StoryEditorOCM
Dalmacijaispovjedna tajna

Biskup Štambuk: Gospodo u Saboru, dobro promislite, ne izazivajte buru i oluju!

Piše PSD.
11. studenog 2012. - 14:12
Stanovnici Milne na otoku Hvaru svečano su proslavili blagdan zaštitnika svoga mjesta sv. Teodora, a u toj prigodi koncelebriranu sv. misu predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup msgr. Slobodan Štambuk.

Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći muški pjevači, a biskup Štambuk na kraju misnog slavlja blagoslovio je petnaest vitraja što ih je uz financijsku pomoć župljana u svom ateljeu izradio, a nakon toga u župnoj crkvi i postavio akademski kipar fra Joakim Jaki Gregov, član Provincije sv. Jeronima.

Naravno, biskup je čestitao fra Jakiju i njegovim župljanima, koji im je 2010. također darovao 2,2 metra visoki brončani kip sv. Teodora, zaželjevši im da svi oni budu hodajući spomenici vjere i da ustanu protiv onih koji bi htjeli odgajati svoj pomladak po nekim čudnim načelima, a sve tobože u ime znanosti. Potom je rekao da nema te znanosti koja bi bila sposobna zamijeniti zdrave pojmove vjerskog odgoja mladih, apelirajući da se i dalje čuva dragocjeno bogatstvo vjerovanja.

- U vremenu kada naša Vlada šalje u Sabor prijedlog zakona po kojemu bi svećenik ispovjednik bio dužan svjedočiti o onome što je čuo na svetoj ispovijedi, potrebno je reći da je taj prijedlog ili znak potpunoga nepoznavanja principa naših stavova u vezi svete ispovjedne tajne, ili je znak bezbožnog pristupa našim kršćanskim svetinjama. Ili možda misle da - kao što su ljudi inače vrlo prevrtljivi, a političari posebno(!) - da to isto treba učiniti i Katolička vjera kad je riječ o snažnoj praksi ispovjedne tajne! Gospodo u Saboru, dobro promislite! Većina vas je krštena, većina vas barem djelomično zna o čemu je riječ! Ne izazivajte buru i oluju! - poručio je biskup Štambuk, sugerirajući vjernicima da slijede primjer rimskog vojnika i mučenika sv. Teodora, odnosno da se ne pokolebaju u onome što znaju da je ispravno, ljudski korektno i kršćanski dragocijeno.

 

Tekst i slika: Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:52