StoryEditorOCM
Dalmacijasvjetski prvaci u spašavanju

Bespilotna letjelica u Blackom polju uspjela pronaći izgubljene strance

Piše PSD.
22. prosinca 2014. - 21:56
Idilična dolina podno sjeverne padine Kozjaka, a nasred sveg toga raja seoce od samo par kućeraka, Blaca mu je ime. I upravo su se tu dvojica turista odlučila prošetati, ne osvrćući se na opasnosti koje taj krajolik krije svojem pitomom izgledu unatoč. Ta su dvojica šetača nestala, obitelj je u pomoć pozvala Hrvatsku gorsku službu spašavanja i oni su se odazvali kako samo oni znaju: u trenu, i to njih pedeset.

Kad Omar nanjuši

– Na raspolaganju imamo bespilotnu letjelicu dron, motorni paraglajder, GPS-ove, pse, konje, sve kako bismo ovom pokaznom vježbom još jednom prošli sve tehnike – srušio nam je koncepciju napete priče voditelj akcije “Blaca 14” Dalibor Bjelić.

– Preko IPA projekta kupili smo dva motorna paraglajdera, ovaj stroj može u potrazi mijenjati sigurno 50 ljudi. Nismo ga još koristili u radu, ali odradili smo vježbe i spremni smo – kazao nam je Stipe Grgo Gulić, jedan od troje HGSS-ovaca koji su piloti jedrilice.

Zbog refula bure, koja se bezobrazno svako malo otimala od Kozjaka i udarala po ljudima u crvenom, nije bilo ni mjesto ni vrijeme za probni let paraglajderom. No, zato se dron pokazao u pravom svjetlu, zujao je, letio, pretraživao Blacko polje, sve u potrazi za “stradalima”. Troipolgodišnji je Omar pronašao prvog izgubljenog stranca, nanjušio ga je dok si reko “keks”, pseći, naravno. A kako i ne bi kad je do sada sudjelovao u stotinjak potraga, onih pravih, i pronašao tri čovjeka, nažalost, već mrtva...

– Prvi put u Europi službeno pokazujemo konjički potražni tim – ponosno nam je kazala Irina Stajčić, voditeljica Ureda HGSS-a.

Josip Čikeš sa svojom Dorom i Zoran Mihanović s Lastom tragat će za izgubljenima. Prednost konjičke pretrage je višestruka: može ići na teren koji je automobilu nepristupačan, čovjek se ne umara, a ima bolji i viši pregled, može se nositi više opreme, a može poslužiti i kao transport za ozljeđene – nabrojila nam je Irina.

Kakva bi to vježba GSS-a bila da nismo pročavrljali s legendarnim Stipom Božićem? Zanimalo nas je javljaju li im se ljudi koji su i sami željni da postanu dijelom ove plemenite organizacije, ove utvrde dobrih ljudi.

– Mi smo ti koji biraju! Obilazimo klubove, društva, udruge, tražimo tko je za nas, po kvaliteti, sposoban za rad u timu, tko je dobar alpinist, dobar speleolog, i uz to voljan proći trogodišnju obuku – nabraja Stipe.

Trogodišnja obuka

Susreli smo i prvoga među jednakima – Vinka Prizmića. Za svoje ljude on ima samo riječi hvale. Zaslužili su, nemamo tome što dodati.

– Svjetski smo provajderi broj jedan za obuku u spašavanju na divljim i brzim vodama. Već u ponedjeljak smo na Cetini, s novom grupom kolega iz Crne Gore – kaže nam Prizmić.

Naši su spasioci pronašli obje žrtve, akcija je bila organizirana kao prava, od zapovjedničkog vozila, preko koordinacije, GPS-ova, letjelica i sto čuda.

Da nije bilo one bure s početka priče, bio bi to spektakl za gledanje. Baš kao što je u svakom slučaju bio spektakl za dušu. Dubok naklon svim tim ženama i muškarcima u crvenom. Respect!

Milena Budimir
Snimio Jakov Prkić / cropix

Deset minuta nakon poziva

Nakon poziva u pomoć splitskim je GSS-ovcima dovoljno samo desetak minuta da se nađu na okupu! U svakom slučaju, ovisno o težini situacije – odmah je na raspolaganju prva grupa od dvadeset potpuno opremljenih i spremnih ljudi. Što reći nego: kapa do poda!

Astral naslijedio Meg

Astral, dvomjesečni psić, tek je krenuo u trening, presladak je i pun energije, no uskoro će i on biti spreman poći u akciju. Dok se Astral školuje, mi smo upoznali jednu dostojanstvenu umirovljenicu, Meg joj je ime i 13 je godina stara.

– Nije ona više za akcije, kukovi i zglobovi više joj ne služe kao nekada, a sudjelovala je u bezbroj akcija, dva je čovjeka pronašla – nabraja nam HGSS-ovac Srećko Gregov, u čijem domu Meg provodi umirovljeničke dane.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:56