StoryEditorOCM
Dalmacijaakcija

Solin smanjio troškove legalizacije za 2 tisuće zgrada

Piše PSD.
23. listopada 2012. - 16:59
Solinsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o komunalnom doprinosu kojom se smanjuju troškovi legalizacije za oko 2000 zgrada na solinskome području, izvijestio je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

Dodao je kako će se u idućih mjesec dana ta odluka obrazlagati po svim mjesnim odborima kako bi se vlasnici nelegaliziranih zgrada pravodobno prijavili za njihovu legalizaciju po sniženim cijenama.

"Radi se, pretežito, o objektima koji su građeni prije 20 ili 30 godina te očekujemo da će veliki broj njihovih vlasnika zatražiti legalizaciju", rekao je dogradonačelnik Dalibor Ninčević.

Pročelnica solinskoga Upravnog odjela za komunalije, građevinarstvo i uređenje prostora Sanja Samardžija istaknula je da je ta odluka donesena u duhu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je stupio na snagu u kolovozu ove godine.

Objašnjavajući odluku, istaknula je da će se za 30 posto umanjiti komunalni doprinos za legalizaciju stambenih i stambeno-poslovnih zgrada veličine do 700 kubičnih metara, za građevine veličine između 700 i 1200 kubičnih metara taj će se doprinos umanjiti za 20 posto, a za zgrade veće od 1200 kubičnih metera nema popusta pri legalizaciji.

"Uveden je i dodatni popust od 20 posto za legalizaciju građevine u drugoj solinskoj zoni, koja obuhvaća područje izvan središta grada, a ako objekti u toj zoni nemaju kanalizaciju, uvodi se još 20 posto popusta za legalizaciju objekta", objasnila je Samardžija. Po njezinim riječima, "plaćanja komunalnog doprinosa oslobođen je invalid Domovinskog rata, i to za 120 metara kubičnih po svakom članu obitelji, a hrvatski branitelj oslobođen je plaćanja iznosa za 60 metara kubičnih po svakom članu obitelji".

"Odlukom solinskoga Gradskog vijeća omogućava se i obročno plaćanje komunalnog doprinosa za stambene objekte do 24 mjesečna obroka, a ako se plaća jednokratno, popust iznosi 10 posto. Radi poticanja gospodarske aktivnosti, ovom odlukom se smanjuje i jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za isključivo poslovne zgrade sa 138 kuna na 120 kuna po kubičnome metru, a za proizvodne zgrade sa 100 na 80 kuna po kubičnome metru", rekla je Sanja Samardžija.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 17:43