StoryEditorOCM
Dalmacijaanaliza

HDZ pobijedio i u Milanovićevim Glavicama

Piše PSD.
27. svibnja 2014. - 20:12
HDZ i partneri: HSS, HSP AS, BUS, ZDS i HDS, pobjednici su izbora za Europski parlament u Dalmaciji, čime su potvrdili da je područje od Zadra do Dubrovnika i dalje njihova glasačka utvrda. U Splitsko-dalmatinskoj županiji najviše glasova je osvojio HDZ 47,98 posto, dok je SDP-u pripalo 25,89 posto. Na trećem je mjestu Kujundžićev Savez za Hrvatsku sa 11, 7 posto.

Na HDZ-ovoj listi najviše je glasova zaslužila Ruža Tomašić iz HSP-a Ante Starčević. Ona je osvojila 27,42 posto, dok je HDZ-ovac Andrej Plenković osvojio 25 posto te Ivica Tolić 10 posto. Dubravka Šuica u Splitu je dobila samo 2,44 posto glasova. Na SDP-ovoj koalicijskoj listi dominirao je Tonino Picula s osvojenih 65,40 posto!

U Solinu je uvjerljiv bio HDZ s 57 posto, dok je SDP osvojio 17 posto. U Kaštelima je slavio HDZ s 54 posto, dok je SDP imao 17 posto. U Makarskoj je SDP iznio pobjedu s 42 posto, dok je HDZ-u pripalo 38 posto. U Trogiru je pobijedio HDZ s 42 posto, dok je SDP dobio 35 posto. U Imotskom je koalicija HDZ-a uzela 59,9 posto glasova, a drugi je Savez za Hrvatsku sa 27,18 posto. U Vrgorcu je HDZ-u pripalo 52,63 posto glasa, a SDP-u 30,27 posto glasova.

Picula uvjerljiv

SDP je doživio debakl i u Glavicama, rodnom selu Milanovićeva oca Stipe. Glavičani su glasovali na dva biračka mjesta. Na biralištu u Donjim Glavicama, gdje su i Milanovići, od upisanog 1691 birača glasovalo ih je 329 od čega je 317 glasačkih listića bilo važećih. HDZ s partnerima je dobio 162 glasa, a SDP 97 glasova. Na biralištu u Gornjim Glavicama SDP je prošao još lošije.

Od upisanih 1408 birača na izbore ih je izišlo 279, a 263 glasa bila su pravovaljana. Za HDZ i partnere glasalo je 138 birača, a za SDP 56. Na području svih 14 naselja grada Sinja HDZ je dobio 2348 glasova, a SDP 1171 glasa. Od SDP-ovaca najviše preferencijalnih glasova 522 dobio je Picula. S HDZ-ove liste vodeća 433 preferencijalna glasa dobila je Tomašić, slijedi je Plenković sa 415 glasova, a Sinjanin Ivan Sablić dobio je 348 preferencijalnih glasova.

I u Splitu je trijumfirao HDZ. Predsjednik gradskog odbora HDZ-a Petar Škorić nije krio zadovoljstvo porastom glasova koje je njegova stranka dobila u odnosu na lanjske izbore za Europski parlament.

- Prošle godine smo u Splitu dobili 31 posto glasova, a sada gotovo 40 posto. No, mi smo narasli više nego što to brojke pokazuju uzme li se u obzir činjenica da je izlaznost na izbore bila veća, jer je u Splitu glasovalo deset tisuća birača više. Uglavnom, dobili smo 6430 glasova više nego lani, što je rast od 8,18 posto, a SDP je pao za 9,36 posto - zadovoljan je rezultatima Škorić, koji poraz SDP-a i partnera ne vidi samo kao posljedicu loše Vladine politike i sve lošije gospodarske slike Hrvatske.

- Mislim da se i lokalna situacija preslikala na euroizbore, jer u godinu dana SDP-ova vlast nije napravila apsolutno ništa, niti je pokazala bilo kakvu viziju da u budućnosti napravi bilo što za boljitak građana.

Škorić nam je komentirao i iznenađujuće veliki broj glasova liste Savez za Hrvatsku.
- Vjerojatno su u pitanju zavičajni razlozi, jer je dr. Kujundžić iz ovoga kraja Hrvatske. I to su glasovi birača desne orijentacije, pa možemo zaključiti da je domoljubna opcija u Dalmaciji odnijela apsolutnu pobjedu! - radostan je Škorić. Što o svemu kaže njegov politički konkurent, predsjednik splitskog SDP-a i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar?

Premoćni trijumf

- Čestitam HDZ-u koji je osvojio najviše mandata, ali i ostalima koji su ušli u Europski parlament. Naravno da je rezultat SDP-a u cjelini mogao biti bolji, premda i s četiri mandata možemo biti relativno zadovoljni. To vrijedi i za Split gdje je SDP ipak ostvario rezultat iznad nacionalnog prosjeka - kazao je Baldasar.

Rezultati izbora su preslikani i na Zadar. Uz povećanu izlaznost od 23 posto (15.000 birača), HDZ je s partnerima uzeo 45,16 posto glasova (6597), SDP-ova koalicija 31,16 posto (4.552), dok je ORaH-u pripalo 1293 glasa ili 8,85 posto.

Slična priča s istim akterima odvijala se i na području Zadarske županije gdje se izborima odazvalo 22,90 posto birača (37.695), ali je ovdje pobjeda HDZ-a potpuna: osvojili su 52,14 posto (19.015), dok je SDP stao na 26,98 (9840), a ORaH je skupio 6,57 posto (2.396).

Jedina “gradska” pobjeda SDP-a zabilježena je u Obrovcu gdje su za tri posto bili jači od HDZ-a, vjerojatno zbog Milorada Pupovca i značajnog udjela Srba u Obrovcu.

-Zadar očito slijedi nacionalni trend, ljevica je u opadanju, a treće mjesto ORAH-a je posljedica razočaranje dijela birača SDP-a i pogotovo laburista koji su izgubili deset posto glasova. Izlaznost je bila veća u sredinama tradicionalno sklonima HDZ-u, pa je na treće mjesto u većini mjesta zaleđa skočio HDSSB kao “druga” desna lista ovih izbora - kaže dr. Sven Marcelić s Odjela sociologije zadarskog Sveučilišta.

-Veseli nas povećan postotak izlaznosti u odnosu na prošlu godinu. U cijeloj Zadarskoj županiji koalicija HDZ-a je izgubila jedino u Kukljici i Obrovcu, a ukupni rezultati su veliki iskorak za našu stranku i cijelu koaliciju jer je napredak vidljiv i u apsolutnim brojkama i u postocima - izjavio je gradonačelnik Zadra i predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta, dok je prvi čovjek gradskog HDZ-a Zvonimir Vrančić skrenuo pažnju da se HDZ-ova koalicija u skromnoj i jeftinoj kampanji okrenula neposrednom kontaktu s građanima, pa su teret kampanje, ali i zasluge za uspjeh na EU izborima velikim dijelom otišle na “leđa” temeljnih ogranaka i stranačkih aktivista.

Izborni epilog

-Rezultatom nismo zadovoljni, ali s obzirom na sva događanja i okolnosti, te nezavidnu ulogu obnašatelja izvršne državne vlasti u trenutku teške gospodarske situacije ova četiri mandata su solidan rezultat - smatra dopredsjednik zadarskog SDP-a Darko Vrdoljak.

Šibenčani su “tipovali” na HDZ i partnere koji su osvojili čak 47 posto, dok je lijeva koalicija dobila 33 posto glasova birača. Dobro je prošao i ORah sa 6,8 posto te Savez za Hrvatsku sa 6 posto. Za lijevu opciju u Šibeniku to jest poraz, jer je prije samo godinu dana na EU izborima SDP dobio 40,78 posto, a HDZ 39,63 posto. Ili, kako ističe šef šibenskog HDZ-a Goran Pauk, HDZ je u nedjelju dobio 5179 šibenskih glasova, dok je SDP ostao na 3622. Lani je SDP pobijedio s 3136 glasova, a HDZ pretrpio poraz s osvojenih 3046. Evidentno, HDZ je bitno narastao, a SDP je s više glasova nego lani uvjerljivo izgubio!

Svakako, za šibenski HDZ, kako to reče članica Predsjedništva stranke Josipa Rimac, ovo je povijesni rezultat desne koalicije još od 90-ih! Odaziv birača je u Šibeniku bio nešto malo iznad 27 posto, odnosno od 41.462 upisana birača glasovalo ih je 11.293. Za malo koga u Šibeniku je ovakav izborni epilog iznenađujući, s obzirom da je na prošlogodišnjim lokalnim izborima HDZ sa svojim saveznicima uspio ponovo doći na vlast.

S obzirom na generalno loše raspoloženje na ljevici spram SDP-a, moglo bi se reći da ta stranka i nije tako loše prošla u ovim izborima. A napose nije loše prošao SDP-ov Picula kojemu su njegovi Šibenčani dali apsolutno najveći broj preferencijskih glasova - 2631. Šibenik je podržao i Tomašić koja je dobila 1357 glasova, dok je HDZ-ovka Ivana Maletić u svom gradu uspjela izboriti svega 776 glasova. Šibenik će u novom sazivu EU parlamenta imati čak dvoje sugrađana.

Dubrovačko-neretvanska županija pokazala se kao “bastion” HDZ-a čija je lista dobila povjerenje 49,67 posto birača ili 6 posto više nego lani, kad je lista HDZ-HSP AS-BUZ osvojila 43,63 posto. Lista SDP-a s 26,8 posto glasova za 2 posto je lošija nego lani. ORaH Mirele Holy privukao je 6,54 posto birača, a izborni prag prešao je i Nacionalni forum s 5,54 posto.

U Dubrovniku lista HDZ-a dobila je 45,90 posto, za SDP-ovu listu glasovalo je 32,14 posto, a za ORaH 8,78. Na lanjskim euroizborima HDZ je osvojio 40, a SDP 34 posto glasova...Od 38.204 birača u Dubrovniku na euroizborima 2014. glasovalo ih je 8794 ili 23,02 posto. Dubrovačka županija u Europskom parlamentu imat će dva zastupnika. U Bruxelles odlaze Ruža Tomašić (HSP AS) i Dubravka Šuica (HDZ).

Pravaški rekord

Starčevićeva pravašica Tomašić ponovila je i prošlogodišnji rekord po broju preferencijalnih glasova na HDZ-ovoj listi: sad ih je osvojila 107 tisuća ili 28 posto, dok je ime HDZ-ove Šuice na listi zaokružilo tek 4 posto ili 14.012 birač. Zanimljivo je da je u Dubrovniku SDP-ov Tonino Picula kao pojedinačni izborni pobjednik osvojio 1333 preferencijalna glasa, čime je pretekao i Šuicu koja je osvojila 1153 glasa i Tomašić s 1056 glasova.

- Dojmovi su izvanredni. Očekivali smo dobar rezultat, rekli smo da ćemo ponoviti broj mandata od lani, ali ove godine u odnosu na prošlu ostvarili smo apsolutnu pobjedu jer se biralo 11 zastupnika. Tijekom kampanje smo vidjeli da su ljudi nezadovoljni ovom vlašću. Ovo je odgovor sadašnjoj vlasti, ali i priznanje svemu što je HDZ s partnerima dosad napravio - izjavila je Šuica.

Da je njihova opcija koja okuplja svjetonazore Franje Tuđmana, Stjepana Radića i Ante Starčevića najkvalitetnije rješenje za Hrvatsku potvrdio je i predsjednik ŽO HDZ-a Branko Bačić, dodavši kako su pobijedili svuda osim u Veloj Luci, gdje im je pobjeda izmakla za deset glasova.

Saša Ljubičić, Toni Paštar, Davorka Blažević,
Predrag Opačić, Gabrijela Bijelić

HDZ pobijedio i u Primoštenu

Svi gradovi Šibensko-kninske županije - HDZ-u! Šibensko-kninska županija je županija HDZ-a, kako to zadovoljno konstatira kninska gradonačelnica i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac. Evo zašto: HDZ je osvojio u ovim izborima svih pet gradova u županiji! U Kninu je HDZ-ova koalicija dobila 46 posto, a SDP-ova 33 posto glasova. U Drnišu je Karamarkova stranka trijumfirala s čak 68,8 posto podrške, dok je SDP-u i saveznicima ostalo tek 16,26 posto.

U Vodicama, očekivano HDZ slavi s osvojenih 51,87 posto, ostavljajući SDP na 25,45 posto, a u Skradinu su HDZ i partneri priskrbili gotovo 57 posto, a lijeva koalicija s SDP-om na čelu nešto manje od 30 posto. Zanimljivo je da je HDZ pobijedio i u Primoštenu (41 posto) gdje je godinama neprikosnoven nezavisni Stipe Petrina, ali i u Tisnu (38,35) gdje već drugi mandat dužnost načelnika obnaša SDP-ovac Ivan Klarin. No, SDP nikad u Tisnu nije pobjeđivao, za razliku od Klarina, a i sada je zaostao za SDP-om za manje do 2 posto.

Ivanbegovljani za svoga Milana

Uvjerljiva i očekivana pobjeda HDZ-ove liste u Imotskoj krajini, ali s manjim postotkom nego na nekim prethodnim izborima. Razlog? Savez za Hrvatsku dr. Milana Kujundžića. HDZ je dobio 62 posto, a Savez za Hrvatsku Imoćanina Kujundžića 30 posto (!), te SDP svega 7 posto i ORaH-1 posto. Kujundžić je i u svojoj rodnoj općini Podbablje sa 45,1 posto nadmašio listu HDZ-a koja je osvojila 41,75 posto glasova. U Kujundžićevoj rodnoj Ivanbegovin od 161 glasa dobio je 151, a HDZ-u je pripalo ostalih 10 glasova. Kujundžić je također osvojio i najveći broj preferencijalnih glasova. Dobio ih je 488 ili 70,11 posto, a drugi Imoćanin kandidat za EU parlament, komodor Ivica Tolić s liste HDZ-a i koalicijskih partnera osvojio je 481 glas.
B. Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:50