StoryEditorOCM
Dalmacijapogonsko gorivo

Splitski Upravni sud odgodio spaljivanje otpada u Cemexu; Mozara: Poštovat ćemo sudbene odluke

Piše PSD.
6. studenog 2014. - 17:24
Splitski Upravni sud odgodio je suspaljivanje otpada u Cemexu! Ovakva odluka znači da se otpad kao pogonsko gorivo u procesu proizvodnje neće početi koristiti sve do okončanja postupka koji su protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode podignuli Udruga Sunce, Splitsko-dalmatinska županija i grad Kaštela.

-Odluka sama po sebi ne odgađa rješenje Ministarstva u potpunosti. Upravni sud je ovom odlukom prepoznao značaj mogućih posljedica te je suspaljivanje stavio na „čekanje“ dok se ne donese pravomoćna odluka u odnosu na rješenje.

U pravilu se ovakve odluke donose kao predostrožna mjera, jer bi eventualne posljedice na okoliš bile vrlo opasne te postoji mogućnost učinka nepopravljive štete koja bi se kasnije vrlo teško nadoknadila-objasnila nam je pravna savjetnica u Suncu Ivana Krstulović.

Direktor Odnosa s javnošću Cemexa Branko Mozara za Slobodnu Dalmaciju je kazao da oni o izmjeni nisu obaviješteni.

-Do sada nismo primili nikakvu obavijest od Suda, a odluka nije donesena ni na ročištu. Ukoliko do promjene dođe, Cemex će poštovati svaku novu odluku Suda.-kazao je.


U Udruzi Sunce izrazili su veliko zadovoljstvo ovakvom odlukom Suda jer kažu kako je na Sudu prepoznata moguća opasnost kojom su izloženi građani i okoliš ukoliko započne proces zahvata- prihvat, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada RDF/SRF u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo. Iduće ročište u tužbi protiv Ministarstva zakazano je za 30. prosinac.

- Ovakvi upravni sporovi novina su u hrvatskom sudstvu tako da je teško predvidjeti kakvim tijekom će proces ići i koliko će trajati. No, vjerujem da će se na tom ročištu prolaziti tehnička pitanja te da Sud još neće krenuti s raspravom i dokaznim postupkom.- zaključuje Krstulović.


Katarina Lujak
FOTO: CROPIX

RANIJE Zaustavljeno spaljivanje smeća u Cemexu

Od spaljivanja otpada u Cemexu do daljnjega nema ništa. Sudac, a ujedno i predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović, donio je rješenje po kojem se odgađa izvršenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske do pravomoćnog okončanja spora kojeg su protiv Ministarstva pokrenuli ekološka Udruga Sunce iz Splita, Grad Kaštela i Županija Splitsko dalmatinska.

Kako je sudac Čović pojasnio u obrazloženju presude, tužitelji su učinili vjerojatnim na dostatnom nižem stupnju vjerojatnosti da bi izvršenjem osporenog rješenja mogla nastati teško popravljiva šteta po ljude i okoliš. Da sudac nije donio ovakvo rješenje, s obzirom da ima sve potrebne dozvole, Cemex je mogao početi sa spaljivanjem otpada.

- Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce je prilikom podnošenja tužbe postavila zahtjev Sudu da odluči o odgodnom učinku tužbe. U praksi to znači da tvrtka CEMEX d.o.o. neće moći započeti s radnjama Zahvata- prihvat, privremeno skladištenje i loženje krutog goriva iz otpada RDF/SRF u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo jer je rješenje Ministarstva u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš kojim se pojedini zahvat utvrđuje prihvatljivim za okoliš temelj za početak izvršavanja radnji određenog zahvata - kažu u Udruzi Sunce, te pojašnjavaju:

- Tužba u pravilu nema odgodni učinak. Ipak sud može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, a odgoda nije protivna javnom interesu. Dakle, ovom radnjom Upravni sud nije iznosio sud o zakonitosti rješenja, već samo poduzeo svojevrsnu mjeru predostrožnosti dok se pravomoćnom odlukom ne utvrdi zakonitost rješenja.

M.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 20:57