StoryEditorOCM
DalmacijaZAVIČAJNI ZBORNIK

Predstavljen 'Tusculum': od antike do naših dana

Piše PSD.
1. rujna 2015. - 20:23
Mnoga poglavlja solinske priče, i ona koja se dotiču povijesti i ona koja govore o sadašnjosti, razasuta su diljem Hrvatske i svijeta u brojnim knjigama i časopisima. Nakana je ovoga časopisa vratiti svome izvorištu - Solinu - barem djelić te vječne priče - poručili su prilikom predstavljanja časopisa za solinske teme "Tusculum" iz Doma kulture "Zvonimir", koji je nakladnik i ovog, osmog sveska.

Sadržaj je, kao i uvijek, bogat brojnim temama, među kojima su i one vezane za bogatu salonitansku baštinu, solinske utvrde i kule kao što je Gradina, vranjičke Buliće, gdje se, među ostalim, posebno govori i o njihovim istaknutim pojedincima poput znamenitog don Frane Bulića.

U "Tusculumu" se može pročitati i rad o pravilima Bratovštine Presvetoga Otajstva u Klisu, o tradiciji solinskih pučkih crkvenih napjeva u Velikome tjednu, kao i pjesniku Stjepanu Benzonu, tekstopiscu kojega najčešće pamte po nekim našim najpoznatijim šlagerima i baladama što odavno, kako je istakao i autor, postaše narodne pjesme poput Bodulske balade ("More naše plavo, sve nam želje znaš...") ili Dalmatinske elegije...

Energija se pojačava...

Autori progovaraju i o odrazu dramatičnih zbivanja u Prvom svjetskom ratu na Solin kao malu patrijarhalnu seosku sredinu, o planiranoj radničkoj stambenoj koloniji u Solinu 1949. godine koja je uzrokovala tada prijepore zbog konfliktnog preklapanja s arheološkom baštinom te u konačnici nije realizirana, a časopis zaključuje tekst o istraživačkom projektu revitalizacije napuštenoga tupinoloma u Majdanu.

"Tusculum" su predstavili arheolog dr. sc. Dino Demicheli s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te povjesničar umjetnosti dr. sc. Joško Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti Centar "Cvito Fisković" u Splitu, koji su poželjeli još mnogo brojeva ovog časopisa. Solinski kroničar i publicist Marko Matijević, inače urednik ovog časopisa, pobrojio je kako je u ovom svesku sudjelovalo 18 autora s 14 radova koje je usmjeravalo 20 recenzenata i 29 recenzija. Radovi su iz područja arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, povijesti arheologije, glazbe, književnosti, te arhitekture, protežu se od antike preko srednjega vijeka do današnjih dana, a neki promišljaju i bližu budućnost - rekao je.



- Objavljivanje ovog časopisa godinu za godinom, svojevrsnog zavičajnog zbornika kakvog smo poznavali na Korčuli, Hvaru, Braču... s kompleksnim temama, zaslužuje samo čestitke, jer, nažalost, malo je takvih znanstvenih časopisa u Hrvatskoj. Dobrim dijelom ta energija koja se ugasila ovdje se samo pojačava - zaključio je dr. sc. Joško Belamarić.


MIA SESARTIĆ
FOTO: B. VUKIČEVIĆ / CROPIX

Osamnaest autora

U ovom svesku “Tusculuma” pisali su tako: Dražen Maršić, Ivan Matijević, Bernard Dukić, Dino Demicheli, Vedran Katavić, Ana Sunko Katavić i Tomislav Jerončić, Arsen Duplančić, Ivan Alduk, Ivan Grubišić, Milan Ivanišević, Mirko Jankov, Stanko Piplović, Dujmo Žižić, Ante Lalić, Vladimir Lončarević, Antonija Eremut, te Hrvoje Bartulović.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:25