StoryEditorOCM
Dalmacijaskrb o baštini

Kipar Stipe Sikirica razočaran: Svoja djela nisam darovao sinjskoj vlasti, nego narodu

Piše PSD.
24. srpnja 2010. - 00:46
Hoće li grad Sinj ostati bez Galerije “Sikirica”, koja obuhvaća sav umjetnički opus koji je akademski kipar cetinskog kraja Stipe Sikirica darovao gradu alkara? O takvoj mogućnosti u Sinju se posljednjih dana šuškalo ispod glasa pa se vjerovalo da je, možda, riječ samo o neslanim šalama.

Čini se, međutim, da je ipak riječ o ozbiljnoj mogućnosti dovođenja u pitanje opstanka te vrijedne galerije i to, navodno, zbog nezadovoljstva Stipe Sikirice brzinom Sinja u realizaciji toga projekta.

Pa, po tim pričama, ugledni kipar podrijetlom iz triljskog naselja Jabuka razmišlja o tome da svoju ostavštinu udomi u rodnom gradu.

Ivan Šipić: Mi iz Trilja vrlo smo zainteresirani

− Na blagdan sv. Ivana u Grabu sam se susreo s gospodinom Stipom Sikiricom. Umjetnik je u razgovoru izrazio svoje otvoreno nezadovoljstvo realizacijom galerije u Sinju.

Kazao mi je kako ima dojam da Sinjani sve skupa zavlače i razvlače, te da se boji da od svega na kraju neće biti ništa. Dogovorili smo se nastaviti razgovor. Ako Grad Sinj nije za realizaciju toga projekta od neupitne iznimne kulturne važnosti, mi smo vrlo zainteresirani – kaže Ivan Šipić, triljski gradonačelnik.

Stipe Sikirica
Ivica Glavan: Sinj ispunjava sve obveze iz ugovora

− Šokiran sam jer za dovođenje u pitanje galerije Stipe Sikirice nema baš nikakve osnove. Grad Sinj ispunjava sve obveze iz ugovora koji smo potpisali s umjetnikom.

Čak smo promijenili Statut našega Kulturno-umjetničkog središta kako bismo galeriju mogli organizacijski postaviti. Grad je angažirao Sandu Milošević, stručnjakinju za restauraciju i konzervaciju, koja u atelijeru Stipe Sikirice u Zagrebu priprema djela za preseljenje u Sinj.

Da bismo taj posao ubrzali, odobrili smo angažiranje četvero studenata kao ispomoć. Do kraja godine galerija s umjetničkom ostavštinom akademskoga kipara Stipe Sikirice, koju je umjetnik darovao Sinju, bit će trajno otvorena i dostupna javnosti – kaže gradonačelnik Sinja Ivica Glavan.

Sinjski gradonačelnik dodaje da će u predstojećim danima Alke i Velike Gospe Galerija “Sikirica”, smještena u Alkarskim dvorima, otvoriti svoja vrata, te naglašava da gradska vlast ničim ne dovodi u pitanje trajno postavljanje galerije, makar to iziskuje puno više sredstava nego što se u početku računalo.

Stipe Sikirica: Moje je strpljenje pri kraju

− Meni je neshvatljiv taj odnos u Sinju, posebice između gradske vlasti i Viteškog alkarskog društva. Ako u Sinju nisu ponosni na moja djela koja sam im darovao, ja jesam.

Nisam sve te uzmjetnine darovao nikome iz vlasti, nego narodu. Moje je strpljenje pri kraju. Ako Sinj organizacijski ne postavi kulturnu ustanovu koja će skrbiti o galeriji, bit ću prisiljen razmisliti o drugim mogućim rješenjima – kazao nam je očito razočarani kipar Stipe Sikirica.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 01:29