StoryEditorOCM
DalmacijaMAĐARSKA KAPLJICA

Tokajac ‘poplavio’ Supetar

Piše PSD.
13. lipnja 2015. - 19:04
Ako je početkom godine ono u Tokaju bilo vjenčanje, ovo je onda medeni mjesec – nasmijao se dobro raspoloženi Siku Lorant, zamjenik gradonačelnika Tokaja, na otvaranju prvih Dana Tokaja i tokajskih vina u Supetru. Naime, početkom godine izaslanstvo grada Supetra posjetilo je taj mađarski grad i s njihovim predstavnicima potpisalo Povelju o bratimljenju. Ovom prigodom, Tokaj se spustio na Brač, to jest, izaslanstvo na čelu s njihovim gradonačelnikom Postom Györgyjem i uz pratnju njegova zamjenika Loranta, ali i predstavnici Gradskog vijeća i tokajskih obrtnika, poduzetnika i bankara.
Svečano otvaranje održano je četvrtak u supetarskoj galeriji “Ivan Rendić” uz poslovni susret poduzetnika i i obrtnika grada Supetra i Tokaja. Na okruglom se stolu raspravljalo o mogućnostima suradnje Supetra, Brača i Tokaja.

Tokaj, jedna od najpoznatijih mađarskih vinskih regija, broji nešto više od četiri tisuće stanovnika, slično kao i grad Supetar. Slična im je turistička orijentiranost, koja je u Tokaju usmjerena na vinsku ponudu. No, ono što je okupljene predstavnike Brača najviše zanimalo jest činjenica kako je taj mali grad u proteklih 10 godina uspio dobiti značajna sredstva iz europskih fondova za izgradnju javne i kulturne infrastrukture.

– Uz pomoć novca iz Europske unije, u Tokaju smo izgradili amfiteatar, dom zdravlja, dom za starije. Ulagalo se oko 10 do 15 posto vlastita kapitala, dok su ostatak pokrivala sredstva iz Europske unije. Za naš sljedeći projekt, muzej vina, dobili smo 200 tisuća eura. Imamo mnogo iskustva s tim i mislim da vam možemo pružiti podosta savjeta. Zanima nas i rad vaših lokalnih akcijskih grupa, voljeli bismo čuti njihove probleme, projekte, ponuditi im savjete, s obzirom da mi u tome vrlo dobro funkcioniramo već neko vrijeme – kazao je Lorant.

– Supetar je nov u ovom području. S EU projektima počeli smo ove godine i riječ je o projektima nadogradnje vrtića, izgradnje zgrade DVD-a. Do sada smo sredstva povlačili uglavnom iz nacionalnih fondova. Mislim da je Tokaj odličan primjer kako dobro iskoristiti sve mogućnosti. Neiskustvo na ovom području nije, čini mi se, samo problem Supetra, problem je otoka općenito – potvrđuje Ivana Marković, supetarska gradonačelnica, izdvojivši tvornicu za preradu ribe “Sardina” iz Postira koja odstupa od te prakse.

Predstavnici Tokaja navodili su i uspješne primjere poticanja poduzetništva i obrtništva, poput dodjele gradskog prostora tekstilnoj industriji u nastojanju stvaranja novih radnih mjesta, ali i suradnje sa školama kako bi se obučio potreban kadar.

Ono što Supetar, pak, može ponuditi Tokaju, a složni su u tome svi predstavnici toga grada na održanom sastanku, smjernice su i iskustvo kako se bolje turistički pozicionirati i unaprijediti svoju turističku ponudu. Ova poznata vinska regija turistički je najprivlačnija domaćim gostima, zatim Poljacima i Slovacima. Riječ je, uglavnom, o jednodnevnim izletima, poglavito za vrijeme dvaju festivala vina, koja okupe i do 20 tisuća ljubitelja dobre kapljice.
Te dobre kapljice Supetrani će imati priliku kušati u subotu navečer, tijekom malog prezentacijskog sajma tokajskih vina na supetarskoj rivi. A kušat će pritom neka od najboljih vina iz svjetski poznate tokajske vinske regije koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine.

ivana gospodnetić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:04