StoryEditorOCM
DalmacijaHUMANITARNI POGODAK

Njemački nogometaši daruju kninsku djecu

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 16:06

Djeca Knina ovih su dana dobila nogometne lopte i dresove klubova Bundeslige kao što su Bayern, Borussia, Stuttgart... No, to je samo dio jedne lijepe priče čiji začetnik je fra Nediljko Šabić iz Zmijavaca kod Imotskog, trenutačno župnik u Tučepima.

Ovaj poznati dobrotvor trideset godina radio je u mnogim župama u Njemačkoj pa je, stekavši brojne prijatelje među Nijemcima, u više navrata organizirao humanitarnu pomoć našim sugrađanima.

Najnoviji posao koji radi fra Nediljko više je nego zanimljiv. Naime, njegovo poznanstvo s Wolfgangom Watzkeom, predsjednikom humanitarne udruge DBF, udruge klubova Njemačkog nogometnog saveza, popularne Bundeslige, donijelo je djeci Knina vrlo vrijednu pomoć.

Imotski anđeo

- Da, dr. Watzke je jedan divan gospodin, vrlo utjecajan u Njemačkoj. Klubovi Bundeslige, kao i ostali nogometni klubovi Njemačkog nogometnog saveza, imaju svoju humanitarnu udrugu koja pomaže djeci cijeloga svijeta. Moja sreća, ali i sreća djece iz Knina koja dobivaju pomoć već petu godinu, zove se Dinko Aračić, naš zemljak iz Vinjana Gornjih kod Imotskog.

Čovjek humanitarac, imotski anđeo koji hoda svijetom, kojega zna cijela Njemačka, upoznao me s gospodinom Watzkeom. Dinko je i voditelj jednoga odjela velike humanitarne udruge Kinder Missionswerk die Sternsinger. Naš susret u Hrvatskoj prije pet godina donio je nešto zaista lijepo, a to je pomoć siromašnim učenicima iz Knina.

Svake godine ta djeca dobiju 6500 eura, zatim razne darove i ti novci su strogo namjenski. Kako bi se djeca normalno mentalno i fizički razvijala iz te pomoći plaćaju se mentori koji s njima rade dodatno, bilo u predmetima iz škole, bilo u izvanškolskim aktivnostima.

I ako jedno dijete pokaže napredak, bolje rezultate, njemu se povećava pomoć. Rekoh, donacija se strogo kontrolira pa, osim mene, na tom poslu radi i župnik župe svetoga Ante u Kninu fra Ivan Lukač, a nekoliko puta godišnje iz Njemačke nam dođu supervizori u kontrolu.

Sam predsjednik Watzke bio nam je tri puta u kontroli. Do sada u ovih pet godina sve je u skladu sa zacrtanim programom njemačkih donatora. Programom su obuhvaćena djeca siromašnih roditelja i tri studenta - priča nam fra Nediljko.

Dodatna nastava

Ovim programom dodatne nastave, objašnjava fra Nediljko, kvalitetnije se pristupa nastavi, rezultati kod učenika su vidljivi i gotovo je sigurno da će završetkom petogodišnjeg donatorskog ciklusa koji istječe ove godine, uslijediti novi. A, to je, kako kaže fra Nediljko Šabić, veliki uspjeh i dodaje:

- Postići povjerenje tako jake humanitarne udruge u kojoj novac daje jedan Bayern, Borussia, Stuttgart i drugi svjetski nogometni velikani, morate priznati da je za naše prilike nemjerljiv.

BRACO ĆOSIĆ

Bolja ocjena, više novca

Zanimljiv je i sustav nagrađivanja djece. Ako neki učenik nakon dodatnog rada s mentorima popravi ocjenu, recimo s dvojke na četvorku, a posebno peticu, odmah mu se uruči određena novčana potpora. Važi to i za nadarene učenike sportaše, pjevače, likovnjake...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:46