StoryEditorOCM
Dalmacijaskup nezavisnih

Kovačić: Omogućite nam da dovršimo posao!

Piše PSD.
4. ožujka 2015. - 21:07
Predizborni skupovi najvećih omiških političkih rivala, „Nezavisne liste Ivana Kovačića“ i HDZ-a, koji su se u isto vrijeme odvijali niti stotinu metara jedan od drugog, bili su u srijedu glavna tema u gradu na Cetini.

Koliko će tko privući članova, hoće li biti sukoba, raspredalo se čitav dan po kafićima i društvenim mrežama, a grad je u popodnevnim satima vrvio što pristašama Kovačićeve liste, što HDZ-ovcima, ali i brojnim znatiželjnicima koji nipošto nisu htjeli propustiti prvo javno odmjeravanje snaga za nedjeljne izbore.

Podijelio se tako Omiš u času na dvije struje, a prava mala Maginotova linija nalazila se na glavnoj gradskoj ulici Fošal, koja je fizički dijelila političke suparnike i preko koje su se Kovačićevi i HDZ-ovi pristaše mrko pogledavali, sve umanjujući brojku onih sa suprotne strane.

Prema očekivanjima, Kovačićev skup okupio je 400-injak građana kojima se na Trgu Stjepana Radića obratila impresivna lista govornika. Kovačićevu listu, naime, stigli su podržati brojni mu kolege iz čitave Dalmacije, te su okupljeni pljeskom redom pozdravljali predstavnike nezavisnih lista iz Dubrovnika, Metkovića, Splita, Sutivana, Zadvarja, Vrgorca, Imotskog i Zadra.

Led za govornicom prvi je probio Ivan Viđen, član Nezavisne liste „Zajedno za Grad“ iz Dubrovnika, a za govornicom su mu se pridružili i Ante Pranić, predsjednik Gradskog vijeća grada Vrgorca, Ante Rubeša, nezavisni vijećnik iz Zadra, dok je atmosferu posebno zagrijala Marijana Puljak koja je u svom govoru najavila pohod koalicije nezavisnih lista na parlamentarne izbore.

No, apsolutna zvijezda predizbornog skupa bio je ipak načelnik Općine Primošten Stipe Petrina koji je u sebi svojstvenom stilu obrušio na najveće stranke:

- Došli smo podržati vašeg gradonačelnika i našeg istomišljenika Ivana Kovačića koji će pobijediti usprkos katastrofalnom zakonu koji nam je nametnula ova politika velikih stranaka. On je svoj posao odradio pošteno i prema zakonu, njegovo je da predloži proračun, a, ako ga Gradsko vijeće ne usvoji, onda je valjda logično da se raspusti Vijeće! Zašto idemo u nove izbore za gradonačelnika i stvaramo duple troškove? – zapitao se Petrina.

Baš kao i svi ostali govornici, primoštenski načelnik najveći je pljesak zaradio riječima usmjerenim protiv najvećih političkih stranaka:

- Umjesto bogataši, zbog njih smo kontejneraši! Zato izađite na izbore, podržite nezavisne, a ako se to velikima ne sviđa – neka idu u povijest gdje im je i mjesto.

Nakon Petrine, mikrofon je preuzeo i budući lider koalicije nezavisnih stranaka, Božo Petrov, koji se u kratkom, ali emotivnom govoru okupljenima zahvalio što su mu svojim glasovima prije godinu i pol dana omogućili da upozna čovjeka kojeg je, kako je rekao, „već pri prvom susretu zavolio kao brata“.

Na samom kraju skupa na pozornicu je stupio i Ivan Kovačić koji je pristašama poručio:

- Stabilizirali smo gradske financije, vratili 15-ak milijuna kuna dugova, od našeg dolaska na vlast grad posluje pozitivno po prvi put u zadnjih 20 godina, prva smo vlast koja je kupovala nova zemljišta, a ne rasprodavala gradsku imovinu, dovršili smo projekt magistralnog cjevovoda, osigurali sredstva za vrtić u Kučićima koja su nam, zbog rušenja proračuna, sada propala.

- Mogao bih ovako nabrajati do sutra, ali neću. Dobili smo mandat na četiri godine, prekinuti smo u pola posla i sad je vrijeme da nam omogućite da posao završimo. Svi su govorili kako su oni izbori prije dvije godine bili referendumski. Za ili protiv Škaričića. Tada smo ga na izborima skinili, ali nismo ga se riješili. Sad je vrijeme da učinimo i taj korak i da se riješimo ne samo njega, nego i svih drugih ljudi koji su zagađivali omišku političku sferu posljednjih dvadesetak godina – zaključio je za kraj Kovačić i najavio borbu do posljednjeg glasa na nedjeljnim izborima.

Piše Marin Katušić
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:24