Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Vidošević se ponaša ka da je izaša iz Big Brothera, samo mu fali Ava Karabatić. Ana, Hvar

Kako poslati komentar

Crna kronika

Objavljeno 09.05.2013. u 14:44

Žalbeni rok za sučevu odluku - tri dana

Korumpiranim carinicima određena jamstva od 250 do 350 tisuća kuna

FOTO: CROPIX
Uhićeni carinici, špediteri i trgovci osumnjičeni za primanje i davanje mita, odlukom istražnog suca Duška Tišme, mogu se braniti sa slobode ukoliko uplate jamstva.

Za 10 riječkih carinika iz carinskih ispostava Škrljevo i Luka Rijeka sud je odredio jamstvo u visini od 250 tisuća kuna, za špeditere Zlatka Perića i Matka Sladića te zagrebačkog trgovxa Smiljana Jozića jamstvo je 300 tisuća kuna, dok je za Kineze Gua Xiaochuna iz Vukovara koji je ujedno državljanin Republike Hrvatske i Yang Zhihana, državljanina Kine, visina jamstva 350 tisuća kuna zbog opasnosti od bijega iz zemlje.

Žalbeni rok za sučevu odluku je tri dana, a USKOK će najvjerojatnije podnijeti žalbu jer su tražili pritvor za osumnjičenike bez mogućnosti jamstva, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanje djela i u slučaju Kineza bijega iz zemlje. Žalba se može očekivati i od dijela odvjetnika osumnjičenika koji su tražili bezuvjetno puštanje na slobodu.

S obzirom da se radi o medijski eksponiranom slučaju, realno je za očekivati da se žalba riješi u najkraćem mogućem roku tako da bi, ukoliko ne dođe do promjene, osumnjičenici mogli izaći na slobodu kroz desetak dana. Iako se radi o visokim svotama, osumnjičenici mogu jamčiti i svojim nekretninama, ili to za njih mogu učiniti rodbina i prijatelji, tako da se može očekivati da će svi uskoro napustiti istražni zatvor.

Da podsjetimo, u velikoj USKOK-ovo akciji u utorak su uhićeni riječki carinici Boris Orešković, Katica Uljar, Željko Kamenar, Nenad Ribić, Zdravko Širola, Slavko Santini, Silvio Herljević, Nikola Kovačević, Srećko Miculinić i Andy John Buneta, špediteri Zlatko Perić i Matko Sladić te trgovci Smiljan Jozić, Gua Xiaochun i Yang Zhihan. USKOK carinike sumnjiči da su, uz posredstvo špeditera, a na narudžbu trgovaca, lažno iskazivali vrijednost i količinu robe uvezene iz Kine i Italije te na taj način oštetili državu za 8 milijuna kuna.

Luka Benčić

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Trenutno nema komentara!