stdClass Object ( [id] => 148608 [title] => Veleposlanik Azerbajdžana: Ne možete imati turizam i kompliciran vizni režim [alias] => veleposlanik-azerbajdzana-ne-mozete-imati-turizam-i-kompliciran-vizni-rezim [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Među najnovijim članovima diplomatske zajednice u Hrvatskoj je veleposlanstvo Azerbajdžana u Zagrebu. I ta je država ove godine proslavila 20. obljetnicu svoje nezavisnosti kao i Hrvatska, a devetomilijunska republika jedna je od najatraktivnijih poslovnih destinacija jer ima velik ekonomski rast, nema financijsku krizu, a i njezino bogatstvo prirodnim resursima svrstava je visoko na ljestivici poželjnih poslovnih partnera.
Azerbajdžan je kao prva demokratska, sekularna republika islamskog svijeta uspostavljena 1918. godine, međutim, samo dvije godine poslije, inkorporirana je u SSSR. Međunarodna zajednica još uvijek ima određene zamjerke na demokratski sustav i zaštitu ljudskih prava u Azerbajdžanu, međutim, ekonomski odnosi s Europskom unijom na izuzetno su visokoj razini.

Državni vrh prihvatio je obvezu da će izvršiti potrebne demokratske reforme.
Hrvatska i Azerbajdžan uspostavili su diplomatske odnose 1995. godine; u Bakuu je otvoren ured Bruketa&Žinić koji vodi Helena Rosandić, a u odbojkaškom klubu “Rabit” igra Mirela Delić, poznata i kao djevojka Ivana Balića...

Prvi azerbajdžanski veleposlanik koji vodi ambasadu u Hrvatskoj je Kamil Khasiyev, vrlo ugledni diplomat koji je prije vodio azerbajdžansku misiju pri NATO savezu.

Zašto je Azerbajdžan odlučio otvoriti veleposlanstvo u Hrvatskoj? Po čemu vam je naša zemlja zanimljiva?

- Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana oduvijek su bili jako, jako dobri... Odlučili smo da je vrijeme da otvorimo veleposlanstvo u Zagrebu jer smatramo Hrvatsku liderom ove regije, zemljom u kojoj ima jako puno ekonomskog potencijala, a ujedno državom koja je vrlo ugodna, privlačna za posjet i k tome s nama ima jako dobre odnose.

Što su vaši prioriteti? Ako su politički odnosi odlični, uvijek ostaje pitanje ekonomske suradnje. Što tu namjeravate postići?

- Prognoze su dobre. Dogovaramo s Uredom predsjednika Ive Josipovića mogućnost njegova posjeta Azerbajdžanu jer mu je naš predsjednik Ilham Aliyev uputio poziv da dođe u službeni posjet. S hrvatskom stranom dogovaramo da se istovremeno organizira i zajednički poslovni forum hrvatskih i azerbajdžanskih kompanija. Azerbajdžan je u 2010. godini bio jedan od najvećih dobavljača nafte u Hrvatskoj.

Magnet za strane investicije

Je li turizam jedna od grana za koje postoji interes s azerbajdžanske strane?

- Naravno. Naše dvije zemlje imaju puno sličnosti. I Azerbajdžan ima veliki turistički potencijal i zato želimo organizirati odlazak hrvatskih turističkih kompanija u Azerbajdžan kako bi oni predstavili svoje mogućnosti. Nisam prije toga bio u tolikoj mjeri svjestan, ali Hrvatska je vrlo poznata u našoj zemlji kao država koja je poželjna za odmor. Zbog tog interesa i mogućnosti suradnje, važno je da olakšamo i vizni režim između naših dviju država. Ako želite razvijati veze, a naročito u turizmu, morate imati jednostavniji vizni režim. Trenutačno naši državljani moraju imati vize za dolazak u Hrvatsku, a vize mogu dobiti u hrvatskom veleposlanstvu u Turskoj, u Ankari, koje pokriva Azerbajdžan. To je dosta nepraktično jer je daleko od Bakua. No, otkada smo u Hrvatskoj, naišli smo na razumijevanje da se pitanje viza počne rješavati.

Kako ste uspjeli izbjeći financijsku krizu i imati gospodarski rast? Kako to da vi ulažete u vremenima kada to rijetki čine?

- Svi žele biti poslovno prisutni u Azerbajdžanu jer smo stvorili vrlo povoljnu klimu za strane ulagače i od 2003. uspjeli privući strane investicije u visini od 70 milijardi američkih dolara. Od 2003. do 2010. naš se BDP per capita povećao pet puta. No, ne želimo se razvijati samo u jednom pravcu, ne želimo sve temeljiti samo na plinu i nafti. Namjeravamo se usmjeriti na razvoj teške industrije, poljoprivrede, turizma, infrastrukturu... Radimo na novom željezničkom pravcu između Azerbajdžana, Gruzije i Turske.

‘Mi smo i istok i zapad’

Imate dobro odnose u ekonomskom segmentu s Europskom unijom, članovi ste Vijeća Europe. No, s obzirom na vašu geografsku određenost, kako se želite međunarodno pozicionirati? Kako se želite definirati? Kao dio Euroazije, srednje Azije?

- Nas s Europom vezuje to što dijelimo i želimo dijeliti zajedničke europske vrijednosti. Puno smo postigli u tom smislu. Europa je za nas prioritet. I EU je za nas zainteresiran, naročito u dijelu energetike. Postoji čitav niz projekta koje je EU pokrenuo kako bi se plin iz Kaspijskog mora dopremio do europskog tržišta. No, Azerbajdžan ne želi biti samo benzinska stanica EU-a, nego želimo biti partner i bliski prijatelj Europe. Mi smo na raskrižju istoga i zapada, ali i sjevera i juga. Imamo jake veze prema muslimanskim zemljama, azijskim državama, ali i prema zapadu. Zato možemo biti most koji bi trebao pomoći da se olakša dijalog istoka i zapada ili takozvani dijalog među civilizacijama. Mi smo dio obaju svjetova.

Bili ste veleposlanik vaše zemlje pri NATO-u u Bruxellesu. Kakva je vaša pozicija prema Savezu?

- NATO nam je važan partner zbog izgradnje sigurnosne arhitekture. Mi nemamo cilj postati članicom, ali smo smatrali da bismo suradnjom mogli pridonijeti euroatlantskoj sigurnosti, možemo sudjelovati u operacijama očuvanja mira i tako sudjelujemo u misiji ISAF-a u Afganistanu te u KFOR-u, unatoč činjenici da je i dio našeg teritorija pod okupacijom.

U kakvim ste odnosima s Rusijom? Vladimir Putin ima velike ekonomske planove za zemlje bivše članice SSSR-a, među kojima ste i vi?

- S Rusijom smo u dobrim odnosima. Bilo je problema, ali i to smo prevladali. Zapravo, uspjeli smo dogovoriti demarkaciju podmorja Kaspijskog jezera na sjeveru, međudržavnu granicu... Ne planiramo biti dijelom organizacija ili projekata koji podrazumijevaju nadnacionalne strukture. Isto je i s EU-om. To se protivi našem Ustavu. Mi smo članica pokreta nesvrstanih i ne možemo ulaziti ni u kakve političke ili vojne alijanse.

bisera lušić
snimio bruno konjević/cropix

O Eurosongu

Budući da ste pobijedili na Eurosongu, dogodine će se cijeli europski svijet show businessa baviti Azerbajdžanom pa će možda i taj spektakl pomoći da se više toga o vašoj zemlji sazna?

- Točno, ali to je samo jedan događaj. Mi trebamo raditi na svakodnevnoj razini. Namjeravamo izdati knjige na hrvatskom jeziku, namjeravamo organizirati koncerte i izložbe... Znate, mada nismo susjedi, mi i Hrvati imamo dosta toga zajedničkog. Imamo sličan mentalitet, možda ga možemo nazvati “južnjački”. Nije nam teško razumjeti jedni druge.

Supruga

Kakva je sada situacija u Nagorno Karabahu?

- Konflikt s Armenijom počeo je 1988. i u to su vrijeme obje zemlje još bile članice SSSR-a. Armenija je pokazala da ima pretenzije na teritorijalni integritet Azerbajdžana, zahtijevajući da se regija Nagorno Karabah priključi Armeniji, koja je okupirala tu regiju i okolna područja. Oko milijun Azerbajdžanaca moralo je otići i postali su izbjeglice. Obitelj moje žene je iz tog područja koje je pod okupacijom. Morali su bježati i to je bilo strašno iskustvo za njih... Pregovori traju već godinama, ali i dalje Armenija ne pokazuje konstruktivnost i spremnost da se taj sukob riješi mirno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je poželjna  za odmor, ali morate imati jednostavniji vizni režim. Naši državljani moraju imati vize za Hrvatsku, a mogu ih dobiti u vašem veleposlanstvu u Turskoj, što je dosta nepraktično, kaže Khasiyev, uvjeren u skoro poboljšanje odno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kamil khasiyev O SLIČNOM, ‘JUŽNJAČKOMe’ MENTALITETU I SVE BOLJoj suradnji između dviju zemalja, koja se dosad temeljila uglavnom na našem UVOZU NAFTE IZ OVE ČLANICE POKRETA NESVRSTANIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-11-13 17:21:29 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-11-14 09:20:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-11-13 23:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3722 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/11/13/Panorama/KHASLYEV_AZERBEJDZAN7-04111.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x488" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7971495 Threads: 5 Questions: 1591967767 Slow queries: 4864117 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112329004 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/veleposlanik-azerbajdzana-ne-mozete-imati-turizam-i-kompliciran-vizni-rezim-148608 [printLink] => /vijesti/svijet/veleposlanik-azerbajdzana-ne-mozete-imati-turizam-i-kompliciran-vizni-rezim-148608?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 136026 [name] => kamilkhasiyev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kamilkhasiyev [link] => /tag/kamilkhasiyev ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je poželjna  za odmor, ali morate imati jednostavniji vizni režim. Naši državljani moraju imati vize za Hrvatsku, a mogu ih dobiti u vašem veleposlanstvu u Turskoj, što je dosta nepraktično, kaže Khasiyev, uvjeren u skoro poboljšanje odno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kamil khasiyev O SLIČNOM, ‘JUŽNJAČKOMe’ MENTALITETU I SVE BOLJoj suradnji između dviju zemalja, koja se dosad temeljila uglavnom na našem UVOZU NAFTE IZ OVE ČLANICE POKRETA NESVRSTANIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veleposlanik Azerbajdžana: Ne možete imati turizam i kompliciran vizni režim [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-13-33-49-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/11/13/Panorama/KHASLYEV_AZERBEJDZAN7-04111.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/11/13/Panorama/KHASLYEV_AZERBEJDZAN7-04111.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Među najnovijim članovima diplomatske zajednice u Hrvatskoj je veleposlanstvo Azerbajdžana u Zagrebu. I ta je država ove godine proslavila 20. obljetnicu svoje nezavisnosti kao i Hrvatska, a devetomilijunska republika jedna je od najatraktivnijih poslovnih destinacija jer ima velik ekonomski rast, nema financijsku krizu, a i njezino bogatstvo prirodnim resursima svrstava je visoko na ljestivici poželjnih poslovnih partnera.
Azerbajdžan je kao prva demokratska, sekularna republika islamskog svijeta uspostavljena 1918. godine, međutim, samo dvije godine poslije, inkorporirana je u SSSR. Međunarodna zajednica još uvijek ima određene zamjerke na demokratski sustav i zaštitu ljudskih prava u Azerbajdžanu, međutim, ekonomski odnosi s Europskom unijom na izuzetno su visokoj razini.

Državni vrh prihvatio je obvezu da će izvršiti potrebne demokratske reforme.
Hrvatska i Azerbajdžan uspostavili su diplomatske odnose 1995. godine; u Bakuu je otvoren ured Bruketa&Žinić koji vodi Helena Rosandić, a u odbojkaškom klubu “Rabit” igra Mirela Delić, poznata i kao djevojka Ivana Balića...

Prvi azerbajdžanski veleposlanik koji vodi ambasadu u Hrvatskoj je Kamil Khasiyev, vrlo ugledni diplomat koji je prije vodio azerbajdžansku misiju pri NATO savezu.

Zašto je Azerbajdžan odlučio otvoriti veleposlanstvo u Hrvatskoj? Po čemu vam je naša zemlja zanimljiva?

- Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana oduvijek su bili jako, jako dobri... Odlučili smo da je vrijeme da otvorimo veleposlanstvo u Zagrebu jer smatramo Hrvatsku liderom ove regije, zemljom u kojoj ima jako puno ekonomskog potencijala, a ujedno državom koja je vrlo ugodna, privlačna za posjet i k tome s nama ima jako dobre odnose.

Što su vaši prioriteti? Ako su politički odnosi odlični, uvijek ostaje pitanje ekonomske suradnje. Što tu namjeravate postići?

- Prognoze su dobre. Dogovaramo s Uredom predsjednika Ive Josipovića mogućnost njegova posjeta Azerbajdžanu jer mu je naš predsjednik Ilham Aliyev uputio poziv da dođe u službeni posjet. S hrvatskom stranom dogovaramo da se istovremeno organizira i zajednički poslovni forum hrvatskih i azerbajdžanskih kompanija. Azerbajdžan je u 2010. godini bio jedan od najvećih dobavljača nafte u Hrvatskoj.

Magnet za strane investicije

Je li turizam jedna od grana za koje postoji interes s azerbajdžanske strane?

- Naravno. Naše dvije zemlje imaju puno sličnosti. I Azerbajdžan ima veliki turistički potencijal i zato želimo organizirati odlazak hrvatskih turističkih kompanija u Azerbajdžan kako bi oni predstavili svoje mogućnosti. Nisam prije toga bio u tolikoj mjeri svjestan, ali Hrvatska je vrlo poznata u našoj zemlji kao država koja je poželjna za odmor. Zbog tog interesa i mogućnosti suradnje, važno je da olakšamo i vizni režim između naših dviju država. Ako želite razvijati veze, a naročito u turizmu, morate imati jednostavniji vizni režim. Trenutačno naši državljani moraju imati vize za dolazak u Hrvatsku, a vize mogu dobiti u hrvatskom veleposlanstvu u Turskoj, u Ankari, koje pokriva Azerbajdžan. To je dosta nepraktično jer je daleko od Bakua. No, otkada smo u Hrvatskoj, naišli smo na razumijevanje da se pitanje viza počne rješavati.

Kako ste uspjeli izbjeći financijsku krizu i imati gospodarski rast? Kako to da vi ulažete u vremenima kada to rijetki čine?

- Svi žele biti poslovno prisutni u Azerbajdžanu jer smo stvorili vrlo povoljnu klimu za strane ulagače i od 2003. uspjeli privući strane investicije u visini od 70 milijardi američkih dolara. Od 2003. do 2010. naš se BDP per capita povećao pet puta. No, ne želimo se razvijati samo u jednom pravcu, ne želimo sve temeljiti samo na plinu i nafti. Namjeravamo se usmjeriti na razvoj teške industrije, poljoprivrede, turizma, infrastrukturu... Radimo na novom željezničkom pravcu između Azerbajdžana, Gruzije i Turske.

‘Mi smo i istok i zapad’

Imate dobro odnose u ekonomskom segmentu s Europskom unijom, članovi ste Vijeća Europe. No, s obzirom na vašu geografsku određenost, kako se želite međunarodno pozicionirati? Kako se želite definirati? Kao dio Euroazije, srednje Azije?

- Nas s Europom vezuje to što dijelimo i želimo dijeliti zajedničke europske vrijednosti. Puno smo postigli u tom smislu. Europa je za nas prioritet. I EU je za nas zainteresiran, naročito u dijelu energetike. Postoji čitav niz projekta koje je EU pokrenuo kako bi se plin iz Kaspijskog mora dopremio do europskog tržišta. No, Azerbajdžan ne želi biti samo benzinska stanica EU-a, nego želimo biti partner i bliski prijatelj Europe. Mi smo na raskrižju istoga i zapada, ali i sjevera i juga. Imamo jake veze prema muslimanskim zemljama, azijskim državama, ali i prema zapadu. Zato možemo biti most koji bi trebao pomoći da se olakša dijalog istoka i zapada ili takozvani dijalog među civilizacijama. Mi smo dio obaju svjetova.

Bili ste veleposlanik vaše zemlje pri NATO-u u Bruxellesu. Kakva je vaša pozicija prema Savezu?

- NATO nam je važan partner zbog izgradnje sigurnosne arhitekture. Mi nemamo cilj postati članicom, ali smo smatrali da bismo suradnjom mogli pridonijeti euroatlantskoj sigurnosti, možemo sudjelovati u operacijama očuvanja mira i tako sudjelujemo u misiji ISAF-a u Afganistanu te u KFOR-u, unatoč činjenici da je i dio našeg teritorija pod okupacijom.

U kakvim ste odnosima s Rusijom? Vladimir Putin ima velike ekonomske planove za zemlje bivše članice SSSR-a, među kojima ste i vi?

- S Rusijom smo u dobrim odnosima. Bilo je problema, ali i to smo prevladali. Zapravo, uspjeli smo dogovoriti demarkaciju podmorja Kaspijskog jezera na sjeveru, međudržavnu granicu... Ne planiramo biti dijelom organizacija ili projekata koji podrazumijevaju nadnacionalne strukture. Isto je i s EU-om. To se protivi našem Ustavu. Mi smo članica pokreta nesvrstanih i ne možemo ulaziti ni u kakve političke ili vojne alijanse.

bisera lušić
snimio bruno konjević/cropix

O Eurosongu

Budući da ste pobijedili na Eurosongu, dogodine će se cijeli europski svijet show businessa baviti Azerbajdžanom pa će možda i taj spektakl pomoći da se više toga o vašoj zemlji sazna?

- Točno, ali to je samo jedan događaj. Mi trebamo raditi na svakodnevnoj razini. Namjeravamo izdati knjige na hrvatskom jeziku, namjeravamo organizirati koncerte i izložbe... Znate, mada nismo susjedi, mi i Hrvati imamo dosta toga zajedničkog. Imamo sličan mentalitet, možda ga možemo nazvati “južnjački”. Nije nam teško razumjeti jedni druge.

Supruga

Kakva je sada situacija u Nagorno Karabahu?

- Konflikt s Armenijom počeo je 1988. i u to su vrijeme obje zemlje još bile članice SSSR-a. Armenija je pokazala da ima pretenzije na teritorijalni integritet Azerbajdžana, zahtijevajući da se regija Nagorno Karabah priključi Armeniji, koja je okupirala tu regiju i okolna područja. Oko milijun Azerbajdžanaca moralo je otići i postali su izbjeglice. Obitelj moje žene je iz tog područja koje je pod okupacijom. Morali su bježati i to je bilo strašno iskustvo za njih... Pregovori traju već godinama, ali i dalje Armenija ne pokazuje konstruktivnost i spremnost da se taj sukob riješi mirno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/veleposlanik-azerbajdzana-ne-mozete-imati-turizam-i-kompliciran-vizni-rezim-148608 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c07753f0d3d16e4336c944652a6774992b2150ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veleposlanik+Azerbajd%C5%BEana%3A+Ne+mo%C5%BEete+imati+turizam+i+kompliciran+vizni+re%C5%BEim&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fveleposlanik-azerbajdzana-ne-mozete-imati-turizam-i-kompliciran-vizni-rezim-148608 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fveleposlanik-azerbajdzana-ne-mozete-imati-turizam-i-kompliciran-vizni-rezim-148608 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je poželjna  za odmor, ali morate imati jednostavniji vizni režim. Naši državljani moraju imati vize za Hrvatsku, a mogu ih dobiti u vašem veleposlanstvu u Turskoj, što je dosta nepraktično, kaže Khasiyev, uvjeren u skoro poboljšanje odno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kamil khasiyev O SLIČNOM, ‘JUŽNJAČKOMe’ MENTALITETU I SVE BOLJoj suradnji između dviju zemalja, koja se dosad temeljila uglavnom na našem UVOZU NAFTE IZ OVE ČLANICE POKRETA NESVRSTANIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetKamil khasiyev O SLIČNOM, ‘JUŽNJAČKOMe’ MENTALITETU I SVE BOLJoj suradnji između dviju zemalja, koja se dosad temeljila uglavnom na našem UVOZU NAFTE IZ OVE ČLANICE POKRETA NESVRSTANIH

Veleposlanik Azerbajdžana: Ne možete imati turizam i kompliciran vizni režim

Piše PSD.
14. studenog 2011. - 00:27
Među najnovijim članovima diplomatske zajednice u Hrvatskoj je veleposlanstvo Azerbajdžana u Zagrebu. I ta je država ove godine proslavila 20. obljetnicu svoje nezavisnosti kao i Hrvatska, a devetomilijunska republika jedna je od najatraktivnijih poslovnih destinacija jer ima velik ekonomski rast, nema financijsku krizu, a i njezino bogatstvo prirodnim resursima svrstava je visoko na ljestivici poželjnih poslovnih partnera.
Azerbajdžan je kao prva demokratska, sekularna republika islamskog svijeta uspostavljena 1918. godine, međutim, samo dvije godine poslije, inkorporirana je u SSSR. Međunarodna zajednica još uvijek ima određene zamjerke na demokratski sustav i zaštitu ljudskih prava u Azerbajdžanu, međutim, ekonomski odnosi s Europskom unijom na izuzetno su visokoj razini. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:33