StoryEditorOCM

Solin u znaku smotri turizma, filma i krajobraza

Piše PSD.
5. studenog 2014. - 22:42
Festivalsku zastavu međunarodnih smotri turizma, filma i krajobraza, podigle su u srijedu uvečer ispred solinskog hotela "President", članice Udruge "Solinjani" koje su za njegovanje solinske baštine nagrađene posebnim međunarodnim priznanjem festivala.

Događaj su uz nastup "Solinskih mažoretkinja", te pjesmu klape "Cambi" iz Splita, popratili i učenici Turističko-ugostiteljske škole Split, koja na INTERSTAS-u, kao smotri turizma, surađuje od njegovog postojanja, dakle, već 21 godinu.

-Ove tri međunarodne turističke manifestacije pridonijeti će tomu da će grad Solin sloviti kao jedna od deset najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Vesele nas tako brojke da je u prvih deset mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, povećanje iznosilo 65 posto u noćenjima gostiju, te 47 posto u njihovim dolascima – podvukao je solinske turističke rezultate gradonačelnik Blaženko Boban prilikom prijema za sudionike triju međunarodnih turističkih priredbi, 21. INTERSTAS-a (Međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza), 17. ITF ‘CRO 2014. (Međunarodnog festivala turističkog filma) i 13. K.E.A./EFE-CRO (predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za međunarodnu nagradu „Zlatni cvijet Europe”), koje će se do 8. studenoga održavati u solinskom hotelu „President”.

Kandidature za dobitnike međunarodnih turističkih nagrada pristigle su iz 47 zemalja, a odabrano je 36 laureata koji su dali svoj doprinos u turizmu i za turizam, rečeno je.

Uz tenisača Marina Čilića, koji je dobitnik povelje F.E.S.T.-a za 2014. godinu, međunarodna priznanja idu i u ruke Udruge „Solinjani”, solinskom gradonačelniku Blaženku Bobanu, Turističkoj zajednici grada Solina, direktorici solinskog TZ-a Jeleni Stupalo, TZ-u grada Splita, „Sardini” Postira, "Slobodnoj Dalmaciji", Stanku Geiću iz Trogira, klapi „Šufit”, Zračnoj luci „Zadar”, Ivi Eškinji iz Biograda na Moru, kao i tamošnjoj Turističkoj zajednici, Mariji Dejanović, direktorici TZ-a Nin, Draženu Sirišćeviću iz Zagreba, fra Marinku Šakoti, župnom upravitelju župe sv. Jakova apostola u Međugorju, kojima će se, kao i ostalim nagrađenima, priznanja uručiti u petak uvečer.

243 filma iz 58 zemalja

Projekcijom spota klape “Cambi” Split za pjesmu “Pričaj mi Dalmaciju”, koji je sniman u Vranjicu, otvoren je potom i 17. međunarodni festival turističkog filma. Na spomenuti festival prispjela su 243 filma iz čak 58 zemalja svijeta. Od 55 nominiranih, 44 su strana, a 11 domaćih filmova koji se natječu za neku od festivalskih nagrada.

Piše Mia Sesartić
Snimio Jakov Prkić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:33