StoryEditorOCM
Dalmacijaresort od 270 milijuna eura

Jan Aasmoen: Kupili smo dovoljno zemljišta za gradnju turističkog kompleksa

Piše PSD.
2. studenog 2014. - 00:08
Prijedlog Izmjena i dopuna Plana prostornog uređenja Općine Sućuraj, a baš tako se imenuje dokument oko kojeg se na Hvaru mjesecima lome koplja, ovih će dana češljati državne i županijske službe, da bi se nakon toga nacrti s granicama građevinskih i turističkih zona, a o tome je, zapravo, riječ - vratile u bazu, na glasanje vijećnicima.

Na dvije javne rasprave održane u Sućurju iskristalizirala su se pitanja za norveške investitore koji namjeravaju graditi turistički resort vrijedan 270 milijuna eura. Potpisani ih je novinar uredno zabilježio, a Jan Aasmoen, generalni direktor projekta tvrtke PPK Nekretnine, na njih odgovorio kako bi se otklonile ama baš sve nedoumice oko velike otočke investicije.

Nemamo veze s ‘Bankomatom’

» Ulažete li u gradnju resorta i vila na Hvaru zajedno s hrvatskim poduzetnicima ili to radite isključivo sami?
- Prime Property Kroatia I AS je investicijska tvrtka utemeljenja 2007. godine s jedinstvenom svrhom, a to je ulaganje u Hrvatsku. Dioničari su fizičke osobe i investicijske tvrtke iz Norveške. Dakle, investicija je isključivo norveškog podrijetla bez ikakvih hrvatskih partnera.

» Je li istina da ste kupili neke tvrtke hrvatskih poduzetnika koji su ranije kupovali poljoprivredno zemljište na Hvaru i tako na “mala vrata” ušli u ovaj veliki projekt?

- U projekt zaljev Sv. Jurja ušli smo 2007. godine kroz akviziciju trgovačkih društava koja su imala određena prava na zemljištima u obuhvatu projekta. To je redovan način ulaska u projekt u sličnim projektima u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. Time smo preuzeli neka od postojećih prava na projektu. Kad smo ulazili u projekt, lokacije Perna i Vinogradine su bile planirane kao turističke zone, no na žalost to se nije primijenilo u prostornom planu iz 2007. godine. Otkad smo kroz PPK preuzeli potpuno kontrolu nad projektom, imamo veliku podršku za realizaciju investicije.

Na težak način smo se upoznali sa svim poteškoćama u rješavanju imovinsko pravnih odnosa u Hrvatskoj. Od samog početka jasno smo komunicirali svoje planove sa svim uključenima u projekt, pa tako i s prodavateljima zemljišta koji su znali da zemljište kupujemo u svrhu razvoja turističkog projekta, a ne u poljoprivredne svrhe. Cijena koju smo pri tom plaćali i ugovarali odgovara cijenama građevinskog, a nikako poljoprivrednog zemljišta. Stoga se nikako ne može reći da smo ušli u projekt na “mala vrata” jer od samog početka poslujemo potpuno otvoreno i transparentno.

» Je li istina da jedna osoba iz vašeg menadžmenta posredno povezana s akterima afere “Bankomat”?

- Ne. Ne postoji niti jedna osoba u našem menadžmentu koja je povezana s osobama iz afere “Bankomat”. Menadžment društava koja su uključena u projekt na Hvaru čine isključivo norveški državljani.

U skladu sa zakonima

» Možete li ovim putem javno obećati da će vaša tvrtka PPK Nekretnine snositi sve troškove gradnje cestovne, električne, telekomunikacijske, vodovodne i kanalizacijske mreže do područja na kojima namjeravate investirati novac u gradnju hotela i vila?

- Nema potrebe, jer smo otišli korak dalje od obećanja. Javna je stvar da smo u prisutnosti predstavnika Županije u kolovozu ove godine potpisali ugovor s općinom, u kojem smo regulirali financiranje infrastrukturnih i drugih troškova vezanih uz projekt. Jasno je da općina Sućuraj sa svojim budžetom nema sredstava iz kojih bi financirala infrastrukturu potrebnu za investiciju ove veličine. Dakle, svjesni smo potrebe da prilikom realizacije pojedinih faza projekta financiramo i predfinanciramo izgradnju infrastrukture. U skladu s tim smo i potpisali spomenuti ugovor, a kako projekt bude odmicao biti će potrebno sklopiti i daljnje ugovore u kojima će se odnosi općine i investitora konkretizirati.

» U kojem ćete omjeru graditi hotele i vile?

- Detalji još uvijek nisu do kraja definirani s obzirom na to da planska dokumentacija nije dosegla tu fazu. Sve što bude planirano, a onda i građeno, biti će isključivo i samo u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Ono što je u ovom trenutku sigurno je da će biti izgrađen po jedan hotelski objekt i u Perni i u Vinogradinama. Naime, nije moguće upravljati resortom bez kvalitetnih hotelskih objekata.

Zaštita interesa dioničara

» Ako Plan prostornog uređenja Općine Sućuraj dobije zeleno svjetlo resornog ministarstva, Županije i vijećnika Općine Sućuraj, u kojem ćete roku početi s radovima?

- Početak gradnje još uvijek ne ovisi o nama stoga bi bilo neodgovorno da govorimo o ikakvom datumima. Naš cilj je da gradnja krene što prije s obzirom na to da svako odgađanje smanjuje profitabilnost projekta. Izgradnja će početi ovisno o rješavanju prostorno planske dokumentacije, izradi detaljnih planova i izdavanju različitih dozvola. S druge strane ni jedna dozvola se ne može izdati bez rješavanja imovinskih prava na zemljištu u obuhvatu projekta. To je predmet sudskih procesa u kojima ne sudjelujemo i na čiji ishod PPK, a ni politika ne mogu utjecati. Možemo se samo nadati i podupirati napore da se ti sporovi riješe u što kraćem roku.

» Hoće li gradnja resorta i vila biti fazna, a ako hoće, koji su rokovi u pitanju?

- Ponovno dolazimo do rokova o kojima, zbog prethodno navedenih razloga, nismo meritorni govoriti. Projekt ove veličine u pravilu se razvija u fazama. To ovisni o brojnim parametrima, ali recimo da su u pravilu ključni marketinški parametri. Prirodno je da će stanje na tržištu u trenutku gradnje utjecati na dinamiku razvoja i ovog projekta.

» Je li istina da kao strateški investitor “krojite” Plan tako da ste izrađivačima Plana sugerirali da se područja turističkih i građevinskih zona odmaknu od obale, a kako bi zemljište na kojem mislite graditi vile i hotele kupili po što povoljnijim cijenama?

- Nije istina. U Perni i Vinogradinama se radi o T2 zonama koje se protežu skroz do obale i mora. Gradnja bilo kakvih smještajnih kapaciteta u T2 zonama, u obalnom pojasu sto metara od mora nije moguća, nego se koristi za planiranje pratećih sadržaja koji upravo čine srž ponude turističkog naselja, pa bi bilo potpuno besmisleno to područje ne uključiti u obuhvat. Ali ne znam odakle informacija da ne kupujemo zemljište u obalnom pojasnu. Kupili smo ogromne površine takve zemlje.

» Jeste li predujmili dovoljno zemljišta potrebnog za realizaciju vašeg projekta i namjeravate li kupovati još zemlje?

- Imamo pod predugovorima i ugovorima dovoljno zemlje za realizaciju cijelog projekta.

» Zašto niste htjeli potpisati ugovor o uređenju općinskog zemljišta?

- Ne možemo potpisati nešto za što ne postoji zakonska mogućnost i za što nisu ostvareni osnovni preduvjeti kao što su planska dokumentacija i drugo. Dužni smo štititi interes naših dioničara, pri tom poštujući hrvatsku praksu i zakonsku regulativu. Sva pitanja za koje postoji mogućnost rješavanja u ovom trenutku definirana su ugovorom koji smo već spominjali, a potpisan je u kolovozu ove godine i po tom ugovoru se već postupa.

» Koliko ste poreza na ime projekta koji pripremate do sada uplatili?

- Do sada smo na ime poreza uplatili više od 16 milijuna kuna. Naravno da će se u fazi gradnje, a pogotovo nakon što resort krene s radom, raditi i o znatno višim iznosima. U ovoj fazi, a tako će biti i narednih nekoliko godina, PPK od ovog projekta nema nikakav prihod nego samo i isključivo troškove.

Nismo istražni organi

» Neki se bivši vlasnici zemljišta žale da im niste platili zemlju do kraja, a drugi se plaše da će morati vratiti kapare koje su dobili za zemljište ako ono Planom o prostornom uređenju Općine Sućuraj ne bude uvršteno u građevinsku zonu?

- Svi vlasnici koji su ispunili obveze iz svojih predugovora, odnosno koji su dokazali vlasništvo i prodali zemljišta, isplaćeni su do kraja. Ne postoji niti jedan vlasnik zemljišta prema kojem PPK nije ispunio ugovorne obveze. Namjena zemljišta nije ugovorna obveza prodavatelja, pa tako uvrštenje ili ne uvrštenje njihovog zemljišta u zonu ne može biti razlog za raskid ugovora, odnosno neisplatu punog iznosa.

» Zašto niste raskinuli ugovor o kupoprodaji zemljišta na Hvaru, ako je istina, kao što se pisalo, da ste bili prevareni od strane bivšeg načelnika Sućurja Ivana Vitalija?

- Ako mislite na ugovor o kupoprodaji dvije zemljišne čestice sklopljen s općinom Sućuraj 2012. godine, kao ugovorna strana do sada nismo išli u eskalaciju i zaoštravanje odnosa kako to ne bi dovelo u pitanje brzinu i uopće realizaciju cijelog projekta. No, pitanje ovog ugovora morati će doći na dnevni red i nadamo se da će biti riješeno uz strogo poštivanje zakona i u duhu dobrih odnosa PPK-a i Općine Sućuraj.

» Politički oponenti bivšeg načelnika Vitalija tvrde da ga štitite od kaznenog progona?

- PPK u Sućurju isključivo štiti interes svojih dioničara što je naša zakonska obveza. Rješavanje unutarnjih problema općine, bili oni politički ili kriminalni, nije na nama. Za to postoje institucije u Hrvatskoj. Mi smo investitori, a ne istražni organi.

» Hoće li se pitanja uknjižbe vlasništva mještana nad zemljom rješavati u trokutu - vlasnici, odnosno posjednici zemlje - Općina Sućuraj - DORH, ili će zamršene imovinsko-pravne odnose raspetljavati samo općinari i posjednici zemlje?

- Ovdje se radi o sudskim sporovima između fizičkih osoba s jedne strane te Općine Sućuraj i Republike Hrvatske s druge strane. Rješavanje tih pitanja ugovorna je obveza navedenih fizičkih osoba, a ne našeg društva. Naše društvo međutim daje pomoć i podršku da se ovi postupci što prije dovrše, a koliko nam je kao trećoj strani koja nije uključena u ove sporove - moguće.

saša ljubičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:06