StoryEditorOCM
Dalmacijajedinstveni u odluci

Otok: spomenik za 15 poginulih junaka

Piše PSD.
20. prosinca 2014. - 00:01
U proračunu za 2015. godinu, Općinsko vijeće Otoka izdvojilo je 700.000 kn za izgradnju spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja te općine. Spomenik će se otkriti u srpnju 2015. godine, u povodu tristote obljetnice čudesne obrane Sinja. Tako će se na simboličan način povezati žrtve Otočana otprije 300 godina, kada su izginuli braneći se od Osmanlija, i tijekom Domovinskog rata, u kojemu su upravo Otočani među prvima stali u obranu od velikosrpske agresije.

– S područja naše općine petnaest branitelja dalo je život u obrani Republike Hrvatske od velikosrpske agresije. Jednoglasna je odluka Općinskog vijeća i svih Otočana da im kod središnjeg općinskog trga podignemo spomen-obilježje. Proveli smo pozivni natječaj među skupinom istaknutih hrvatskih kipara i ovih dana je u tijeku odabir. Spomenik ćemo otkriti krajem srpnja 2015. godine, u okviru proslave 300. obljetnice čudesne obrane Sinja – kaže Branko Samardžić, načelnik Otoka.

– U Malom ili Sinjskom ratu, osmanlijska vojska, nakon što se pokrenula iz Livanjskog polja i prešla Kamešnicu na putu prema Sinju, najprije je udarila na Otok. Očekujući rat s Osmanlijama, Otočani su ih dočekali na utvrđenom otoku Dugišu okruženom rijekom Cetinom. Prema povijesnim izvorima, od 170 branitelja, 140 ih je izginulo, a samo 30 ih se uspjelo spasiti.

Prema programu koji pripremaju u Otoku, u srpanjsko slavlje bit će uključeni općina, crkva, škola i sve udruge s područja te općine. Svečanost Otočana uveličat će alkari i alkarski momci. Prema zamisli organizatora proslave, trebala bi se pojaviti kompletna alkarska povorka s alkarima na konjima i prodefilirati od obale Cetine kod Dugiša do novopodignutog spomenika braniteljima Domovinskog rata na središnjem općinskom trgu na Roknjači.

Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:43