luci nije negodovao.

- Čuli smo da nisu dobili plaću četiri mjeseca. Zato smatramo da su u pravu što prosvjeduju. Moram primijetiti da je ovo vrlo miran prosvjed s obzirom na razlog njegova održavanja, jer da u Francuskoj radnici ne dobiju plaću, ne bi čekali mjesecima, nego bi nakon dva dana izbio veliki prosvjed koji ne bi bio pristojan kao ovaj - kazao je 29-godišnji Aurelien Meunier iz Pariza koji je s društvom čekao u koloni. Ipak, prosvjed mu nije poremetio planove jer su radnici nakon pola sata prekinuli marš, pa su naši sugovornici iz Francuske i prije vremena stigli na trajekt za Šoltu koji je isplovljavao u 9.15 sati.

Trajekti redovno isplovili

Prema riječima Ante Mrvice, koordinatora splitskoga plovnog područja “Jadrolinije”, promet trajekata nije bio poremećen. - Trajekti su redovno isplovljavali, pa tako i onaj u 8.30 prema Starigradu, i u 9 sati prema Supetru - kazao je Ante Mrvica.

Premijerka obećala plaće

Nakon otvaranja nove dionice autoceste na čvorištu Vrgorac, s premijerkom Jadrankom Kosor razgovarali su čelnici HUS-a Ozren Matijašević i Jozo Marić.

- Dogovoreno je da će se do kraja tjedna iznaći način kako da početkom sljedećeg tjedna radnicima budu isplaćene plaće - kazao je Jozo Marić koji će o razgovoru s premijerkom u petak ujutro izvijestiti radnike “Dalmacijavina”. Tada će se i odlučivati o eventualnim daljnjim sindikalnim akcijama.

Blokada i u Kaštelima: "Od gladi ne znamo kuda hodamo!"

Petnaestominutnom blokadom Stare kaštelanske ceste, na križanju u blizini pogona “Adriachema” u Kaštel Sućurcu, radnici tog poduzeća u četvrtak su željeli još jednom upozoriti na neizdrživost svoje situacije u kojoj mjesecima ne rade i ne primaju plaću, a država, vlasnik poduzeća, za to vrijeme ne poduzima ništa kako bi se našlo rješenje.

Cestu su blokirali šetnjom po pješačkim prijelazima, jer “od gladi ne znamo kud hodamo”, objasnili su. Tako su izbjegli i kršenje zakona, jer blokada službeno nije najavljena, a do većeg zastoja u prometu ionako nije došlo zbog kratkoće trajanja prosvjeda.

Sljedeći, drastičniji prosvjed, mogao bi uslijediti već u ponedjeljak, 4. srpnja, ako iz Zagreba, sa sastanka u Agenciji za upravljanje državnom imovinom, ne stignu ohrabrujuće vijesti, najavio je predsjednik Radničkog vijeća Željko Bujas. Stoga je za ponedjeljak, u devet sati, najavljeno novo okupljanje u pogonu.

Popijač i Čobanković nisu se odazvali na sastanak

Radnici su se jučer spustili na cestu nakon skupa održanog u jednom od praznih pogona, gdje ih se od 220 okupilo oko 150. Skupu su se od pozvanih odazvali samo kaštelanski gradonačelnik Josip Berket i sindikalist Ozren Matijašević.

Ravnatelj AUDIO-a Tomislav Boban je, umjesto dolaska, telefonski konačno za danas (petak) dogovorio sastanak, obećan zaposlenicima prije više od mjesec dana. Pozvani ministar gospodarstva Đuro Popijač te predsjednik Upravnog odbora AUDIO-a Petar Čobanković niti su došli na skup, niti su se oglasili.

− Na sastanku u Zagrebu zagovarat ću program C, po kojemu bi se dio prostora prodao, a u drugom bi se dijelu nastavila proizvodnja “Adriachema” − izvijestio je radnike povjerenik Nezavisnog sindikata Željko Stojak, podsjećajući na to da je jedan od zainteresiranih kupaca bila tvrtka “AD brodovi”, čija je ponuda odbijena. − Ako ne uspijemo i nađemo se pred zidom, prihvatit ćemo i opciju stečaja po modelu “Željezare Split”, a to je da prije pokretanja stečaja dobijemo dio svojih potraživanja − kazao je Stojak i dobio podršku okupljenih.

Potražuju 45 milijuna kuna

Radnicima “Željezare” je, naime, prije pokretanja stečaja isplaćeno 1500 kuna po godini radnog staža plus šest mjesečnih plaća, a ostala potraživanja trebaju naplatiti iz stečajne mase.

Problem je, naime, što se u stečaju naplata čeka dugo, ako je uopće i bude. Dugovanja prema radnicima “Adriachema”, prema Kolektivnom ugovoru, iznose oko 35 milijuna kuna.

Zadnji ‘minimalac’ u srpnju 2010.

“Adriachemu” je 1. rujna 2009. isključena struja i proizvodnja je stala, a pogone i strojeve čuvaju radnici u dežurstvima. Svaki je zaposlenik u 2010. dobio ukupno 13.000 kuna, konkretno zadnji “minimalac” za srpanj 2010. godine. Proteklih godina Hrvatski fond za privatizaciju raspisao je 13 natječaja za prodaju poduzeća, no ni jedan kupac nije prihvaćen. “Adriachem” se nalazi na zemljištu površine 64.000 četvornih metara, između Stare kaštelanske ceste i Magistrale, opremljenom kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Vino se opet proizvodi na Stinicama

Potencijalni strateški partner iz Italije koji je zainteresiran za privatizaciju “Dalmacijavina” u sklopu radničkog dioničarstva uskoro kreće s pregovorima, ali ne s Upravom tvrtke, već s Vladom RH, kazao nam je Ivan Matković, član Uprave “Dalmacijavina”.

Također, kaže da Uprava u četvrtak ima sastanak sa domaćim partnerima, dok je ranije spominjanja ponuda iz Švedske po mišljenju Ivana Matkovića, nedovoljna i od nje se ne može ništa očekivati.

Matković navodi da su uloženi maksimalni napori, te da je u srijedu pokrenuta proizvodnja vina, koja bi od ponedjeljka trebala biti u punom zamahu. Tada bi, doznajemo od člana Uprave, trebali biti završeni radovi priključenja laboratorija na vodu, struju i plin.

Podsjetimo, proizvodnja vina, pa tako i laboratorij, su nedavno preseljeni iz gradske luke na Stinice gdje se sada vratio dio radnika, dok dio i dalje dežura u zgradi tvornice u Gradskoj luci.

T. GATTIN ZEBIĆ

TANJA GATTIN ZEBIĆ, jadranka matić
FOTO: DUJE KLARIĆ / vladimir dugandžić / cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-30 09:13:17 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-06-30 18:28:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-30 09:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7495 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino10-30.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino-3006.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino2-300.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino3-300.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino4-300.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino6-300.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino8-300.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino9-300.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino10-30.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino12-30.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/30\/AAA\/DALVO\/prosvjed_dalmacijavino13-30.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x467"},{"size0":"700x457"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x469"},{"size0":"367x550"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x404"},{"size0":"700x433"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4754069 Threads: 4 Questions: 162983061 Slow queries: 70719 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4808040 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/radnici-dalmacijavina-pola-sata-prelazili-pjesacki-prijelaz-stvorili-kaos-u-centru-splita-isto-uradili-i-u-adriachemu-foto-136456 [printLink] => /split/radnici-dalmacijavina-pola-sata-prelazili-pjesacki-prijelaz-stvorili-kaos-u-centru-splita-isto-uradili-i-u-adriachemu-foto-136456?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233121 [name] => dalmacijavino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacijavino [link] => /tag/dalmacijavino ) [1] => stdClass Object ( [id] => 193250 [name] => adriachem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => adriachem [link] => /tag/adriachem ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radnici Dalmacijavina pola sata prelazili pješački prijelaz, stvorili kaos u centru Splita - isto uradili i u Adriachemu (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-03-02-32-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino10-30.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino10-30.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino-3006.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino2-1300.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino3-1300.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino4-1300.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino6-1300.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino8-1300.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino9-1300.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino10-30.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino12-30.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/30/AAA/DALVO/prosvjed_dalmacijavino13-30.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter} Radnici “Dalmacijavina” su u četvrtak u 7.55 sati organizirali prosvjedni marš u trajektnoj luci. Njih 250 je 30 minuta u koloni prelazilo preko pješačkog prijelaza pokraj autobusnog kolodvora ne propuštajući automobile.

- Ovo je šetnja radnika na zakonit način preko pješačkog prijelaza i upozorenje premijerki Jadranki Kosor da riješi plaće radnicima “Dalmacijavina”. Isplata jedne plaće bila je obećana, da bi nam u srijedu na sastanku s potpredsjednikom Vlade Petrom Čobankovićem bilo rečeno da isplate plaća ne može biti još deset-petnaest dana.

Tražimo da se riješi status “Dalmacijavina” i radnika - objasnio je razloge organiziranja prosvjednog marša Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju.

Ogorčeni radnici

- Varali su nas do sada, varat će nas i ubuduće. Tražimo samo svoje, ne tražimo ništa tuđe. Doveli su nas na prosjački štap, ovdje ima i gladnih. Neka nam Vlada RH kaže zašto je “Agrokor” pobjegao iz “Dalmacijavina” nakon što su njihovi ljudi pregledali papire - kazao je Ivo Lipanović, radnik “Dalmacijavina”. - Privatiziraju nas 15 godina s namjerom da nas ne privatiziraju. To je bila farsa - rekao nam je Ivan Lasić.

Policija imala dojavu

Policajci su nadgledali prosvjedni marš, ali nisu reagirali. U Gradskoj luci je nastala dugačka kolona automobila, no ne i u ostatku grada jer je prometna policija preusmjeravala promet.

- Prometna policija bila je pripremljena jer smo prije prosvjednog marša o tome imali neslužbenu dojavu.

Također će djelatnici Druge policijske postaje obaviti razgovore s organizatorima prosvjeda - kazala je Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske. Iako su žurili da stignu na trajekte, nitko od vozača i putnika u koloni vozila u trajektnoj luci nije negodovao.

- Čuli smo da nisu dobili plaću četiri mjeseca. Zato smatramo da su u pravu što prosvjeduju. Moram primijetiti da je ovo vrlo miran prosvjed s obzirom na razlog njegova održavanja, jer da u Francuskoj radnici ne dobiju plaću, ne bi čekali mjesecima, nego bi nakon dva dana izbio veliki prosvjed koji ne bi bio pristojan kao ovaj - kazao je 29-godišnji Aurelien Meunier iz Pariza koji je s društvom čekao u koloni. Ipak, prosvjed mu nije poremetio planove jer su radnici nakon pola sata prekinuli marš, pa su naši sugovornici iz Francuske i prije vremena stigli na trajekt za Šoltu koji je isplovljavao u 9.15 sati.

Trajekti redovno isplovili

Prema riječima Ante Mrvice, koordinatora splitskoga plovnog područja “Jadrolinije”, promet trajekata nije bio poremećen. - Trajekti su redovno isplovljavali, pa tako i onaj u 8.30 prema Starigradu, i u 9 sati prema Supetru - kazao je Ante Mrvica.

Premijerka obećala plaće

Nakon otvaranja nove dionice autoceste na čvorištu Vrgorac, s premijerkom Jadrankom Kosor razgovarali su čelnici HUS-a Ozren Matijašević i Jozo Marić.

- Dogovoreno je da će se do kraja tjedna iznaći način kako da početkom sljedećeg tjedna radnicima budu isplaćene plaće - kazao je Jozo Marić koji će o razgovoru s premijerkom u petak ujutro izvijestiti radnike “Dalmacijavina”. Tada će se i odlučivati o eventualnim daljnjim sindikalnim akcijama.

Blokada i u Kaštelima: "Od gladi ne znamo kuda hodamo!"

Petnaestominutnom blokadom Stare kaštelanske ceste, na križanju u blizini pogona “Adriachema” u Kaštel Sućurcu, radnici tog poduzeća u četvrtak su željeli još jednom upozoriti na neizdrživost svoje situacije u kojoj mjesecima ne rade i ne primaju plaću, a država, vlasnik poduzeća, za to vrijeme ne poduzima ništa kako bi se našlo rješenje.

Cestu su blokirali šetnjom po pješačkim prijelazima, jer “od gladi ne znamo kud hodamo”, objasnili su. Tako su izbjegli i kršenje zakona, jer blokada službeno nije najavljena, a do većeg zastoja u prometu ionako nije došlo zbog kratkoće trajanja prosvjeda.

Sljedeći, drastičniji prosvjed, mogao bi uslijediti već u ponedjeljak, 4. srpnja, ako iz Zagreba, sa sastanka u Agenciji za upravljanje državnom imovinom, ne stignu ohrabrujuće vijesti, najavio je predsjednik Radničkog vijeća Željko Bujas. Stoga je za ponedjeljak, u devet sati, najavljeno novo okupljanje u pogonu.

Popijač i Čobanković nisu se odazvali na sastanak

Radnici su se jučer spustili na cestu nakon skupa održanog u jednom od praznih pogona, gdje ih se od 220 okupilo oko 150. Skupu su se od pozvanih odazvali samo kaštelanski gradonačelnik Josip Berket i sindikalist Ozren Matijašević.

Ravnatelj AUDIO-a Tomislav Boban je, umjesto dolaska, telefonski konačno za danas (petak) dogovorio sastanak, obećan zaposlenicima prije više od mjesec dana. Pozvani ministar gospodarstva Đuro Popijač te predsjednik Upravnog odbora AUDIO-a Petar Čobanković niti su došli na skup, niti su se oglasili.

− Na sastanku u Zagrebu zagovarat ću program C, po kojemu bi se dio prostora prodao, a u drugom bi se dijelu nastavila proizvodnja “Adriachema” − izvijestio je radnike povjerenik Nezavisnog sindikata Željko Stojak, podsjećajući na to da je jedan od zainteresiranih kupaca bila tvrtka “AD brodovi”, čija je ponuda odbijena. − Ako ne uspijemo i nađemo se pred zidom, prihvatit ćemo i opciju stečaja po modelu “Željezare Split”, a to je da prije pokretanja stečaja dobijemo dio svojih potraživanja − kazao je Stojak i dobio podršku okupljenih.

Potražuju 45 milijuna kuna

Radnicima “Željezare” je, naime, prije pokretanja stečaja isplaćeno 1500 kuna po godini radnog staža plus šest mjesečnih plaća, a ostala potraživanja trebaju naplatiti iz stečajne mase.

Problem je, naime, što se u stečaju naplata čeka dugo, ako je uopće i bude. Dugovanja prema radnicima “Adriachema”, prema Kolektivnom ugovoru, iznose oko 35 milijuna kuna.

Zadnji ‘minimalac’ u srpnju 2010.

“Adriachemu” je 1. rujna 2009. isključena struja i proizvodnja je stala, a pogone i strojeve čuvaju radnici u dežurstvima. Svaki je zaposlenik u 2010. dobio ukupno 13.000 kuna, konkretno zadnji “minimalac” za srpanj 2010. godine. Proteklih godina Hrvatski fond za privatizaciju raspisao je 13 natječaja za prodaju poduzeća, no ni jedan kupac nije prihvaćen. “Adriachem” se nalazi na zemljištu površine 64.000 četvornih metara, između Stare kaštelanske ceste i Magistrale, opremljenom kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Vino se opet proizvodi na Stinicama

Potencijalni strateški partner iz Italije koji je zainteresiran za privatizaciju “Dalmacijavina” u sklopu radničkog dioničarstva uskoro kreće s pregovorima, ali ne s Upravom tvrtke, već s Vladom RH, kazao nam je Ivan Matković, član Uprave “Dalmacijavina”.

Također, kaže da Uprava u četvrtak ima sastanak sa domaćim partnerima, dok je ranije spominjanja ponuda iz Švedske po mišljenju Ivana Matkovića, nedovoljna i od nje se ne može ništa očekivati.

Matković navodi da su uloženi maksimalni napori, te da je u srijedu pokrenuta proizvodnja vina, koja bi od ponedjeljka trebala biti u punom zamahu. Tada bi, doznajemo od člana Uprave, trebali biti završeni radovi priključenja laboratorija na vodu, struju i plin.

Podsjetimo, proizvodnja vina, pa tako i laboratorij, su nedavno preseljeni iz gradske luke na Stinice gdje se sada vratio dio radnika, dok dio i dalje dežura u zgradi tvornice u Gradskoj luci.

T. GATTIN ZEBIĆ

TANJA GATTIN ZEBIĆ, jadranka matić
FOTO: DUJE KLARIĆ / vladimir dugandžić / cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/radnici-dalmacijavina-pola-sata-prelazili-pjesacki-prijelaz-stvorili-kaos-u-centru-splita-isto-uradili-i-u-adriachemu-foto-136456 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6689458a628422f9c357d5d21e4cecc094f51044 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radnici+Dalmacijavina+pola+sata+prelazili+pje%C5%A1a%C4%8Dki+prijelaz%2C+stvorili+kaos+u+centru+Splita+-+isto+uradili+i+u+Adriachemu+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fradnici-dalmacijavina-pola-sata-prelazili-pjesacki-prijelaz-stvorili-kaos-u-centru-splita-isto-uradili-i-u-adriachemu-foto-136456 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fradnici-dalmacijavina-pola-sata-prelazili-pjesacki-prijelaz-stvorili-kaos-u-centru-splita-isto-uradili-i-u-adriachemu-foto-136456 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Radnici Dalmacijavina pola sata prelazili pješački prijelaz, stvorili kaos u centru Splita - isto uradili i u Adriachemu (FOTO)

Piše PSD.
30. lipnja 2011. - 11:12
Radnici “Dalmacijavina” su u četvrtak u 7.55 sati organizirali prosvjedni marš u trajektnoj luci. Njih 250 je 30 minuta u koloni prelazilo preko pješačkog prijelaza pokraj autobusnog kolodvora ne propuštajući automobile.

- Ovo je šetnja radnika na zakonit način preko pješačkog prijelaza i upozorenje premijerki Jadranki Kosor da riješi plaće radnicima “Dalmacijavina”. Isplata jedne plaće bila je obećana, da bi nam u srijedu na sastanku s potpredsjednikom Vlade Petrom Čobankovićem bilo rečeno da isplate plaća ne može biti još deset-petnaest dana.

Tražimo da se riješi status “Dalmacijavina” i radnika - objasnio je razloge organiziranja prosvjednog marša Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju.

Ogorčeni radnici

- Varali su nas do sada, varat će nas i u...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:02